Jul uten sukkersjokk

Tåler barna alle søtsakene i jula? - De må få kose seg litt ekstra, men trenger ikke spise sjokolade til frokost, mener ernæringsfysiolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede som toåringer får norske barn i seg for mye sukker. Trettenåringene spiser nesten dobbelt så mye sukker som Sosial- og helsedirektoratet anbefaler.

Alt sukkeret gjør barna våre fete og syke. Les hele saken her: Du spiser usynlig sukker.

Måtehold i jula
Ernæringsfysiolog Hanna Hånes mener vi ikke kan kaste alle hemninger og fråtse hele jula til ende.

- Man trenger ikke være asketisk, men bør ha et bevisst forhold til utskeielser også i jula. Istedenfor å ha godteri hver dag i en ti dager lang ferie, kan man nøye seg med å skeie ut tre dager og så sette bort godteriet i romjula, mener Hånes.

Selv har hun akkurat fått unna familiens godteriinnkjøp. I skapet ruver en pose karameller på 220 gram og en pose vingummi på 290 gram. Hånes er oppgitt over at butikkene stort sett bare selger kjempepakninger med godteri.

- Når man først kjøper store poser, er det også fort gjort at alt blir spist opp. Med tanke på at hundre gram karameller inneholder like mange kalorier som en hel middag for et stort barn, skjønner man at dette er et problem, sier Hånes.

Da gjelder det å begrense inntaket ved for eksempel å fylle opp i små boller istedenfor store, mener ernæringsfysiologen. Men helst skulle hun sett at produsentene lagde mindre poser.

- Foreldrenes ansvar
Nidar som er Norges største godteriprodusent, er enig i at det høye sukkerinntaket blant barn er bekymringsfullt. Derfor har de blant annet forbedret innholdsmerkingen på produktene det siste året. I tillegg har godteprodusenten pålagt seg selv å ikke rette reklame mot barn.

- Men vår hovedoppgave er å lage verdens beste godteri. Det skal ikke være basiskost, men det må være lov å kose seg en gang i blant, også i jula. Så må det være foreldrenes ansvar å vurdere hvor mye godteri ungene skal spise, mener informasjonssjef Ellen Behrens.

Et sunnere alternativ? Velg mørk sjokolade:

- Gå for grønt!
Norske barn spiser halvparten så mye frukt og grønt som Sosial- og helsedirektoratet anbefaler. Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad tror en appetittvekker kan være å skjære det opp i biter og ha det stående framme, også i jula.

- Man må gjerne bytte ut brus og godter med frukt og grønnsaker, sier hun.

Men avdelingsdirektøren vil ikke ta fra folk julekosen helt. I likhet med Hånes understreker hun at det er mengde og frekvens som betyr noe.

- Og tross alt er det ikke det man spiser mellom jul og nyttår som betyr noe, men det man spiser mellom nyttår og jul, konkluderer Rimestad.

Les også: Her er de søte fellene:

 

Mozon.no, 19.12.2006