Jul uten influensa

Når kommer årets influensa? Her er rådene som holder deg frisk gjennom hele vinteren:

Det meldes foreløpig om lite influensaaktivitet, i følge Folkehelseinstituttet. Det forventes en viss økning i tiden fremover, men forekomsten er fremdeles lav for årstiden.

- Det er umulig å si på forhånd hvor mange som vil bli syke og hvor kraftig syke disse blir. Vi har forsøkt å spå noen ganger, men det har sjelden vært vellykket, sier overlege Bjørn G. Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Det er fremdeles uvisst hvilket virus som vil dominere i vinter. Ifølge Folkehelseinstituttet rammes rundt 200 000 nordmenn av influensa hver vinter.

Men i år behøver ikke dette å gjelde deg! For dersom du ønsker å være frisk og rask i vinter, og holde virusene på avstand er det flere råd du kan følge.

Les også: Slik kommer du deg gjennom en seiglivet forkjølelse

Slik forebygger du
- Vaksine til risikogruppene er viktigst. Hosthygiene er også viktig: Host og nys i armkroken, og helst ikke i hånden, for den bruker du til å ta på mye annet med og til å hilse med. Også er det håndhygiene: Vask hendene regelmessig. Særlig før du spiser og lager mat, men gjerne også når du kommer hjem etter å ha vært ute blant folk, sier Iversen.

Overlegen legger til at det i tillegg er fornuftig å spise sunt og variert og holde seg i form. En sterk kropp takler infeksjoner bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- C-vitamin, solhatt og liknende har ikke dokumentert effekt, men troen, eller placeboeffekten, er sterk, mener han.

Enkelte forskere mener også at ginseng ikke hjelper mot forkjølelse

Sykdommen opptrer i epidemier om vinteren, og sprer seg raskt fra land til land. Influensa inntreffer brått i motsetning til forkjølelse som kommer snikende. Et vanlig år rammer influensa 1 av 10 voksne og hvert tredje barn.

Behandling
I tillegg til tradisjonell behandling som sengeleie, smertestillende tabletter og rikelig med drikke, finnes det i dag kun to typer godkjente behandlingsformer av influensa; vaksine til forebygging og antivirale medisiner til behandling og forebygging.

- Det er i Norge registrert to typer antivirale medisiner, Tamiflu og Relenza. Disse fås på resept hos din lege, sier markedssjef i Roche Norge Unni Gisletun.

Tamiflu er designet slik at den blokkerer alle typer influensavirus fra å spre seg i kroppen. Behandlingen bør begynne snarest og senest innen to døgn. Relenza hemmer også et av influensavirusets enzymer og reduserer muligheten for at influensavirus sprer seg i kroppen.

Antibiotika virker ikke mot influensa. Det er fremdeles mulig å ta influensavaksinen.

Les også: Førstehjelp til syke menn

 

Mozon.no, 29.12.2006