Jul schmul

KOMMENTAR: Jeg er drittlei julen. Allerede. Og det er fortsatt november.

Publisert
Sist oppdatert
Sorry Q, dere var alt for tidlig ute i år ...


Jeg sitter med følelsen av at det starter tidligere og tidligere hvert år - allerede i begynnelsen av oktober sendes julemarsipanen ut til butikkene, og det har omtrent samme effekt på handelsstanden som han som skyter etter måker har på de som skal løpe hundremeteren.

Plutselig kryr det av julevarer: julekaffe, juleøl, julegrøt, julebrus, julepølse (både med kjøtt og marsipan) og juleleverpostei (forretningsidé, forresten - hva med å bytte ut j med p til valentine? Brusen hadde jo blitt en storselger!). Og vet du hva - juletre kan du få kjøpt allerede.

Pål Joakim Olsen er fagredaktør for DinSides dataredaksjon.
Pål Joakim Olsen er fagredaktør for DinSides dataredaksjon. Vis mer


Julestjerner til 9 og hagenisser til 199 kroner i reklameblekkene i postkassa. Det er julenisser på melkekartongen allerede 15. november (holdbar til-datoen er ikke en gang i advent!), og i vår husstand har vi allerede satt til livs én boks med pepperkaker (og den var det ikke jeg som kjøpte!). Aviser og nettsteder har for lengst testet juleakevitt, julebrus og juleøl, og jeg har minst to kompiser som allerede har vært på julebord.

Midt i november!

Og når julen endelig kommer ...

Når julen virkelig nærmer seg, og det kun er få dager igjen til tjukken med den røda frakken skal gjøre årets bragd (levere gaver til milliarder av unger på 31 timer med optimal reiserute i forhold til tidssoner), er julemarsipanen to måneder gammel og ikke av samme kaliber som i oktober (husk derfor å finne den sjokoladen med høyest holdbar-til-dato!).

Juleølet har vi for lengst gått lei av, og hagenissen til naboen ble lynsjet på Halloween fordi niåringene bare hadde fått fire og en halv kilo godteri for prisen av en scream-maske fra Nille (betalt av mamma) og en halvtimes lurking i nabolaget. Juleleverposteien har fått grønne dotter, og selv med (eller på grunn av?) flittig vanning tok julestjerna kvelden rundt Lucia.

Legg til at temperaturen bare stiger og stiger her på kloden, så blir det vel pissregn på julaften i år også. Som i fjor. Og når julaften kommer, har julen i praksis gått på overtid med en måned.

Så - hva gjør en stakkar? Jo. Det han alltid kan gjøre:

1) Utøver - jeg kjøper ikke produkter prefikset med “jule” før advent (ikke en gang melk med nisser på), selv om jeg (sikkert ikke overraskende) er veldig glad i julemarsipan. Faktisk lurer jeg på om jeg skal foreslå en lovendring der det ikke er lov å selge produkter prefikset med “jule-” før advent har startet (bruk gjerne debatten som underskriftskampanje, så skal jeg videresende den hvis det blir mange navn). Riktignok hadde hagenissen overlevd denne lovendringen, men han blir jo uansett tatt kål på i slutten av oktober ...

2) Påvirker - Jeg forteller om punkt 1, og håper at andre også gjør det samme (jeg er ekstra heldig med jobben min sånn sett.)

Hva med deg?

Jul hele året

Syns du julen kommer for tidlig i butikkene? (Avsluttet)
Ja, møkklei allerede(71%) 339
Bryr meg ikke om det(16%) 75
Kan aldri bli nok jul!(14%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er du med? Når du skal handle inn til resten av helgen - kjøp konsekvent produkter uten juletema. Vanlig leverpostei i stedet for juleleverpostei. Juleølet venter du med, det samme med julebrus og julekaffe. Julemarsipanen er vanskeligst, men det finnes mye god marsipan som ikke har med jul å gjøre - Gullbrød, for eksempel, eller en av Anthon Bergs godsaker med rosa papir (neida, denne artikkelen er ikke sponset).

Og for all del: unngå nissemelka - sorry Q, dere var alt for tidlig ute i år, men jeg vil savne skrukorken deres de neste 14 dagene.

Så fort det er advent (neste mandag): JUL for alle penga (igjen; kjøp det med lengst holdbarhetsdato). Kjør på og la produsentene merke at det ble en enorm etterspørsel etter juleprodukter så fort advent var i boks, men at de fikk masse returer av de tidlige produktene på grunn av at holdbarheten gikk ut, så kanskje vi slipper å være lei nissen før det i det hele tatt har kommet et snøfnugg neste år.

God jul!

. o O ( Eller vent nå litt ... )

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer