Jul med diabetes

Om du har diabetes type 2 er beskjeden klar: Unngå det som er søtt og fett. Men hva med julematen da?

Snart er det jul igjen, og vi skal proppe oss fulle av ribbe, pinnekjøtt og riskrem. Bordene er overlesset av pepperkaker, berlinerkranser og kromkaker. Og mot kvelden kan vi kose oss med sjokolade, marsipan og polkastokker.

Men hva med type 2-diabetikerne? Kan de spise det samme som andre, eller bør de være forsiktige med julematen?

Ingen stor forandring
- Det gjelder for diabetikere, som andre, at man gjerne koser seg litt mer med maten i jula enn ellers. Noen valg er heldigvis slik at de "forener kos med helse" slik som å spise fisk av alle slag, fet eller mager, sier Sidsel Graff-Iversen, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Det er mange som feirer sin første jul med diabetes type 2 i år. Graff-Iversen tror ikke deres jul forandrer seg så veldig fra i fjor.

- Jula blir neppe mye annerledes med diabetes enn uten, og det er neppe spesielle plager for diabetikere knyttet til jula, sier hun.

Les også: Jula er slankere enn du tror.

Ikke fest hver dag
Ernæringsfysiolog Hanna Hånes sier at type 2-diabetikerne stort sett kan spise det samme som andre.

- Men hvis en tar noen hensyn, vil det bli lettere å holde blodsukkeret på normalt nivå gjennom juleferien, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både fysisk aktivitet og maten har betydning for blodsukkeret. I jula kan det fort bli til at du sitter mer i sofaen enn ellers. Da går blodsukkeret lett opp. Hvis du også spiser mer mat og søtsaker, er det "dobbelt opp" med faktorer som skyver blodsukkeret oppover.

- En bør ikke spise store festmåltider hver dag. Har en spist et stort julemåltid en eller to dager, er det lurt å ta noen fornuftige dager etterpå. Vi trenger utskeielser av og til, men utskeielser i åtte-ti dager er for mye hvis du er diabetiker og opptatt av helsen, sier Hånes.

Kan kose seg
Hun anbefaler å tilberede desserter og kaker med kunstig søtningsmiddel.

- I tillegg bør en unngå alle søte leskedrikker. Drikk mineralvann og leskedrikker med kunstige søtningsmidler, sier hun.

Men Hånes påpeker at det er viktig å kose seg i jula.

- Det er klart at en skal nyte et festmåltid og hyggelig samvær rundt matbordet! Men hvis du har type 2 diabetes, kan være lurt å ha en stille målsetting for deg selv, for eksempel at du ikke skal gå opp i vekt i juleferien og at du skal mosjonere litt hver dag, sier Hånes.

Fjern fettet
Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen Bradley er enig i at man skal ha det hyggelig:

- Type 2-diabetikere bør være ekstra forsiktige med mettet fett, noe det er mye av i julematen, men som hos alle andre er det lov til å kose seg, sier hun.

Hun sier det kan være greit å skjære bort det synlige fettet, spesielt for overvektige.

Trenger du litt hjelp til å klare alle juleselskapene med julesanger, julepresanger og julesvigermødre? Tipsene finner du her:

 

Mozon.no, 20.12.2006