Jul med barn i magen

Så var det jul igjen, og norske bord blir fylt opp av ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Men kan gravide spise den samme julematen som de pleier?

Gravide kan puste lettet ut og slappe av: Du kan spise ribbe, pinnekjøtt og lutefisk i år også.

Men det er noen deler av julematen som gravide bør holde seg unna:

Ligg unna rakfisk
- Gravide kan spise nesten all julematen. Det eneste de kanskje kan være litt forsiktige med er gravet og raket fisk, som er rå mat som har vært til bearbeiding en stund. Ellers skal de som er gravide kose seg og spise det de har lyst på i julen, sier Anne Stensløkken, gynekolog ved Balderklinikken.

Grunnen til at rakefisk bør unngås av gravide, er at det øker risikoen for listeria.

Dette er en bakterie som kan skade fosteret uten at moren får noen sterke symptomer. Bakterien kan i verste fall føre til spontanabort eller skader hos barnet, skriver Matportalen.

Les mer her: Gode råd til gravide

Også røkt og gravet fisk bør gravide være forsiktige med.

- Gravet eller røkt fisk bør inntas ferskest mulig. Dette er på grunn av økt risiko for listeria-bakterien, sier Åse Andresen Bradley, klinisk ernæringsfysiolog i Lommelegen.

Hvis det hører med til julen, bør den gravide sjekke at fisken er fersk. Listeria kan vokse både i romtemperatur og i kjøleskap, og vakuumpakkede varer kan få for høyt nivå av bakterien.

Få nok hvile
Men det er ikke bare maten som kan være vanskelig for gravide i julen. Høygravide kvinner blir fort slitne og orker ikke like mye som ved tidligere julefeiringer.

- De som er rundt en høygravid kvinne, skal passe på at hun får så mye hvile som hun har behov for. Det er en del selskapelighet som kan være tungt, spesielt hvis hun er på slutten av svangerskapet, sier Stensløkken.

Hun sier videre at den gravide bør vurdere å legge inn en hvilepause på formiddagen og ettermiddagen.

- Kanskje kan hun også sørge for litt å gå en liten tur i løpet av dagen, hvis forholdene ligger til rette for det, sier hun.

Allergisk mot juletre eller julestjerne? Les mer her:

 

Mozon.no, 22.12.2006