Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Juksestudier avslørt

Millioner av pasienter kan være påvirket.

Falske forskningsstudier kan ha påvirket behandlingen til millioner av pasienter – også nordmenn.

Det skriver Dagens Medisin.

Les også: Løy om kopimedisin

- Verste forskningsfusk noensinne

Den kjente amerikanske anestesilegen Scott Reuben skal ha manipulert hele 21 publiserte forskningsartikler.

Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk kaller dette det verste tilfellet av forskningsfusk noensinne.

- Jeg er rystet over at en lege kan gjøre noe slikt som dette, sier han til Dagens Medisin.

Ifølge Scientific American har Reuben de siste 12 årene revolusjonert smertestillende behandling av pasienter som gjennomgår ortopedisk kirurgi.

Les også: Avslørte farlige piller

For gode resultater

- Millioner av pasienter over hele verden går på postoperative behandling påvirket av Reubens funn, uttaler Steven Shafer, redaktør i tidsskriftet Anesthesia & Analgesia hvor 10 av Reubens forskningsartikler har stått på trykk.

Ifølge tidsskriftet har det lenge versert rykter om at Reubens forskning er problematisk.

Også i det norske fagmiljøet har man hørt om mistankene. Professor Harald Breivik ved Rikshospitalets anestesiavdeling har selv undret seg over den amerikanske legens metoder.

- Jeg stusset på at han alltid har fått så gode resultater. Forskningen hans har heller ikke stemt overens med det en ellers vet. Reubens resultater har imidlertid ikke gjort at vi har endret behandlingen, sier han til Dagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Færre legemidler godkjennes årlig

Milliarder medisiner solgt

Studiene til Reuben har ført til at milliarder av potensielt farlige medisiner ble solgt. Disse er også kjent som COX-2-hemmere.

–Heldigvis er risikoen ved korttidsbehandling med COX-2-hemmere sannsynligvis liten, og det er umulig å ha noen formening om hvor mange pasienter som eventuelt har blitt skadelidende, sier Madsen.

– Jeg mener de sykehus som i dag bruker COX-2-hemmere postoperativt bør gå gjennom sine rutiner på nytt.

Les også: Farlig pillebruk

- Kommer ikke til å endre praksis

Professor Johan Ræder ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, sier imidlertid at de i utgangspunktet ikke kommer til å endre behandlingspraksis.

– Vår pasientgruppe bruker COX-2-hemmere over svært kort tid etter operasjoner. Vår rutine er å bruke tradisjonelle NSAIDs som førstehåndsmiddel, men vi bruker COX-2 hemmere blant annet når vi er spesielt redd for økt blødningstendens, sier han til Dagens Medisin.

Les også: Legemidler og naturmidler kan gi livsfarlige komplikasjoner

Når det gjelder pasientsikkerhet sier Ræder at en del av jukset ikke nødvendigvis er direkte farlig, da medikamenter og metoder er blitt fremstilt som positive der de i virkeligheten ikke har hatt effekt.