Nettbutikker sender pakker direkte til mottaker. <i>Foto: Ikea</i>
Nettbutikker sender pakker direkte til mottaker. Foto: IkeaVis mer

Juksejul på 1 - 2 - 3

Gaver:

Det skal være hyggelig å gi julegaver - og å få dem. Men er du ikke ferdig med gavene nå, blir det sannsynligvis mer stress enn hygge?

Rasjonaliser: Fulgte du ikke tipset vårt om å kjøpe julegaver i juli? Plukk ut én eller to butikker, og kjøp alle julegavene der. Sørg også for å få dem pakket inn, samt at du merker pakkene med hva som er hvor.

Tenk også på: Må du kjøpe gaver til alle du kjenner? Noen kan sikkert kuttes ut. De fleste vi kjenner har mer enn de trenger, og vil kanskje sette pris på at du gir noe til noen som trenger det mer. Et kort med beskjed om at penger er gitt en organisasjon i mottakers navn er vel bedre enn å bytte sokker/slips/badekuler. (I tillegg får du skattefradrag for beløp mellom 500 og 12.000 kroner, men det trenger man jo ikke å si høyt.)

Deleger: Enten du setter partner, barn, venner eller kolleger i sving. Skal noen på Platekompaniet i lunchen? Polet? Bokhandleren? Ording och Reda? Send med dem listen din. Det kan altså være smart å ha litt kontanter på seg den neste uken. Andre i familien eller vennekretsen som er sent ute? Ta en butikk hver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juks: En rekke nettbutikker sender julegaver direkte til mottaker (og regningen til deg). Er du sent ute med gaver til familie og slekt i utlandet? Prøv nettbutikken Amazon - de lover at pakkene skal være fremme innen jul om du kjøper dem nå. Du kan altså fortsatt gjøre unna hele julegavehandelen, dersom du snur deg runt nå.


Tilbake til artikkelen

Julevasken

Juksejul på 1 - 2 - 3


Bor du i et bakterieparadis? Ser det ut som om det har eksplodert en bombe hjemme hos deg?

Rasjonaliser: Hvor rent trenger det egentlig å være? Rent nok til at svigermor ikke blir snurt, og fetter Kristian får astmaanfall; men kanskje ikke så sterilt at man kan spise av gulvet? Har du ikke tatt den store rengjøringen ennå, holder det kanskje med litt støvsuging og støvtørking, samt å gå kjapt over bad og toalett? Skal du ha gjester: Konsentrer deg om de rommene de vil være i.

Deleger: Del huset mellom dere, og gå over ett eller to rom hver. Samtidig. Med julemusikken på fullt volum - og med god hjelp fra våre vaskeråd for latsabber under, er det unnagjort på null komma null.

Bor du alene blir dette vanskelig. Må hele hjemmet ditt være skinnende rent til jul, hopp til neste punkt:

Juks litt! Betal noen for å vaske for deg. Enten du klarer å overtale vaskehjelpen din (eller naboens) til å ta huset ditt rett før jul, eller finner en pengelens student, eller kontakter et profesjonelt rengjøringsbyrå. Så lenge du ikke betaler mer enn 2.000 kroner, er det skattefritt for den som hjelper deg.

Tips: Savner du grønnsåpelukten kan du spraye litt ut i rommet som luftfrisker, eller sette et eggeglass med grønnsåpe under sofaen (eller skjult i bokhyllen, dersom du har eller får besøk av husdyr eller små barn).


Tilbake til artikkelen

Julemat

Foto: Anne Manglerud / Opplysningskontoret for Kjøtt
Foto: Anne Manglerud / Opplysningskontoret for Kjøtt Vis mer


Enten du spiser pinnekjøtt, ribbe, torsk eller vilt på julaften: Det tar tid å lage julemiddag. Heller ikke julefrokostene lager seg selv.

Rasjonaliser: Skaff deg en oversikt over hvilke måltider du skal spise hjemme. Og ikke minst, hvilken mat du må ha for at det blir jul, og hvilke retter som strengt tatt aldri blir spist.

Deleger: Be gjestene om hjelp! Skal du servere julefrokost, be gjestene om å ta med seg en rett hver, gjerne noe du vet de er flinke til. Slik blir det mindre stress på deg (og langt billigere).

Alternativt: Gå sammen med noen - og del på det dere lager. Slik blir det færre retter å tilberede, og mye tid spart. Det tar for eksempel mye kortere tid å lage 5-dobbel porsjon sennepssild, enn å lage sennepssild, tomatsild, rødbetsild, sursild og sildesalat. (Dersom du ikke har prioritert ut silden, da.)

Juks: Det finnes mye god ferdiglaget mat. Og dessverre, mye ikke fullt så god. Som hovedregel vil vi si at du får bedre ferdigmat i spesialiserte forretninger (slakter, fiskehandler, baker) men det finnes også mange supermarkeder med førsteklasses ferskvaredisker.

Selv om du vil lage maten selv: Tenk på om det er deler av den som kan forberedes på forhånd. Eller om det er mulig å ta noen snarveier. Det blir jul selv om du må ty til halvfabrikata en gang eller to!

Til og med ferdiglagete retter kan brukes i julen, selv om vi ikke kan få oss til å anbefale noen å varme ferdig julemat i mikro. Men både Fjordland og Toros ferdiggrøt kan du servere uten å skamme deg, dersom du synes du har annet å gjøre enn å bruke en time på å røre i julegrøten en dag...

Tips:Opplysningskontoret for kjøtt har kåret årets beste juleprodukter. En fullstendig liste finner du her.

Er det full kulinarisk krise på kjøkkenet kan du ringe deres ribbetelefon hele julen: 820 30 200.

Tilbake til innledningen

Julekaker

Det er mye juleglede i å bake pepperkaker. Pepperkakedeigen kan kjøpes for rundt 30 kroner. Foto: Ikea
Det er mye juleglede i å bake pepperkaker. Pepperkakedeigen kan kjøpes for rundt 30 kroner. Foto: Ikea Vis mer


Det hører liksom med til tradisjonene. Til jul skal det serveres syv sorter hjemmebakte småkaker. Okke som?

Rasjonaliser: Hvilke kaker blir spist? Og hvilke ligger i boksen sin og blir hardere og hardere, til du kaster dem engang før påske? Bak de kakene dere faktisk spiser. Eller kjøp dem. Dersom ingen egentlig liker dem, vil de heller ikke bli savnet.

Deleger: Kjenner du noen som liker å bake julekaker? Hva med å dele på jobben? Gå sammen med noen du kjenner, bak en sort hver, og bytt.

Juks: Kjøp ferdig. De aller billigste du gjør er å kjøpe ferdiglagete på super'n. Syv sorter som ser litt mer hjemmelaget ut får du kjøpt fra "Hjemmebakeriet" hos Bakeriet for i overkant av 300 kroner. De fleste bakerkjedene har liknende tilbud. En

Tips: Vil du gjerne bake noe, kan du kjøpe ferdig deig. Pepperkakedeig fås de fleste steder, kakemenndeig fås i noen bakerier og på Ikea, og blir du godvenn med baker'n kan det hende du får lurt deg til å kjøpe litt småkakedeig av han.

Tilbake til innledningen

Julepynt

Foto: Ikea Foto: IKEA
Foto: Ikea Foto: IKEA Vis mer


Det blir ikke jul uten... mormors klokkestreng, en hjemmebundet krans på døren, fuglenek, tre og fjorten mus som leker gjemsel i fruktfatet.

Rasjonaliser: Hva blir det ikke jul uten? Og hva er bare støvsamlere? Sjansen er stor for at du kan "glemme" en kartong med julepynt på loftet uten at den blir noe særlig savnet.

Deleger:
Ta ett rom hver. Eller få hjelp. Hva med å spørre vaskehjelpen du har hyret inn, om de kunne tenke seg å hjelpe deg å sette ut litt julepynt mens de er i gang?

Juks: En bukett røde tulipaner, røde lys i lysestakene, juleservietter. Klementiner i en bolle på bordet, i stedet for å oppbevare dem i kjøleskapet. Det er ikke så mye som skal til for at det blir jul i stuen. Trenger du virkelig ekstra pynt?

Tilbake til innledningen

Stryking hjemme i stua kvalifiserer neppe til deltakelse.
Stryking hjemme i stua kvalifiserer neppe til deltakelse. Vis mer


Juleduken

Du bruker en god halvtime på å stryke juleduken, og ikke før har dere satt dere til bords, søles det saus, rødvin og lake.

Gjør som mormor: Min mormoren likte ikke å stryke, så hun fikk laget stjerner i tinn, som ble lagt på flekkene for å skjule dem. Det som begynte som en ensfarget knallblå juleduk, var mot slutten av julen en himmel full av stjerner.

Gjør som butleren: Stryk duken direkte på bordet. Butler Jon Gulbrandsens tips er å først kle bordet med en underduk (stretchlaken fungerer bra!) og så stryke duken rett på bordet. Først tar du flaten, så bretter du opp sidene, og stryker dem. Enkelt, og du slipper å hanskes med det kjedelige strykebrettet.

Smart produkt: Vi applauderer Kosta Linfväveri, lintøydelen av Kosta Boda, som har lansert en duk med teflonbelegg. Ikke en voksduk, men en duk som nesten ikke tar flekker, dersom en er kjapp til å tørke opp når en søler.

Pris: Fra rundt 400 kroner.

Tilbake til innledningen

Julestemning

Det synes å være en allmenn oppfatning at en må ha hele julen inn i stuen for å få den rette stemningen. Her er våre tips til hvordan du kan få julestemning i sofakroken. (Sett at det er der du har tenkt å oppholde deg?)

Lei en julefilm
Enten det er Grinchen, Skomakergata eller Love Actually som får deg i julestemning. Lei en god julefilm, og krøll deg sammen i sofaen. Og spis et par kjøpe-pepperkaker.

Julehefter
Vangsgutane, Knoll og Tott - eller Nemi? For mange nordmenn kommer julestemningen i hus med juleheftene.

Julesanger
Du trenger ikke vente til julaften med å se Sølvguttene på TV. Julemusikk fås i de fleste kanaler. Har du ingen CD kan du investere i en eller to neste gang du er i en platebutikk. Eller hva med å laste ned dine julefavoritter på nett?

Tilbake til innledningen

Julebøker

Ny jul. Nye julebøker. Vi har sett på noen av årets julebøker, og her er våre inntrykk.

Susanne Swegens bok White Christmas. Svinelekkert, men litt for gjennomført for oss. Men liker du det enkle, er dette ren julestemning i bokform. Og vi lar oss mer enn gjerne inspirere til små endringer vi kan gjøre hjemme hos oss selv.

Juleideer av Karen Elise Lindberg og Lars Lindberg gir tips og inspirasjon til hvordan en kan pynte til jul med hjelp av naturen: Islykter, kranser og blomsteroppsatser. I tillegg er det mange fine tips til den som er flink med nål og tråd.

Jul i siste lita av Line Dammen og Hanne Buxrud er fin, men holder dessverre ikke det den lover. Hjemmelaget julemat på pent pyntete og hjemmesteriliserte glass og egenbundete julekranser er ikke vår idé om en siste-liten jul. Men hadde vi hatt god tid til å lage jul, ville nok denne vært vårt førstevalg.

Fint til jul av Helene S. Lundberg er kanskje den minst spennende av bøkene vi hart sett på, men den mest realistiske. Her er oppskrifter de fleste burde klare å få til.