Jubler for vaksine-gjennombrudd

En effektiv og sikker malariavaksine kan være på vei. – Enormt betydningsfullt for Afrika og et mulig alternativ for turister, mener lege Gunnar Hasle.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert minutt dør to barn i Afrika av malaria, eller rundt en million hvert år. I Norge ble 44 smittet av malaria i 2006, men ingen har dødd av sykdommen på flere år.

Malaria er en infeksjon forårsaket av malariaparasitter som overføres fra mygg. Les mer på Lommelegen:

I 20 år har forskerne arbeidet med en prototype på malariavaksine, og nå antyder en liten studie på 214 spedbarn i Mosambik at den kan være i nærheten, ifølge BBC News.

Resultatene viste både at vaksinen var trygg og ga høy beskyttelse. Etter tre måneder hadde spedbarn som hadde fått vaksinen, 65 prosent lavere risiko for å få malaria enn kontrollgruppen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Skal du på langtur i vinter? Slik unngår du malaria og andre feriesykdommer:


- Enorm betydning
Dr. Joe Cohen fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline har brukt 20 år på prosjektet.

- Å utvikle en malariavaksine har vært en enorm utfordring på grunn av kompleksiteten i sykdommen. Vi har en rekke vaksiner mot virus og bakterier, men dette vil være den første vaksinen mot en parasittisk infeksjon hos mennesker, sier han.

De gode resultatene betyr nå at det er klart for en ny fase med forsøk. Den vil settes i gang neste år på ti steder i land sør for Sahara, og vil omfatte 10.000 barn. Hvis forsøkene er vellykkede, betyr det at vaksinen blir lisensiert i 2011.

Les også: HIV og malaria i ond sirkel

Lege Gunnar Hasle som driver Reiseklinikken i Oslo følger spent med på forsøkene på malariavaksinen.

- For utviklingen i Afrika vil det ha enorm betydning dersom man kan gjøre malaria mindre farlig eller utrydde sykdommen. Det vil også spare naturen med tanke på at vi vil unngå all sprøytingen med myggmidler, sier han til DinSide Helse.

Forveksles med influensa
- Malariamedisin har betydelige bivirkninger, og de fleste ville heller tatt en vaksine. Så hvis vi fikk en vaksine som ga god beskyttelse, ville den være lett å anbefale, mener Hasle.

Men han er usikker på om vaksinen vil egne seg som forsikring for reiselystne turister.

- I høyrisikoområder kan vi ikke nøye oss med en effekt på 65 prosent i forhold til å forhindre smitte, som forsøkene har vist hittil. Det er snakk om en såpass farlig sykdom. Men ved tvil om noen tåler malariamedisinene, kan en vaksine være et godt alternativ, mener Hasle.

Ifølge Hasle regner man en dødelighet på rundt 1 per 100 ved malariasmitte. Han påpeker at det er viktig å være oppmerksom dersom du blir syk etter at du har vært ute og reist i malariaområder.

- Malaria gir uspesifikke symptomer som kan minne om influensa: feber, hodepine, muskelsmerter og frostanfall. Hvis man opplever slike symptomer etter å ha vært i jungelen, må man oppsøke lege for å få utelukket at det er malaria, oppfordrer han.

Beinbrudd, hjerteinfarkt og diaré. Her ferierer du farlig: