Johannesurt alternativ til lykkepiller

Johannesurt er et veldig godt alternativ til lykkepiller, og gir langt mindre bivirkninger.

Publisert
Sist oppdatert

Johannesurt godt alternativ til lykkepiller
Johannesurt er et veldig godt alternativ til lykkepiller, og gir langt mindre bivirkninger.

Mellom 150.000 og 200.000 nordmenn går i dag på anti-depressive medisiner. Doktor Bernt Rognlien ved Balderklinikken i Oslo tror 30 til 40 prosent av dem ville hatt like stor nytte av johannesurt, eller prikkperikum, som det også kalles.

- Over 50 kontrollerte studier viser at johannesurt har god virkning på lett til moderat depresjon, sier han.

Mot mild og moderat depresjon
- Prikkperikum/johannesurt øker mengden serotonin i sentralnervesystemet. I dag vet vi at dette alene vil heve smerteterskelen, redusere smerte og ha en stemningshevende virkning. Ved mild til moderat depresjon virker den stemningshevende. Den har også effekt ved angstplager og nervøs uro, sier Dr. Bernt Rognlien.

- Den antidepressive effekten er godt dokumentert og er like god som hos trisykliske antidepressiva, men med mye mindre bivirkninger. Det er også gjort sammenlignende studier mot moderne antidepressiva (SSRI-preparater) som viser like god effekt ved mild til moderat depresjon, men med mindre bivirkninger , sier Rognlien.

Han understreker at det også er gjort studier som viser at johannesurt ikke har effekt ved alvorlig depresjon og at den derfor kun egner seg til bruk ved mild til moderat depresjon.

Ikke så vanlig i Norge
De siste årene har preparater av johannesurt vært blant de mest brukte antidepressiva i Europa, men er enda ikke så vanlig i Norge. Men i Tyskland - eksempelvis - er johannesurt det mest brukte antidepressivaet, og der foreskrives det også av leger.

- Det er veldig synd at johannesurt nesten ikke brukes i Norge for den er et godt alternativ til syntetisk fremstilte antidepressiva. Få leger og pasienter vet om dens gode egenskaper, sier Rognlien.

Prikkperikum har også god effekt på hodepine, kroniske smerter, søvnplager, trøtthet og en rekke andre somatiske symptomer som følger depresjon og angst. Perikum øker nattlig melatonin-konsentrasjon i plasma etter 3 ukers bruk.

- Dette forklarer den gode søvnbefordrende virkningen som kommer etter noen dager til ukers bruk, sier Rognlien.
Virkningsmekanismen for ekstrakt av prikkperikum er ikke helt avklart, men både vannløslige og fettløslige bestanddeler er aktive virkestoffer.

Det er ikke gjort langtidsstudier på bruk av perikum.

Naturpreparater
Det er laget en rekke ferdigpreparater av prikkperikum. Det første som kom til Norge som godkjent naturlegemiddel, var Kira, som er en ekstrakt med standardisert mengde hypericin. Kira er ikke standardisert på hyperforin som vi vet har stemningshevende effekt, men Kira er et av de preparatene som det er gjort mange kliniske forskningsstudier på som viser god effekt. Hypericum stada og hyperiforce er også registrerte naturlegemidler i Norge, de er ikke standardisert på mengde av de enkelte innholdsstoffene, og det er heller ikke gjort klinisk forskning på disse to preparatene.

Libramin er et nytt godkjent naturlegemiddel av johannesurt som ble lansert i februar 2002. På Libramin er det gjort en stor dansk studie.

Dosering og tilberedning
Dagsdosen angis å være 2-4 g droge eller 0,5-2,5 mg hypericin. Men det er vanskelig å standardisere preparater - fordi flere stoffer bidrar til effekten. Oppdagelsen av effektene til hyperforin kommer til å resultere i nye standardiseringer av ekstrakter. Hypericin absorberes etter 2-3 timer og pseudohypericin etter 1/2-1 time. Halveringstiden for hypericin er 25 timer og for pseudohypericin 16-36 timer. I dyreforsøk er 30-35% av hypericin igjen i hjerne, mage og hud etter 1 uke etter siste inntak og 5-15% er igjen i lever, muskler, nyre, tarm og milt - dvs. det er langsom eliminering fra ulike vev. Effekten av perikum er langsomt innsettende, det tar vanligvis 2-3 uker før effekt. Hvis det ikke oppstår effekt etter 4-6 uker bør behandling avsluttes - da forventes ikke effekt.

Perikum-te: 2 teskjeer tørket plante eller blomster overhelles 2 dl kokende vann, skal stå å trekke med lokk i 10 minutter. En kopp drikkes flere ganger daglig.

Perikumolje: Plukk perikumblomster i et renvasket glass med lokk, Hell på solsikke, oliven eller annen matolje av god kvalitet. La dette stå i et vindu med sol å trekke i 3 - 6 uker, deretter siles plantedelene fra og den nydelige purpurfargede oljen brukes utvortes i sår behandling eller innvortes ved f. eks. magesår.

Bivirkninger og begrensninger i bruk
Fotosensibilisering er beskrevet etter bruk av prikkperikum, men er svært sjelden. Brukere bør ikke utsette seg for ultrafiolett lys, eller direkte soling over lengre tid. Doser på 1 mg hypericin har ikke gitt bivirkninger - men høyere doser (35 mg) har gitt fotosensibilisering. Andre bivirkninger som forekommer er lette mage-tarmplager (0,6%), allergiske reaksjoner(0,5%), trøtthet (0,4%), rastløshet(0,3%). Men i studier sammenlignet med placebo er bivirkningen ofte større i placebogruppen. I studier sammenlignet med andre antidepressiva er bivirkningen betydelig mindre hos prikkperikumbrukerne. Interaksjoner med warfarin (Marevan), cyclosporin og p-pille er rapportert - perikum reduserer effekten av disse legemidlene. Antallet rapporterte tilfeller av interaksjon med p-pille er 3-6 totalt med mellomblødninger - altså svært sjelden.

De mest alvorlige interaksjonen har vært rapportert med cyclosporin. Prikkperikum vil stimulere enzymer i lever som vil øke nedbrytningen av cyclosporin, det vil gi dårligere virkning. Alvorlige komplikasjoner kan da oppstå hos pasienter som bruker cyclosporin for å hemme avstøtningsreaksjoner etter nyretransplantasjon. Dvs. de som bruker cyclosporin skal ikke bruke perikum.

Ved bruk av blodfortynnende medisiner som Marevan, vil perikum også øke nedbrytningen av Marevan og redusere virkningen. Disse pasientene kan bruke perikum, men må gå hyppig til lege å ta prøver når de oppstarter perikum, for å få justert opp doseringen av Marevan mens de går på perikum. Hvis det blir vanskelig å få stabil Marevan-effekt, må de slutte med perikum.

P-pille komplikasjoner utløst på grunn av prikkperikum er sjelden, men hvis det oppstår blødningsforstyrrelser etter at prikkperikumbehandlingen er startet, kan det skyldes redusert hormoneffekt av p-pillen. Hvis dette skjer, kan du ikke lenger regne p-pillen som sikker prevensjon. Det foreligger for lite dokumentasjon til at prikkperikum kan anbefales til gravide eller til barn under 12 år. Det er ikke rapportert interaksjoner med alkohol og ingen mistanke om at det reduserer evnen til å kjøre bil. Det foreligger en risiko for et serotoninsyndrom hvis perikumpreparater kombineres med andre antidepressiva. Derfor skal perikum ikke kombineres med verken nye eller gamle antidepressiva.

Mozon.no, oppdatert 24.10.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer