Blir innboksen din fyllt opp med søppelpost? Du er nok ikke alene. Heldigvis er det noen av spammerne som blir tatt og dømt. Foto: Colourbox.com
Blir innboksen din fyllt opp med søppelpost? Du er nok ikke alene. Heldigvis er det noen av spammerne som blir tatt og dømt. Foto: Colourbox.comVis mer

Joda, de blir tatt

Er e-posten din full av spam? Da bør du lese denne saken!

Er du blant dem som opplever at e-posten drukner i søppelpost? Du er nok ikke alene.

- Søppelpost er et kontinuerlig økende problem, og en stor utfordring, spesielt for internettleverandører, sier seksjonssjef Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet.

Tall fra 2007 viser at over 11 prosent av alle klager til Forbrukerombudet omhandlet søppelmail på e-post, noe som er en markant oppgang fra tidligere år.

Les også: Slik blir du spam-fri!

Noen blir tatt

Selv om det kan virke som en umulig oppgave å få tatt personene bak de forhatte e-postene, hender det faktisk at noen blir tatt på fersken.

En mann fra New Zealand ble rett før årsskiftet dømt til å betale 100.000 newzealandske dollar (over 400.000 kroner) etter å ha blitt fersket i å delta i et internasjonalt søppelpostnettverk.

New Zealands innenriksdepartement melder at nettverket står bak et av de største søppelpostangrepene i Internetts historie. To andre personer er også siktet i saken.

Nyttig: Slik sikrer du PC-en GRATIS

Fikk 30 års fengsel

Noen hundre tusen kroner i bot er ikke stort med tanke på hva andre har måttet bøte med etter å ha sendt søppelpost.

I 2007 ble den kjente spammeren Christopher William Smith dømt til 30 års fengsel i USA, som følge av omfattende formidling av søppelpost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Na24 skal Smith, bedre kjent under dekknavnet Rizler, stå bak det ulovlige legemiddelvarehuset Xpress Pharmacy. Rizler skal ha tjent 24 millioner dollar, eller drøy 166 millioner kroner, på den ulovlige virksomheten.

Dømt i Norge

Her til lands kom første dom som følge av formidling av søppelpost så sent som i 2006. Da ble en 22 år gammel mann fra Stavanger den første nordmannen i historien til å for ulovlig utsending av e-postreklame.

I løpet av en sommer hadde mannen sendt ut minst 1,4 millioner e-postreklamer til minst 650.000 e-postadresser verden over, skriver ITAvisen.

Boten mannen måtte betale var riktignok beskjeden. Boten ble på 5.000 kroner, og den relativt beskjedne summen ble begrunnet med at retten i en rekke av forholdene lot tvilen komme mannen til gode.

Mer søppel: - Dette er ren svindel

Verstinglandene (Disse landene kommer søppelposten fra)
#Land
1USA
2Kina
3Russland
4Storbritannia
5Sør-Korea
6Tyskland
7Brasil
8Japan
9Frankrike
10India
Kilde: The Spamhaus Project


Kommer fra utlandet

Det er mye søppel som distribueres gjennom norske e-postkontoer, men det meste av søppelposten stammer ikke fra Norge.

- Søppelpost produseres i Norge, men det kommer i hovedsak fra utlandet, sier Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet.

Ifølge den uavhengige antispamorganisasjonen The Spamhouse Project topper USA listen over land der søppelpost blir produsert.

USA skal visstnok produsere mer enn tre ganger så mye søppel som Kina, som ligger på 2. plass i spamproduksjon.

Russland, Storbritannia og Sør-Korea følger hakk i hel på listen over de verste søppelpostlandene.

Hva gjør du om du blir rammet?

I Norge er det forskjellige innstanser som er med på å bekjempe søppelpost. Forbrukerombudet, Datatilsynet og Post- og teletilsynet jobber for å redusere mengden spam.

Opplever du at e-posten blir fylt med reklame du ikke har takket ja til å motta, kan det hende du er blitt utsatt for et brudd på markedsføringsloven. Da bør du kontakte Forbrukerombudet.

I fjor høst forsøkte DinSide å spore ulovlig reklame som ble sendt til privatpersoners mobiltelefoner. Forbrukerombudet kom også på banen, og stilte til slutt spammerne til veggs. Se hva som skjedde her.