<b>JOBBSØKER?</B> Søker du jobb i en større bedrift er sjansen stor for at du vil måtte gjennomføre en eller flere tester. Foto: ALL OVER PRESS
JOBBSØKER? Søker du jobb i en større bedrift er sjansen stor for at du vil måtte gjennomføre en eller flere tester. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Jobbtestene du risikerer å støte på

Stadig flere bedrifter benytter seg av tester for å sile ut jobbsøkere. Dette er testene du kan støte på.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere norske bedrifter benytter seg av personlighets- og evnetester som en del av rekrutteringsprosessen. Spesielt om du skal søke jobb i en større bedrift, er det stor sjanse for at du vil bli bedt om å gjennomføre en eller flere tester.

Sjekk hvilke type tester du kan risikere å støte på.

Tre typer tester

Ifølge direktør i Adecco Search and Select Guri Larsen finnes det tre hovedtyper av tester du kan møte på i forbindelse med jobbsøking:

 • Evnetester: Tester kognitive evner og generell intelligens. Slike tester måler evne til logisk og analytisk tenkning og ditt potensiale for å lære nye ting.
 • Ferdighetstester: Tester konkrete ferdigheter, som f.eks språkkunnskaper eller hvor fort og nøyaktig du skriver på PC. Dette er tester du kan bli bedre på gjennom trening.
 • Personlighetstester: Disse skiller seg fra de to foregående ved at det ikke finnes noen fasit. Personlighetstester søker å kartlegge generelle adferdsmønstre og tendenser.
 • Evnetester benyttes gjerne i rekruttering av personer til leder- eller mellomlederposisjoner, samt spesialister. Ferdighetstester og personlighetstester brukes for så å si alle nivåer.

  Evne- og ferdighetstester benyttes gjerne for å sile ut kandidater før intervju, mens personlighetstester gjerne brukes når du har kommet et skritt videre i prosessen.

  Les også: De rareste intervjuspørsmålene

  Personlighetstester mest vanlig

  Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen. Foto: ADECCO
  Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen. Foto: ADECCO Vis mer


  Ifølge Larsen er det mest vanlig å benytte personlighetstester.

  – Gode personlighetstester gir mer omfattende informasjon enn det som kommer fram i en intervjusituasjon, sier Guri Larsen.

  Storparten av testene som brukes for å velge jobbkandidater er basert på teorier om at personlighet består av et antall stabile personlighetstrekk som man har mer eller mindre av.

  En av de mest kjente av disse teoriene er femfaktormodellen, der disse fem personlighetstrekkene eller dimensjonene anses som de mest sentrale og stabile:

  • Ekstraversjon (utadvendthet)
  • Medmenneskelighet (empati)
  • Kontroll (orden, punktlighet, systematikk)
  • Temperament (følelser, emosjonell stabilitet)
  • Åpenhet (refleksjon, idéer)
  Personlighetstrekk som er en fordel i en stilling, kan være en ulempe i en annen. I et omsorgsyrke er det en fordel å score høyt på varme og medmenneskelighet, men ikke nødvendigvis i en tøff lederjobb:

  – Hvis det scorer veldig høyt på varme og empati vil du kanskje ikke trives så godt i en stilling der du må ta vanskelige avgjørelser og må gi folk tøffe beskjeder, sier Larsen.

  Skal forutsi typiske adferdsmønstre

  Hensikten med personlighetstestene er ikke å bestemme hva slags type du er, men å forutsi typiske adferdsmønstre, for eksempel om du har større tendens til å være utadvendt enn innadvendt.

  Ifølge førsteamanuensis på BI og partner i konsulentselskapet Assessit Ole I. Iversen, er de to mest brukte personlighetstestene i det norske markedet i dag er testen Shapes som leveres av Cut-e Norge, og testen OPQ32R som leveres av SHL Norge. Begge er sertifisert av Det Norske Veritas.

  De tre største aktørene som leverer testløsninger i Norge er Assessio, SHL og Cut-E.
  Blant Cut-E sine kunder finner du blant annet Adecco, DNB, Schibsted, Rema1000, DNV, Proffice, Telenor, Elkjøp, Hydro, Jotun, Posten, Manpower, Elkjøp og Utenriksdepartementet.

  Intervjuspørsmålet som virkelig bør få deg til å tenke deg om

  Brukes mest av større virksomheter

  Det er en økende trend i retning av bruk av tester i jobbsammenheng, sier Guri Larsen:

  – Vi har brukt tester i ti år. På den tiden var det ikke så vanlig, men idag er det veldig vanlig, både i private og offentlige virksomheter.

  Det er imidlertid i hovedsak store aktører som bruker testene, fordi det er dyrt:

  – Det koster å ha testen, og det koster å lære opp og sertifisere de som skal lese testresultatene, sier Larsen.

  Søker du jobb i store private eller offentlige virksomheter, er det stor sannsynlighet for at du vil måtte gjennomgå tester som måler personlighet, evner og/eller ferdigheter. Søker du jobb i en mindre virksomhet, er det mindre sannsynlig at du vil bli testet.

  Les også: Gode råd for jobbsøkere

  Bør du øve på forhånd?

  Av de tre typene tester, er det i hovedsak tester som måler konkrete ferdigheter det lønner seg å trene på.

  Hvis du for eksempel får vite at du vil bli testet i engelsk, kan det lønne seg å hente fram de gamle skolebøkene dine og friske opp kunnskapene.

  Evnetester som måler generell intelligens og logisk tankegang, er det derimot mindre vits i å trene på:

  – Du må gjerne øve for å gjøre deg kjent med testformatet. Du kan muligens oppleve en liten forbedring, men det vil ikke gjøre stort utslag, forteller Guri Larsen.

  Personlighetstester er det heller ingen poeng i å trene på: Det finnes ingen riktige eller gale svar, det handler snarere om hvor godt din personlighet matcher arbeidsoppgavene du skal utføre.

  Test deg selv

  Hvis du er nysgjerrig på egne evner og personlighet, kan du finne mange ulike tester på nettet. Cut-E, en av de store aktørene lar deg øve på evnetester her. En personlighetstest basert på« the big five» finner du her, og her finner du en gratis personlighetstest basert på OPQ32R, en av de mest brukte personlighetstestene i Norge.

  Og mer for moro skyld: Bor det en James Bond inni deg som lengter etter å komme ut? Nå kan du også teste deg selv på den britiske etterretningstjenestens hjemmeside og sjekke om du egner deg til å jobbe som etterretningsagent i M16, som har ansvaret for etterretning mot utenlandske mål og for å forhindre utenlandsk etterretning mot britiske mål.

  Vår hjemlige E-tjeneste har dessverre ingen lignende test tilgjengelig ...

  Les også: Ta den ekte spiontesten

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer