Mye jobb kan føre til at ansatte bare får røykt i fritiden sin, og dermed blir de mindre avhengig. Foto: Colourbox.com og Wikipedia
Mye jobb kan føre til at ansatte bare får røykt i fritiden sin, og dermed blir de mindre avhengig. Foto: Colourbox.com og WikipediaVis mer

Jobbstress reduserer røyksuget

Å stresse på jobben reduserer faktisk nikotinavhengigheten.

Mange sier at en av de viktigste grunnene til at vi røyker er for å takle stress, og særlig på jobben. Men nå mener ekspertene at jobbstress faktisk kan gjøre røykere mindre avhengig av nikotin, ifølge forskningsnettstedet Alphagalileo.org.

Les også: Den enkleste veien til røykekutt

Studiefunnene, som er publisert i tidsskriftet Tobacco Induced Diseases, motsier selv hypotesen til forskerne!

Hjelper det å bytte fra sigg til snus?

Røykte mindre enn ellers

De tyske ekspertene ved Universitetet i Köln skulle undersøke sammenhengen mellom jobbstress og nikotinavhengighet. 197 røykende testpersoner var med i studien.

For å måle graden av nikotinavhengighet blant testpersonene, og for å få mer kunnskap om deres røykevaner, brukte ekspertene testen: The Fagerström Test for Nicotine Dependence, som er en internasjonal godkjent test som brukes for å måle hvor avhengig røykere er.

Resultatene indikerer at det er sannsynlig at ansatte som opplever mye stress på jobben røyker mindre enn de vanligvis ville ha gjort. Dermed blir de mindre avhengig av nikotin.

Slutt å røyke på ti dager

Lange dager og strenge regler

Studieforfatterne spekulerer i om årsaken til dette kan være lange arbeidsdager og arbeidsgivers strenge røykeregler.

Hvor nikotinavhengig er du? Test deg selv!

- Mye jobb kan føre til at ansatte bare får røykt i fritiden sin, sier studieleder Anna Schmidt, som legger til at de også kom fram til at å være religiøs, gift og ha høyere utdannelse også reduserer risikoen for å bli avhengig av nikotin.