<strong>Illustrasjonsfoto:</strong>. Colourbox.com
Illustrasjonsfoto:. Colourbox.com Vis mer

Jobbstress kan gi depresjon

Unge voksne med stress og press på jobb har doblet risiko for depresjon og angst, ifølge en ny studie. – Viktige funn, sier norsk professor.

Publisert
Sist oppdatert

En studie av 1 000 32-åringer viser at 45 prosent av nye tilfeller av depresjon og angst trolig kan tilskrives stressende arbeid, skriver BCC på nett.

- Studien vår viser at jobbstress ser ut til å gi diagnoser som depresjon og angst hos tidligere friske unge arbeidstakere, sier dr Maria Melchior, sjefsforsker og epidemiolog ved Institute of Psychiatry, Kings College London.

Les også: Lav lønn kan gi dårlig helse:

Stor arbeidsmengde

Forskerne undersøkte mennesker på New Zealand som deltar i en stor langtidsstudie av livsutvikling fra fødsel til godt voksen alder.

Deltakerne fikk spørsmål om krav som stilles i jobben: arbeidsmengde og tidspress, om de måtte jobbe mer enn de ønsket, om de hadde for mye å gjøre til å gjøre hver enkelt oppgave god nok, om jobben var hektisk, om det ofte var uklart hva som var oppgavene deres og om de jobbet for hardt.

Jobbene til deltakerne i studien var mange, blant annet skuespiller, hjernekirurg, lærer, helikopterpilot, renovasjonssjåfør, journalist og politibetjent. Av alle deltakerne ble totalt 10 % av mennene og 14 % av kvinnene rammet av førstegangsdepresjon- eller angst i tiden fra de var 26 til 32 år.

Forskerne fant at risikoen for depresjon eller angstlidelse var omtrent doblet for dem som rapporterte at jobben stiller store krav.

Les også: Behandler angst på internett:

- Solid studie

Psykologiprofessor Stein Knardahl ved Statens Arbeidsmiljøinsitutt sier at det foreløpig er forsket lite på jobb og psykiske lidelser og at denne studien er solid.

- Forskerne finner at det er særlig de som har mye å gjøre, tidspress, en hektisk arbeidssituasjon og uklarhet om arbeidsoppgaver som har økt risiko for psykiatriske lidelser, sier han til Mozon.no.

Han sier at studien på mange måter er bra, fordi det er kontrollert for sosioøkonomiske ulikheter og psykisk helse under oppveksten.

- Man vet fra før at de med lite utdannelse og dårlig råd har større sjanse for alle helseproblemer. Den viser at ledere rundt omkring må sette seg inn i hva som er arbeidssituasjonen for sine ansatte og sørge for at det ikke er for hektisk eller for presset, sier han.

Les også: Lang utdanning forlenger livet:

- Man vil gjerne at folk skal jobbe mest mulig effektivt og mange vil ha færrest mulig ansatte. Ledere skal være klar over at dette studiet og andre studier viser at høyt press kan øke risikoen for å miste gode ansatte siden risiko for psykiske problemer øker, sier Knardahl.

- Studien har en svakhet i at den ikke har fulgt deltakernes jobbsituasjon over tid, men alt i alt er den et viktig arbeid, sier Knardahl og legger til at det nå trengs studier som følger folk i arbeidslivet over tid, og der også flere jobbfaktorer tas med i betraktningen.

Les også: Frisk start etter ferien:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer