Jobbstress gjør deg syk

Høyt tempo på jobben gjør at mange hopper over en skikkelig lunsjpause. Men stresset kan gjøre deg syk, advarer eksperter.

En britisk undersøkelse viser nå at to av tre ansatte holder seg til kontorpulten i lunsjpausen.

Årsaken er at de vil imponere kolleger og sjefen med arbeidslyst og pågangsmot. Med stress, sure oppstøt og fordøyelsesproblemer som resultat.

Samtidig viser en amerikansk undersøkelse at overtid på jobben øker risikoen for skader og sykdom med over 60 prosent.

LES HELE SAKEN: OVERTID ER FARLIG

Påvirker helsen
Den britiske undersøkelsen bygger på intervjuer med over 2.000 arbeidere i forskjellige yrker. Konklusjonen viser at hele to av tre ansatte blir sittende ved kontorpulten og arbeide mens de spiser lunsj.

Middelaldrende menn og kvinner tar de korteste pausene, mens gruppen mellom 16 og 24 år var flinkest til å unne seg en skikkelig lunsjpause, skriver avisen Daily Mail.

- En sandwich eller sjokoladebit med brus i full fart mens du jobber, kan lett forårsake sure oppstøt og fordøyelsesproblemer.

- Generelt vil et raskt måltid på farten, kombinert med dagens raske livsstil kunne påvirke fordøyelsen og helsetilstanden vår, sier den britiske legen Robert Heading i en kommentar til undersøkelsen.

Renest på do
Er du blant dem som vil imponere sjefen med å ta lunsjen foran dataskjermen? Da bør du heller vurdere kopirommet eller toalettet som spisested.

Et vanlig kontor er nemlig tumleplass for store mengder basselusker, og aller verst er det på skrivebordet, telefonen og tastaturet.

- For en vanlig bakterie er skrivebordet et luksuriøst hjem. Her kan de kose seg hele dagen og delta i frokost, lunsj og middag. Om du ikke vasker godt kan skrivebordet opprettholde millioner av bakterier som kan forårsake sykdommer og infeksjoner, forteller forskeren Charles Gerba ved Universitetet i Arizona.

LES HELE SAKEN: PULTEN ER BAKTERIEFELLE

 

Mozon.no, 28.09.2005