June forteller at hun får mye adrenalin i kroppen fordi arbeidet med vold- og overgrepssaker er så krevende. Derfor velger hun koffenfri kaffe eller te, og forteller at det er viktig med harmoni ellers i livet.  Foto: Tuva Moflag
June forteller at hun får mye adrenalin i kroppen fordi arbeidet med vold- og overgrepssaker er så krevende. Derfor velger hun koffenfri kaffe eller te, og forteller at det er viktig med harmoni ellers i livet. Foto: Tuva MoflagVis mer

Jobber som bistandsadvokat

June Cathrine Ormstad overrasket seg selv da hun ville bli advokat.

June Cathrine Ormstad jobber som bistandsadvokat i advokatfirmaet Salomon-Johansen. De siste fem årene har hun vært bistandsadvokat i flere profilerte vold- og overgrepssaker.

June brenner for å hjelpe andre mennesker, og da spesielt kvinner og barn som har vært utsatt for vold og mishandling. Hun overrasket seg selv da hun innså at hun ville bli advokat.

Lyst på ny jobb? Da bør du opprette profil her

Velger med hjertet

Ormstad uttaler at hun aldri har valgt studier eller jobber med tanke på å bygge karriere. Hun følger hjertet og engasjementet, og det var ganske tilfeldig tilfeldig at hun kom inn på jussporet. En omlegging av studiesystemet gjorde at hun etter to år på statsvitenskap, måtte ta et tredje år for å få en bachelorgrad. Hun bestemte seg da for å ta et årsstudium i jus.

– Underveis i årsstudiumet la jeg merke til at Jurk (Juridisk rådgivning for kvinner) tilbyr arbeidspraksis for studenter som har studert jus i to år. Jurk jobber med de samme spørsmålene som jeg er opptatt av, så den praksisplassen bare måtte jeg ha, sier hun.

Ormstad gjorde derfor unna det neste årspensumet på et semester, og så var hun klar for å jobbe med juridiske spørsmål i praksis. En praksisplass som dessuten skulle vise seg å være svært verdifull når hun senere skulle søke jobb etter studiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å følge hjertet og engasjementet sitt mener jeg er det beste rådet man kan gi når det gjelder studier og karriere. Når man er engasjert og brenner for noe, vil man automatisk gjøre en god jobb. – Da vil man også få gode anbefalinger og dører vil åpne seg uten at man trenger å streve for det. Livet er for kort, eller egentlig for langt vil jeg si, til å ha en jobb man ikke liker, sier Ormstad.

Les også: Denne studenten skal vikariere som konsernsjef i sommer

Ringte rett til sjefen

Sjefen: Hege Salomon er partner og deleier i advokatfirmaet hvor June jobber. Foto: Salomon-Johansen
Sjefen: Hege Salomon er partner og deleier i advokatfirmaet hvor June jobber. Foto: Salomon-Johansen Vis mer


Når studiene nærmet seg slutten hadde Ormstad allerede sett seg ut hvilken arbeidsgiver hun helst ville jobbe hos. Hun ringte derfor rett til Hege Salomon hos Salomon-Johansen for å sjekke hvilke muligheter hun hadde.

– Jeg var fortsatt student da jeg ringte, og Hege sa at det kanskje kunne være behov for hjelp på sentralbordet. Men jeg ville jo jobbe som advokat! Heldigvis ble jeg oppfordret til å sende inn en søknad, og da ble jeg innkalt på intervju samme dag, forteller hun.

Les også: Jobb i utlandet kan være gull verdt for karrieren

Slik får du muligheten

Selv om Ormstad nok fikk mer «guts» etter telefonsamtalen, forteller sjefen at det var god faglig kompetanse, relevant praksis og selvstendighet som var forutsetninger for å bli ansatt.

– En kollega av meg hadde jobbet med June i Jurk og ga henne varme anbefalinger. Det var avgjørende for at jeg tok June inn til intervju. Det at hun i tillegg hadde engasjement og en positiv holdning gjorde at jeg var trygg på ansettelsen. Generelt er mitt råd at man må begynne et sted, jobbe hardt, skaffe seg praksis og yte sitt beste slik at man kan få gode anbefalinger, sier Salamon.

Jobbsøker? Dette må DU spørre om på intervju

På plass som Fokus' utsending ved FNs hovedkvarter i New York.  Foto: Privat
På plass som Fokus' utsending ved FNs hovedkvarter i New York. Foto: Privat Vis mer


Fokus og FN

Ormstads engasjement og fortid i Jurk har dessuten sikret henne en plass i styret til paraplyorganisasjonen Fokus. Styrevervet åpner for muligheter og ansvar mange nok vil misunne henne. Hun har vært prosjektleder for et utviklingsprosjekt i Tanzania og fikk følge resultatene i prosjektet tett gjennom løpende oppfølging og årlige prosjektbesøk. I tillegg har hun deltatt på seminar om menneskehandel i Cape Town, og på Kvinnekommisjonen ved FNs hovedkvarter tidligere i år.

– På en prosjektreise til Guatemala fikk jeg overvære en historisk rettssak. For første gang i Guatemalas historie ble en sak som gjaldt voldtekt begått av en politimann mot en mayakvinne etterforsket og ført for retten. Saken endte med domfellelse. Det var en stor opplevelse, forteller Ormstad.

Drømmer du om å bli juniorekspert i FN? Da må du takle et kompetansebasert intervju

Alle DinSides artikler om karriere finner du her