Fremtidens jobbmarked

Jobbene som kan forsvinne de neste årene

Vil du sikre karrieren din, bør du utdanne deg til dette.

DATASTYRT: Professor Jan Ketil Arnulf mener at flyvere og skipskapteiner i fremtiden vil erstattes med datastyrt teknologi. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
DATASTYRT: Professor Jan Ketil Arnulf mener at flyvere og skipskapteiner i fremtiden vil erstattes med datastyrt teknologi. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det vil skje ekstremt mye på ti år, noen folk føler at de har grunn til å være bekymret for fremtiden, mange IT-gründerne i Silicone Valley er bekymret, Steven Hawking er bekymret. Det er nok slik at alle yrker som er basert på tallmessig regularitet vil forsvinne.

Det sier Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Han forteller at det er mange som har forsøkt å spå hvilke type yrker som vil bestå i fremtiden, og hvilke yrker det ikke lenger vil være behov for. Det handler i hovedsak om alt som kan erstattes med datamaskiner og roboter, og det er mye.

UTSATTE YRKER: – Det er allerede masse artikler og bøker som er skrevet av roboter, flere nyhetsbyrå har roboter som skriver artikler, forteller Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Foto: BI
UTSATTE YRKER: – Det er allerede masse artikler og bøker som er skrevet av roboter, flere nyhetsbyrå har roboter som skriver artikler, forteller Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Foto: BI Vis mer

– Yrkene som har veldig målbare indikatorer for løsninger vil forsvinne. Noe som vil forsvinne er for eksempel flyvere og skipskapteiner. Det er nok overraskende ubehagelig for folk å tenke på, men vi har hatt noen ulykker de siste årene som kanskje ikke ville ha skjedd dersom man hadde overlatt spakene til en datamaskin, hevder professoren.

Journalister utsatt

Arnulf mener at det er enkelte yrker som allerede har utviklet seg ganske langt i digital retning og dermed også er utsatt. For eksempel journalistyrke.

– Det er allerede masse artikler og bøker som er skrevet av roboter, flere nyhetsbyrå har roboter som skriver artikler (ekstern lenke). Robotene får nyheter om sport og hendelser, og så skriver de ut artikler om det. Så det journalistiske håndverket er i dramatisk endring, mener han.

Arnulf tror at det vil finnes jobb til journalister i fremtiden, men at det er færre av dem siden måten de jobber på vil bli annerledes.

Dette støtter Nils Aarsæther, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø.

– Noen yrker vil få færre utøvere, for eksempel journalister, og gjennomgående vil det være slik at utøverne vil benytte nye, digitale eller digitalt styrte redskaper i arbeidet, sier Aarsæther.

SELVSTENDIGE: – Jeg tror heller at vi vil få et mer delt arbeidsmarked der mange vil overleve som frilansere og selvstendige, de med utdannelse i smale fag, sier Nils Aarsæther, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø. Foto:UIT.
SELVSTENDIGE: – Jeg tror heller at vi vil få et mer delt arbeidsmarked der mange vil overleve som frilansere og selvstendige, de med utdannelse i smale fag, sier Nils Aarsæther, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø. Foto:UIT. Vis mer

Samtidig vil han ikke være for bastant og si at noen yrker forsvinner helt.

– Jeg tror heller at vi vil få et mer delt arbeidsmarked der mange vil overleve som frilansere og selvstendige, de med utdannelse i smale fag.

Sikre yrker

Aarsæther tror at de aller fleste fremdeles vil kunne jobbe i utsatte yrker siden det, ifølge professoren, viser seg at folk kan livnære seg på mange smarte måter.

– For eksempel ved å redusere utgifter ved å bosette seg utenfor storbyene etter de har gjennomført en utdannelse med svært små åpninger. Ta landbruksutdanning – når den er så sterkt redusert i dag, kan det være smart å hoppe på den, nettopp av den grunn. Mange klassiske håndverkyrker er for lengst borte, men jeg tipper at en som blir skomaker i dag, vil få mange velstående kunder, mener Aarsæther.

Samtidig har professoren et klart svar på hvilke yrker som vil stå støtt om ti år og langt inn i fremtiden:

– Sykepleier, lærer, barnehageansatt og alt som har med eldreomsorg å gjøre, sier han.

Arnulf mener vi kan regne med at en del estetiske og humane yrker vil være vanskelig å erstatte med datateknologi.

– Man har sagt at ergoterapeuter er det siste som vil bli borte. Det er fordi det er så lite tallfestet, og det er vanskelig å lage en robot som skal kunne jobbe når det dreier seg om medmenneskelig kontakt, som handler om å hjelpe folk til å bedre sin arbeidsevne, for eksempel, sier han.

Du kan redde karrieren din

Hvis du har utdannet deg i en retning, og jobber i et tilsynelatende utsatt yrke, trenger du sannsynligvis ikke å være redd for å stå uten jobb i fremtiden, understreker professorene.

Men, det krever at du setter deg godt nok inn i hvordan den digitale utviklingen kommer til å påvirke karrieren din.

– Jeg tror at man må forstå hvordan det digitale systemet vil påvirke produksjonsprosessen i yrket man er i. Vi må følge med i timen. Fremover vil det være større fokus på hva som er selve meningen med det man holder på med, og det er nok det siste datamaskinen klarer å plukke opp, sier Arnulf.

Aarsæther mener at det er viktig å engasjere seg i forretningsliv og politikk slik at du bidrar i arbeidet med å vedlikeholde et anstendig arbeidsliv for alle, og dermed også deg selv.

– Slutt å fokusere hundre prosent på egen karriere, men bry deg og engasjer deg. Det at arbeidslivet i Norge er blitt såpass bra som det er, skyldes at så mange har tenkt, eller iallfall handlet slik – altså bygget sosial kapital, sier han.

Når det gjelder dem som er midt i en utdannelse, har Aarsæther følgende råd:

– Det er lurt å ta en utdannelse på et master-eller Ph.D-nivå, og å utnytte problemløsingskompetansen som du la ned i masteroppgaven, og tenke på at du raskt kan omstille deg til nye felt som åpner seg. Altså, ikke satse på spissing av fagkompetanse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer