Erfaring fra utlandet kan gjøre deg til en bedre arbeidstaker, mener både Nav Eures og Manpower. Men ikke alle arbeidsgivere setter like stor pris på erfaring fra andre land. Foto: Colourbox/DinSide
Erfaring fra utlandet kan gjøre deg til en bedre arbeidstaker, mener både Nav Eures og Manpower. Men ikke alle arbeidsgivere setter like stor pris på erfaring fra andre land. Foto: Colourbox/DinSideVis mer

Jobb i utlandet kan være gull for karrieren

Nav oppfordrer arbeidssøkere og karrierebyggere til å se til utlandet etter jobb.

- En jobb i utlandet er en liten CV-juvel og gir god uttelling på CV-en. Det vil gi økte muligheter for jobb i Norge senere og det forteller framtidige arbeidsgivere at du har stå-på vilje og viser initiativ. I tillegg til at du har opparbeidet deg en unik erfaring.

Dette uttaler rådgiver Melanie Hill i NAV Eures. Der i gården er det ikke tvil om at internasjonal erfaring er et trumfkort for nordmenn som er ute etter ny jobb.

>> De mest trendy jobbene for ti år siden

Arbeidsgivere er lite begeistret

Et av landets største bemanningsbyråer, Manpower, er enig i at internasjonal erfaring er bra. Likevel tilsier erfaring fra Manpower at ikke alle arbeidsgivere legger stor vekt på denne erfaringen når de skal ansette nye folk.

- Mange unge arbeidstakere og arbeidssøkere som opplever at norske arbeidsgivere ikke verdsetter utenlandserfaring i tilstrekkelig grad ennå, sier konserndirektør Geir Dølvik i Manpower Professional, til DinSide.

Spesielt én type erfaring blir lite satt pris på i det norske arbeidsmarkedet.

- Særlig gjelder dette utenlandsstudier, hvor en del norske arbeidsgivere mangler kunnskap om innholdet i utenlandske studieprogrammer innen høyere utdanning.

Dølvik presiserer at det er store forskjeller mellom bransjene, og at en rekke bransjer verdsetter denne typen kompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enkelte bransjer utpeker seg spesielt når det gjelder å verdsette internasjonal erfaring, som IT, ingeniør og finanssektoren, sier han.

SYV TIPS: Gjør et godt inntrykk på jobbintervjuet
10 MYTER AVSLØRT: Bør du ha bilde av deg selv på cv-en?

Halvparten vil ut

Dølvik forteller at Manpower jobber aktivt med å få arbeidsgivere til å forstå hvorfor erfaring fra utlandet er så viktig.

- Alle trender i arbeidslivet tilsier at internasjonal erfaring er en fordel. Globaliseringen øker og med all samhandling over landegrensene betyr dette at hver enkelt har mye å tjene på å skaffe seg jobberfaring eller studieerfaring fra andre land og kulturer, sier konserndirektør Geir Dølvik i Manpower Professional, til DinSide.

Ifølge Dølvik er det en betydelig andel av den norske arbeidsstyrken som kunne tenke seg internasjonal erfaring.

- Våre undersøkelser viser at 46 prosent er interessert i å jobbe utenfor Norge, sier Dølvik

Se hva du kan velge mellom

Nav har en egen database med jobbtilbud for nordmenn i utlandet. Her finner du alt fra tradisjonelle arbeidsplasser til de litt mer spesielle.

For eksempel søker Norsk Polarinstitutt om flere personer til overvintring i Antarktis. Her kan du søke om å få jobbe som for eksempel kokk, elektriker eller lege på Trollstasjonen i Antarktis. Eller kanskje du heller vil undervise ved norske skoler i Mongolia, Mali, Kenya, Peru og Etiopia, for Norsk Luthersk Misjonssamband?


I skrivende stund ligger det 39 stillingsannonser på Finns jobbdatabase, der arbeidsplassene ligger i utlandet.

Selvfølgelig finnes det også en rekke andre stillinger i de landene du måtte ønske å bo i, mange som sikkert egner seg godt for kvalifiserte nordmenn.

Landene med flest ledige stillinger i Navs database er: Sverige, Danmark og Spania.

I disse kategoriene er det flest ledige stillinger i utlandet, ifølge Navs database: Administrasjon, økonomi, kontor og juss (16 stillinger), industri, bygg/anlegg, håndverk og verkstedsarbeid (7 stillinger) og handel, kundeservice, restaurant og reiseliv (7 stillinger)