<strong>KAN NEKTE:</strong> Arbeidsgiver har lov til å nekte deg ferie på tidspunktet du ønsker å ta deg fri. Men, du har også dine rettigheter. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
KAN NEKTE: Arbeidsgiver har lov til å nekte deg ferie på tidspunktet du ønsker å ta deg fri. Men, du har også dine rettigheter. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer

Ferierettigheter

Jo, sjefen kan nekte deg ferie

Men det betyr ikke at du står uten noen krav.

Publisert
Sist oppdatert

Trodde du at du har krav på å ta ut ferie når som helst? Som regel er arbeidsgiver fleksibel rundt dette, men dersom det ikke passer for sjefen at du tar ferie på ditt ønskede tidspunkt, kan hun eller han faktisk nekte deg dette.

– Hovedregelen i ferieloven er at tidspunktet for ferie skal drøftes med arbeidstaker eller arbeidstakers tillitsvalgte, og at arbeidsgiver og disse skal finne frem til enighet om dette, forteller Per Christian Larsen, rådgiver i arbeidstakerorganisasjonen Delta.

Målet er altså enighet, men det er ikke alltid mulig å bli enig.

Arbeidsgiver har frie tøyler

<strong>RÅDGIVER:</strong> Per Christian Larsen, rådgiver i Delta. Foto: Delta.
RÅDGIVER: Per Christian Larsen, rådgiver i Delta. Foto: Delta. Vis mer

– Dersom arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, så er det arbeidsgiver som fastsetter tiden for ferie. Arbeidsgiver kan ikke fritt frem bestemme dette selv, ferielovens paragraf 7 sier at man for eksempel har krav på minst 18 virkedager, tre uker sammenhengende, i hovedferieperioden og den øvrige ferien som er en uke, samlet, forklarer Larsen videre.

Likevel har arbeidsgiver relativt frie tøyler gjennom for eksempel å bestemme når i hovedferieperioden ferie skal avvikles.

– Det er lov å nekte ferie på spesifikke tidspunkt, så lenge dette er drøftet i forkant. Likevel er det jo et poeng at slike beslutninger bør være saklige, og ha en reell begrunnelse i virksomhetens behov eller driften for øvrig, understreker rådgiveren.

Maria Østli, advokat ved Finansforbundet, kan også bekrefte dette.

<strong>ADVOKAT:</strong> Maria Østli, advokat M.N.A ved Finansforbundet. Foto: Finansforbundet.
ADVOKAT: Maria Østli, advokat M.N.A ved Finansforbundet. Foto: Finansforbundet. Vis mer

– Utgangspunktet er at arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferien med arbeidstaker eller deres tillitsvalgte, men det er arbeidsgiver som avgjør til sist.

Dette kan du kreve

– En arbeidstaker kan likevel kreve at hovedferie som omfatter 18 virkedager, alle hverdager samt lørdag, gis i hovedferieperioden, sier Østli.

Hun understreker samtidig at dette likevel ikke gjelder for arbeidstaker som tiltrer etter 15. august i ferieåret, ifølge ferieloven paragraf 7 første ledd.

En arbeidstaker som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har krav på ekstraferie med seks virkedager, altså en arbeidsuke, ifølge ferieloven paragraf 5 annet ledd.

– Denne gruppen bestemmer selv tiden for avvikling av ekstraferien, med mindre annet er avtalt. De har imidlertid plikt til å gi arbeidsgiver minst to ukers varsel før avvikling av ekstraferien, forklarer Østli videre.

Informasjon i forveien

Ifølge Larsen kan arbeidstaker kreve å få beskjed om når ferien skal avvikles , tidligst mulig og senest to måneder før ferien tar til.

– I praksis betyr dette at arbeidsgiver ikke kan komme i slutten av mai og pålegge arbeidstaker langferie fra for eksempel 1. Juli, forklarer Larsen.

Denne regelen er også bakgrunnen for at mange arbeidsgivere ber om ferieønsker allerede i januar måned, sånn at feriekabalen kan legges og formidles til de ansatte innen 1. april.

– Be om et møte

Dersom sjefen din bestemmer når du kan ta ferie, er det samtidig flere måter du kan gå fram på for å få ta ut ferie på tidspunktet du ønsker.

Her kan du få hjelp

  • Om du har spørsmål rundt dine rettigheter kan du ringe arbeidstakerorganisasjonen Delta sin svartjeneste dersom du er medlem, på telefon 02125.
  • Du kan også ringe Arbeidstilsynet på telefon 73 19 97 00.

– Hvis arbeidstaker ikke når frem med sine ferieønsker, og disse ikke har vært drøftet ordentlig på forhånd, bør arbeidstaker be om et møte for å drøfte dette på skikkelig vis, råder Larsen.

Han anbefaler deg gjerne å kontakt med tillitsvalgt for bistand til dette.

– Generelt sett er det lurt å være tidlig ute med ferieønskene, siden det gjør det lettere for arbeidsgiver å planlegge driften, ifølge Larsen.

Østli mener at de fleste arbeidsgivere er imøtekommende med hensyn til ferieønsker, og at dette som oftest løser seg uten konflikt.

Men:

– Ved uenighet er det likevel arbeidsgiver som har siste ordet når ferien skal fastsettes, sier hun.

Svar fra Arbeidstilsynet

  • Hovedregelen er at arbeidsgiver i god tid før ferien tar til skal drøfte fastsetting av feriefritid med den enkelte ansatte, eller tillitsvalgt.
  • Oppnås ikke enighet, fastsetter arbeidsgiver tiden for ferie innenfor lovens grenser.
  • Arbeidstaker over 60 år bestemmer selv tiden for avvikling av ekstraferien.
  • Arbeidstaker skal få underretning om feriefastsetting tidligst mulig og senest to måneder før ferien tar til. Dette er hjemlet i Ferieloven paragraf 6.
  • Også her kan reglene fravikes ved tariffavtale eller annen avtale.


Nyttige lenker:

  1. http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78188
  2. http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78190

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer