Jo, du vil ha høyere rente

Det er et tegn på at det går bedre for norsk økonomi.

Norske økonomer forventer en ny renteøkning kl 14 i dag. (Foto/montasje: Nancy Bundt/Per Ervland)
Norske økonomer forventer en ny renteøkning kl 14 i dag. (Foto/montasje: Nancy Bundt/Per Ervland) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tabloidene spådde et rentefall på inntil fem prosentpoeng høsten 2008, advarte vi om at dette ikke var gode nyheter, slik det kunne fremstå i deler av pressen.

«Hva er litt høyere boliglånsrente mot at du eller noen i nær familie slipper å miste jobben?»


På samme måte er det nå på tide å minne om at dersom Norges Bank setter opp styringsrenten på rentemøtet kl 14 i dag, kan det være gode nyheter - selv for deg med boliglån.

Den lave renten var krisehjelp for norsk økonomi. Det lave rentenivået har vært et tegn på at det har stått dårlig til som følge av urolighetene i verdensøkonomien. Når Norges Bank nå setter rentene gradvis opp igjen, er det fordi den norske økonomien går bedre enn forventet og ikke trenger den stimulansen så lave renter er ment å gi.

Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller
Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller Vis mer


Det er dog en mørk sky som truer, nemlig krisen i Hellas og andre europeiske land. En økonomisk krise i EU kan få konsekvenser - på sikt også for den norske økonomien. Likevel er de usikre tidene trolig ikke nok til å endre Norges Banks kurs i nærmeste fremtid.

Har du stort boliglån, frykter du kanskje høyere renter, men et høyere rentenivå gir andre fordeler du må ta med i betraktningen:

Det vil bremse økningen i boligprisene. De norske boligprisene stiger stadig, og dette er en faktor som taler for et høyere rentenivå. En høyere rente vil forhåpentligvis bidra til å holde prisene på et mer edruelig nivå og forebygge nye bobler og krakk i boligmarkedet.

Et høyere rentenivå er også et tegn på at flere vil beholde jobben. Arbeidsledigheten i Norge er lavere enn antatt, og hva er litt høyere boliglånsrente mot at du eller andre i nær familie mister jobben?

Du vil få høyere lønn. Høyere renter kan nemlig også sees i sammenheng med at lønnsoppgjøret er forventet å bli bedre enn i fjor. 2009-oppgjøret var for mange et historisk dårlig oppgjør, og nå er arbeidstakerorganisasjonene i gang med tøffere forhandlinger, noe Norges Bank vil ta med i betraktningen når de setter renten.

Du må også regne med en noe sterkere krone. Når renten settes opp, er det mer attraktivt for utenlandske investorer å kjøpe norske kroner, og dette gjør at etterspørselen etter norsk valuta stiger og kronen styrker seg. Dette er gunstig for deg som skal ta sommerferien utenlands, eller som er glad i å handle utenlandske varer. Baksiden er at norsk eksportindustri får tøffere konkurransevilkår, noe som setter Norges Bank i et dilemma.

Hvis sentralbanken setter opp rentene for mye i forhold til landene rundt oss, kan dette styrke den norske kronen så mye at det rammer eksportindustrien. Derfor vil Norges Bank velge et bedagelig tempo når de fortsetter å sette opp styringsrenten. Sentralbanken ønsker forutsigbarhet i økonomien, både for norsk næringsliv og for husholdningene. Derfor har du ganske god tid på å forberede deg på høyere renter.

Følg rentemøtet her på DinSide kl 14!