Jo, du må vaske melonen

Ellers kan du bli syk.

- Ved oppdeling i biter er det umulig å unngå at det kommer skitt med bakterier fra utsiden av skallet til fruktkjøttet, sier forskningsdirektør Einar Risvik om melonen. Foto: Panther Media
- Ved oppdeling i biter er det umulig å unngå at det kommer skitt med bakterier fra utsiden av skallet til fruktkjøttet, sier forskningsdirektør Einar Risvik om melonen. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Appelsiner, clementiner, mango, papaya, banan og melon. Pleier du å vaske denne frukten før du skreller og spiser den?

Det burde du, ifølge forskningsdirektør Einar Risvik ved Nofima Mat, Matforsk AS. Ellers kan du bli dårlig.

Les også: Disse mattabbene bør du unngå

Fuglebæsj, skitt og møkk

Matportalen får Risvik spørsmål om man bør vaske frukt selv om man ikke spiser skallet.

Svaret er ikke til å ta feil av:

- Ja, og det er spesielt viktig å vaske frukt med skall som du deler opp og legger på fat.

Risvik forklarer at noen grønnsaker og frukter beskyttes lite for bakterier fra jord, fugleekskrementer eller annen skitt og møkk før de legges ut for salg.

Les også: Denne maten kan bli til gift

Melon er verstingen

- Meloner er kanskje det beste eksempelet på en frukt/grønnsak som importeres fra varmere land der det er større forekomst av farlige bakterier, ofte ligger ute under åpen himmel, fraktes uten emballasje og så tas rett inn til oppdeling og konsum, skriver forskningsdirektøren.

- Utsiden av disse er perfekte steder å feste seg for bakterier, og det har vært flere utbrudd i utlandet forårsaket av meloner med Salmonella og E. coli.

Problemet oppstår når frukten deles opp og serevers uten å ha vært vasket først.

- Selv om det ikke er nok vann tilstede på overflaten for at bakteriene skal multiplisere seg raskt, så blir det vann i rikelig monn når de deles opp. Ved oppdeling i biter er det umulig å unngå at det kommer skitt med bakterier fra utsiden av skallet til fruktkjøttet, sier Risvik.

Plaget med bananfluer? Slik blir du kvitt dem

Eldorado for bakterier

Et fruktkjøtt bestående av vann og sukker er et eldorado for bakteriene - bedre kan de ifølge forskningsdirektør Risvik ikke få det.

Det skal derfor svært lite tid til før antallet bakterier har blitt meget stort. Tas kjøttet ut og over i en salat, som står et par timer før den spises, så kan dette godt være kilden til en matforgiftning eller en diaré.

Et godt råd fra Risvik er derfor at frukt og grønt som kuttes opp og som har vært åpent eksponert godt kan vaskes før den kuttes.

Spesielt blir dette viktig når den oppkuttede frukten skal ligge slik at fruktsaften kan virke som et medium for vekst av bakterier, kanskje i timer før den skal spises.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer