- Jo, den gir frisk ånde i 12 timer

Ny norsk studie bekrefter at SB12 virker. Konkurrenten Listerine svarer med rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsumentverket (KO) – det svenske forbrukerombudet – forbød sist måned SB12 å bruke argumentet om frisk ånde i 12 timer i sin markedsføring.

Test her om du har dårlig ånde

- Vi har bedt om dokumentasjon som kan styrke påstanden, men det har vi ikke fått, sa Konsumentverkets Mattias Grundström til Aftonbladet.se.

Les mer om saken her: Holder ikke det den lover

Nå går imidlertid produsenten av munnvannet, Antula Healthcare, ut og sier at de har beviser for at varen deres kan holde hva det lover.

Bakgrunnen for dette er en ny, uavhengig undersøkelse ved Universitetet i Oslo, publisert i maiutgaven av Dental Health, det vitenskapelige tidsskriftet til British Society of Dental Hygiene & Therapy, som har testet effektn av munnvann mot halitose (dårlig ånde).

Konkurrenten Listerine reagerer ved å stevne SB12 for retten.

Tar denne knekken på dårlig ånde?

Stem her!

Hva tror du? (Avsluttet)
SB12 virker - men gjerne ikke i 12 timer(56%) 620
SB12 virker i 12 timer(22%) 244
Usikker(13%) 148
SB12 virker ikke(9%) 100
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ingen tvil om at den virker

- Virkningen av SB12 er meget godt dokumentert. Det er ingen tvil. SB12 kan motvirke dårlig ånde i 12 timer, sier forsker og professor ved Universitetet i Oslo, avdeling for periodonti, Per S. Thrane.

Han har utført flere studier på munnvann, også på konkurrenter til SB12 som Listerine og Zendium. Ifølge Thrane er det ingen tvil om hvilket produkt som har best effekt mot dårlig ånde.

- SB12 er helt i særklasse.

- Har dere mottatt noen form for støtte fra SB12 i denne undersøkelsen?

- Dette er en helt uavhengig studie.

- Vi ba imidlertid om å få skyllemiddelvæsken gratis fordi den ikke var på det norske markedet da vi begynte studien – og SB12 er det eneste produktet som representerer lave konsentrasjoner av sink og klorheksidin. Ellers hadde vi kjøpt den selv, slik vi vanligvis gjør.

Munnskylling kan gi kreft

Derfor virker SB12

- Uansett hva du skal behandle, er det best å være så presis som mulig. Mange munnvann i dag prøver å være et alt-i-ett-produkt - som både skal ta dårlig ånde, motvirke plakk og tannkjøttsykdom og lignende. Dette er verken klokt eller riktig vei å gå, forklarer Thrane.

VIRKER BEST: Munnvann med lave konsentrasjoner av sink og klorheksidin, som SB12, har best effekt mot dårlig ånde, ifølge forsker Per S. Thrane.   Foto: colourbox.com
VIRKER BEST: Munnvann med lave konsentrasjoner av sink og klorheksidin, som SB12, har best effekt mot dårlig ånde, ifølge forsker Per S. Thrane. Foto: colourbox.com Vis mer


- Mange midler dreper for mange bakterier, noe som ikke er ønskelig. Bakterier i munnen spiller en viktig rolle og beskytter oss.

- Undersøkelser har vist at det som virker best mot hovedårsaken til dårlig ånde - svovelgasser – er en kombinasjon av lave doser med klorheksidin og sink, som SB12.

Over halvparten har dårlig ånde

Klorheksidin og sink virker hver for seg, men da ved høyere konsentrasjoner. Hvis de brukes sammen, vil de to midlene forsterke hverandre – og langt lavere konsentrasjoner er nødvendig, ifølge Thrane.

- Dette kan forklare hvorfor SB12 har slik en langvarig effekt uten bivirkninger, som misfarging, svie og sår i slimhinnene.

Thrane utelukker ikke at andre framtidige munnskyllemidler med lave konsentrasjoner av sink og klorheksidin vil ha en liknende effekt.

Test her om du har dårlig ånde

Reklamen ruller som før

Produktsjef for SB12 hos Antula Healthcare, Helen Mohammar, er fornøyd:


– Forskningsarbeidet rundt SB12 har pågått i flere år. At et vitenskapelig tidsskrift publiserer forskningsresultatet er selvfølgelig ekstra morsomt og gir
ytterligere tyngde til vårt budskap om at SB12 gir sikker ånde i 12 timer, sier hun i en pressemelding.

Til DinSide.no kan Mohammar fortelle at markedsføringen av SB12 fortsetter som før.

- Vi har ikke stoppet reklame med argumentet om at produktet kan holde ånden frisk i 12 timer. Studien ble sendt over til Konsumentverket - dagen etter at saken sto i Aftonbladet - som betyr at bevisgrunnlaget ikke lenger er det samme.

Tar du godt vare på tennene dine? Test her!

- Hvorfor har dere ikke klart å dokumentere dette før nå?

- Vi har visst om studien veldig lenge, men det tok lang tid før den ble publisert. Og hvis forskning ikke er publisert, er det ikke dokumentasjon god nok. Vi er imidlertid meget glade for at den er kommet ut nå.

I krangel med Listerine

- Den som påstår noe må bevise at det stemmer. SB12 kan ikke bruke argumentet hvis de ikke kan dokumentere det – men nå mener de at de kan det, sier Mattias Grundström ved Konsumentverket.

Han kan bekrefte at de har mottatt den norske studien. Det svenske legemiddelverket skal nå se nærmere på den, men KO ser seg imidlertid ferdig med saken.

- Nå lar vi det være opp til domstolen å ta seg av saken.

KONKURRENT: Listerine har stevnet SB12 for Marknadsdomstolen i Sverige, og mener konkurrenten driver med villedende markedsføring. Foto: Listerine.se
KONKURRENT: Listerine har stevnet SB12 for Marknadsdomstolen i Sverige, og mener konkurrenten driver med villedende markedsføring. Foto: Listerine.se Vis mer


Konkurrenten Listerine har nemlig stevnet SB12 for retten. Ifølge Grundström hevder Listerine at studien ikke er blitt utført på en tilstrekkelig måte og at dataene ikke er tolket riktig.

- Vi mener SB12 driver med villedende markedsføring, sier Jonatan Tullberg, nordisk produktsjef for Listerine, til DinSide.no.

- Samtlige påstander om Listerine som brukes i markedsføringen har vi kliniske studier og dokumentasjon for, og vi mener det er viktig at også andre produkter lever opp til dette, sier Tullberg.

- Men nå mener jo SB12 at de har beviser for sin påstand om effekt mot dårlig ånde i 12 timer. Setter dere spørsmålstegn ved studien?

- Vi ønsker ikke å kommentere undersøkelsen. Den får retten se nærmere på.

Helen Mohammar, produktsjef for SB12, skriver i en e-post at hun er overbevist om at bevisene vil gå i deres favør. Ut over det ønsker hun ikke å kommentere rettssaken.

Slik velger du riktig tannkrem

Slik ble studien utført

14 kvinner og 5 menn deltok frivillig i studien som gikk over en periode på fem dager.

Første dagen ble forsøkspersonene bedt om å rense munnene med 5 ml vann klokka 21 om kvelden. Etter at de hadde gjort dette skulle de la være å pusse tennene, spise eller drikke.

HAR EFFEKT: Forskerne konkluderer med at SB12 har effekt mot dårlig ånde i 12 timer, uten synlige bivirkninger. Foto: sb12.no
HAR EFFEKT: Forskerne konkluderer med at SB12 har effekt mot dårlig ånde i 12 timer, uten synlige bivirkninger. Foto: sb12.no Vis mer


Neste morgen, omtrent klokka 9, målte forskerne nivåene av flyktige svovelstoffer ved hjelp av en gassprøve.

Etter en dags pause, gjentok deltakerne forsøket. Denne gangen med munnskyllemiddel med sink og klorheksidin (SB12) istedenfor vann.

Testen ble utført om natten fordi det vil gi en mer nøyaktig og konsekvent vurdering av munnvannets effekt mot dårlig ånde. Om dagen kan inntak av mat og drikke gjøre det vanskeligere å tolke resultatene, skriver forskerne i rapporten.

Slik dreper du den dårlige ånden

Positive resultater

Resultatene viser at bruk av munnvannet reduserte mengden svovelstoffer ansvarlig for dårlig ånde - både hydrogensulfid og metanetiol - betydelig.

Nivåene av svovelstoffer var 70 prosent lavere 12 timer etter skylling med munnvann sammenlignet med alminnelig vann.

Forskerne konkluderer med at munnskyll som inneholder en kombinasjon av sink og klorheksidin hemmer dannelsen av svovelstoffer og effektivt reduserer dårlig ånde om morgenen.

Munnvannet hadde virkning i 12 timer eller mer, uten noen synlige bivirkninger – inkludert misfarging av tennene.

Slik får du hvitere tenner