Jo da, du kan få tak iPad

Norske nettbutikker selger amerikanske iPad til blodpris. Men er det trygt å kjøpe?

SE HER JA: iPad er en tavle-pc med flertrykksskjerm som egner seg godt til poddkaster, nettprat, strømming og nettfletting av ulik art. Foto: Apple
SE HER JA: iPad er en tavle-pc med flertrykksskjerm som egner seg godt til poddkaster, nettprat, strømming og nettfletting av ulik art. Foto: AppleVis mer

Forrige uke ble Apples nye og mye omtalte dings, iPad, lansert i USA. Interessen for det nye produktet har vært enorm, ikke bare over dammen, men også her i Norge.

Foreløpig har ikke Apple kommet med noen norsk lanseringsdato, noe som gjør at nordmenn som ikke klarer vente, må finne andre veier for å få tak i den nye mediefjøla.

Flere steder på nettet kan du nå kjøpe iPad som er importert fra USA, men du må være villig til å punge ut. Som ITavisen allerede har skrevet selger selskapet Ludo iPad-er for mellom 7.490 (billigste modell) til 9.490 kroner (dyreste modell).

LES OGSÅ:
Selger iPad til oppsiktsvekkende lav pris

- Kommer til å halvere seg i pris

Webbutikken har også begynt å selge iPad, og for 7.490 kroner kan du få kloa i 16 GB-versjonen.

«Det er mye penger for en sak som sikkert kommer til å halvere seg i pris etter hvert.Sven-Robby Dierkes i Webbutikken»


- Jo, det er mye penger for en sak som sikkert kommer til å halvere seg i pris etter hvert, sier salgssjef Sven-Robby Dierkes i Webbutikken.

Dierkes sier den høye prisen likevel ikke betyr mye penger i kassen for selskapet.

- Vi tjener ikke mye penger per enhet, men vi gjør dette for å skape blest i markedet, sier Dierkes.

Han sier pågangen av interessenter har vært enorm.

Du må være villig til å betale mye for å være blant de første som får kloa i iPad i Norge. Foto: Webbutikken.no
Du må være villig til å betale mye for å være blant de første som får kloa i iPad i Norge. Foto: Webbutikken.no Vis mer

- Vi la ut 50 iPad-er for salg i dag tidlig, og allerede nå er 44 av dem solgt. Folk ringer og bestiller to-tre i slengen, sier Dierkes, som har bestilt 50 nye som blir vil bli lagt ut for salg.


Her er alternativene til iPad

Hvilke rettigheter har du?

Om du ikke kan vente til den norske lanseringen, og er villig til å punge ut, er det fortsatt et spørsmål som gjenstår: Hvilke rettigheter har du når du kjøper en iPad som importert fra USA? Gjelder norske kjøpslover?

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet forklarer at dersom du kjøper produktet gjennom en norsk nettbutikk, kan du forholde deg til den norske forbrukerkjøpsloven. Den gir deg blant annet fem års reklamasjon.

- Nettbutikker som henvender seg til nordmenn går under norsk forbrukerkjøpslov, sier Halsos i Forbrukerrådet.

Du har også vanlig norsk bytterett når du kjøper produktet på nettet. Forutsatt at du får med et angrerettskjema når du bestiller iPaden gjennom for eksempel Ludo eller Webbutikken, vil du ha 14 dagers angrerett. Dersom angrerettskjema ikke skulle følge med, har du tre måneders rett til å levere produktet tilbake.

Hva med kjøp på Finn?

Også på Finn.no ligger flere iPad-er ute for salg, og her til en pris på inntil 10.000 kroner - men du kan selvsagt få den billigere.

Selv om disse også er kjøpt i USA er det norsk kjøpslov som gjelder ved salg av produkter til privatpersoner. I motsetning til forbrukerkjøpsloven som gir deg fem års reklamasjon, gir kjøpsloven (som gjelder mellom privatpersoner) deg to års reklamasjon. Dette ifølge Forbrukerrådet.

Men pass på når du kjøper fra utlandet

Andre vil kanskje være fristet til å gå til eBay for å kjøpe Apples nyvinning. Der kan du få tak i iPad-en for en betydelig lavere pris enn hva norske nettbutikker kan tilby, men husk at moms og tollgebyr kommer som tillegg til prisen. Hvor mye dette vil koste kan du regne ut med DinSides importkalkulator.

Dessuten bør du være klar over at norske kjøpslover ikke gjelder ved kjøp gjennom utenlandske formidlere.

- Så lenge du kjøper produktet på en amerikansk nettside, er det amerikansk lovgivning som gjelder. Nå finnes det kjøpsrettigheter i Amerika også, men det kan jo bli vanskeligere å gå frem om man skal klage i et annet land, sier Halsos i Forbrukerrådet.

Han anbefaler å ta en titt på nettsidene til de europeiske forbrukermyndighetene, Forbruker Europa, for mer informasjon om klagerettigheter ved kjøp av varer i utenlandske nettbutikker.

Tenk på dette før du handler fra utlandet