Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Jippii - billigere fjortismobil

Sverger du til tekstmeldinger, eller bruker du mobilen til lange forretningssamtaler? Ditt bruksmønster er avgjørende for hvilket abonnement du bør velge.

For å finne det mobilabonnementet som passer best for deg, kan du bruke:

DinSides mobiltelefonkalkulator.

Her finnes oppdaterte priser fra alle de norske mobilselskapene. Ved å taste inn ditt forbruksmønster, og markere abonnementet du har i dag, får du vite hvor mye du kan spare ved å bytte til det billigste.

Selv om du har en idé om hvor mye du ringer, er det ikke sikkert du kan oppgi eksakte tall. Det kan være lurt å notere ned mobilvanene dine et par dager, før du plotter inn tallene i mobiltelefonkalkulatoren. Husk at du kan spare tusenvis av kroner på å finne det rette abonnementet.

For å hjelpe deg på veien har DinSide sett på hva som lønner seg for tre ulike brukere: En tenåring, en proffbruker og en standardabonnent.

Gladnyheter for de unge

For tenåringen som ringer få og korte samtaler, og tar igjen det tapte med SMS-meldinger, er Jippii GSM det billigste abonnementet.

Vi har tatt som utgangspunkt at tenåringen ringer i syv minutter på hverdager, fem minutter på helgedagene, og sender 75 SMS-meldinger i uka. Ingen av samtalene går til utlandet, men 80 prosent av samtalene går til andre mobiler.

Forbruket koster 7970 kroner i året med nykommeren Jippii GSM. Velger du Jippii GSM+, som er nest billigst, stiger kostnadene med 231 kroner årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tenåringer holder seg til Netcom Kontant eller Telenor Kontant. Det koster dem rundt 3.500 kroner mer enn de måtte betalt med Jippii GSM abonnement.

- Vi henvender oss primært til en ung målgruppe, og til familier. For eksempel tar vi bare 74 øre for sending av tekstmeldinger, sier Christian Karlsson som er daglig leder i Jippii Internet Services AS. Vanlig pris for SMS melding er en krone.

Mer med Mobyson

Mange tenåringsforeldre gir barna kontantkortabonnement for at det skal være lettere å kontrollere kostnadene. Det er ikke mulig med Jippii abonnement.

Det billigste alternativet for kontrollfrikene er nykommeren Mobyson. De opererer med en ekstra bonus på 100 kroner hver gang du lader mobilen med 250 kroner. Prisene er i utgangspunktet de samme som hos Telenor Kontant, men med bonusen får du 30 prosent rabatt.

Standard

For en voksen ”standardbruker” er det få grunner til å velge kontantkort. Vår standardbruker sparer faktisk over 9.000 kroner i året på å bruke Smart Mobilspar (den billigste) i forhold til Telenor Kontant.

Vi har forutsatt at standardbrukeren ringer 15 minutter på hverdagene, og 10 minutter hver dag i helga. Standardbrukeren må greie seg med syv SMS-meldinger i uka, og lengden på samtalene er fire minutter. Fem prosent av samtalene går til utlandet.

Proff

Naturlig nok er det storbrukerne som sparer mest ved å velge rimeligst abonnement. Vår proffbruker ringer en time med mobilen i løpet av arbeidsdagen, og 15 minutter på kvelden. På lørdag og søndag ringer han for 30 minutter. Samtalene varer i snitt i 10 minutter, og 15 prosent av samtalene går til utlandet. Han sender ingen SMS-meldinger.

Med et slikt forbruk er det klart at regningen blir høy. Enitel Aktiv er det billigste alternativet, med en årlig pris på 28.500 kroner. Velger du ungdomsalternativet Jippii GSM, øker årlig pris med nesten 35.000 kroner. I forhold til Telenor Proff og Netcom Storbruker sparer du nesten 4.000 i året ved å velge Enitel Aktiv.

Nytt nummer?

Bestemmer du deg for å skifte mobilabonnement, må du i de fleste tilfeller betale ny innmeldingsavgift.

De flestes hovedinnvending mot å skifte mobiloperatør, er ikke innmeldingsavgifter, men merarbeidet ved å skifte telefonnummer. Dette er imidlertid et foreløpig problem. Post- og teletilsynet har varslet at nummerportabilitet skal være innført innen 1. september. Enkelte mobilselskaper har satt seg imot denne fristen. Nummerportabilitet vil si at du kan skifte operatør uten å bli nødt å skifte nummer.