- Jern øker fertiliteten

Ønsker du å bli gravid? Da kan jerntilskudd være tingen. For kvinner som tar tilskudd av jern, blir lettere gravide, mener amerikanske forskere.

Ny forskning viser at kvinner som tar jerntilskudd, reduserer risikoen for nedsatt fruktbarhet, sammenliknet med kvinner som ikke tar ekstra tilskudd.

- Kvinner som har høyere inntak av ikke-hemjern har lavere risiko for fruktbarhetsproblemer knyttet til eggløsningen, sammenliknet med kvinner som har lavt inntak av jern, eller spiser mest hemjern, sier studieleder Dr. Jorge E. Chavarro ved Harvard School of Public Health i USA, til Health Day. Hemjern er en type jern som blant annet finnes i kjøtt, mens ikke-hemjern også finnes i flere typer grønnsaker.

Her er ni andre tips som kan hjelpe deg på vei.

Dr. Jennifer Wu, gynekolog ved Lenox Hill Hospital i New York City, støtter funnene, men hevder det må mer forskning til.

- Det vil være en enkel løsing på nedsatt fruktbarhet hvis jern spiller en såpass stor rolle, men disse funnene baserer seg kun på én studie. Det må flere studier til, med flere testpersoner, for å identifisere hvor mye jerntilskudd kvinner som ønsker å bli gravide må ta, sier hun.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky ved Din Kost, har imidlertid ikke hørt om at jern kan virke fremmende på fertiliteten.

Lave jernlagre
Arsky synes det ser ut til av kvinnene i studien har hatt lave jernlagre.

- At dårlig ernæringsstatus i utgangspunktet vanskeliggjør graviditet, er en kjent sak, så å bedre jernstatusen hos disse vil sikkert være smart. Å gå videre og anbefale kvinner med god jernstatus å ta ekstra jern, er en helt annen sak. Kroppen vår har ingen mulighet for å skille ut jern, og det er svært skadelig å få for mye over tid, sier hun.

Rådet hennes er at kvinner som får målt dårlig jernstatus hos legen bør følges opp med jerntilskudd, og at dette også kan øke mulighetene for graviditet, dersom dette har vært problemet. Men ikke ta tilskudd uten legens anbefaling, legger hun til.

Biopat Terje Valentinsen ved Trondheim Naturterapi kjenner heller ikke til studien, men sier det er mange årsaker til at kvinner kan slite med å bli gravide.

- Det er mange ting som spiller inn ved manglende graviditet, og faktorer som indirekte eller direkte kan spille en rolle er høyt inntak av alkohol, kaffe og tobakk, diverse problemer med eggstokkene, miljøgifter, mangel på essensielle fettsyrer og vitaminmangel, for å nevne noen, sier han.

- Med hensyn til jern beskytter dette blant annet mot forgiftning av kvikksølv og bly, og er nødvendig for immunsystemet. Legg imidlertid merke til at jern IKKE må overdoseres, og bør i doser utover det som finnes i multikosttilskudd kun tas i samråd med lege/terapeut, legger han til.

Jern er også viktig under svangerskapet.

Mer grønnsaker!
I den amerikanske studien så forskere på over 18 500 gifte og menstruerende kvinner. Ingen av kvinnene hadde tidligere hatt problemer med fruktbarheten, og alle hadde enten forsøkt å bli gravide, eller blitt gravide, mellom 1991 og 1999.

Forskerne så også på andre faktorer som kosthold, i tillegg til bruken av jerntilskudd og inntak av jern gjennom kostholdet. De så også på om det var forskjell på inntaket av jern fra animalske kilder (hemjern) eller grønnsaker og supplementer (ikke-hemjern).

Funnene viser at jo høyere inntak av ikke-hemjern, jo lavere var risikoen nedsatt fruktbarhet. Kvinner som tok tilskudd jern (41 mg eller mer), reduserte risikoen for fruktbarhetsproblemer med hele 62 prosent. Kvinner som sørget for et høyt inntak av jern fra ikke-hemjernkilder reduserte også risikoen, sammenliknet med kvinner som fikk i seg for lite jern.

Studielederen legger imidlertid også til at det må mer forskning til for å bekrefte funnene, men hevder studien viser at kvinner som forsøker å bli gravide kan vurdere å sørge for et høyere inntak av jern fra ikke-animalske kilder og multivitaminpiller.

Studien er publisert i tidsskriftet Obstetrics & Gynecology.

Er du kanskje gravid? Da bør du følge disse rådene:

 

Mozon.no, 12.11.2006