Jentene drikker smartere

Noen tror at jentene tåler mindre. Men det er gutta som først mister kontrollen og blir aggressive av alkoholen.

Mange av oss gutta liker å tro at vi kan drikke med vett.

Men nå viser en undersøkelse at det er kvinnene som er flinkest til å beholde kontrollen.

Mister hemningene
Forskerne ved Kentucky Universitet i USA mener i alle fall det. De mener at menn mister hemningene tre ganger så raskt som kvinner når de får seg noen glass.

Menn blir også mer aggressive av alkoholen, mens kvinnene ser ut til å bli mer avslappede og søvnige.

- Menn rapporterer om økt opphisselse, mens kvinner forteller om økt søvnighet av alkoholen.

- Disse resultatene kan tyde på en kjønnsforskjell i hvordan alkohol utløser en form for opphisselse, som kan være årsaken til ukontrollert oppførsel, skriver forskerne i sin rapport.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Addiction.

Klabb og babb
De 24 frivillige deltakerne av begge kjønn i undersøkelsen ble alle regnet som "sosiale alkoholbrukere". Sammen med et brett drinker ble deltakerne gitt en skjerm med en knapp ved siden av.

Utfordringen til deltakerne var å trykke på knappen når skjermen viste et grønt symbol. Men når det dukket opp et blått bilde skulle man ikke trykke på noen ting.

Etter noen drinker begynte deltakerne å trykke i hytt og pine - akkurat som forventet. Men det var tydelig at det var mennene som først begynte å gå i surr med knappen.

Intervjuer etter testen bekreftet også forskernes konklusjon: Menn mister hemningene mye raskere etter noen glass.

Men årsaken til det ligger ikke nødvendigvis i kjemi eller gener. Forskerne antar at sosiale og kulturelle årsaker kan gi en god forklaring på disse forskjellene.

- Kvinner er generelt mer forsiktige når de går inn i en situasjon med alkohol. Menn har derimot færre begrensninger på hordan de bør oppføre seg i en slik situasjon, og har høyere forventinger om å bli stimulert, forklarer den britiske psykologi-professoren Jim Orford til BBC News.

Mozon 12.10.2004