Jentene angrer mandager

Mandagen er dagen da norske jenter kjøper flest angrepiller.

Uforpliktende sex kan føre til anger dagen derpå... Foto: Colourbox.com
Uforpliktende sex kan føre til anger dagen derpå... Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I følge leder Anne Markestad i Norges Farmaceutiske Forening er mandagen dagen da flest jenter kjøper angrepille på apoteket. Men en ny trend viser at nå kjøper gutta inn pillene på fredagen.

- Det er en ny trend at stadig flere gutter kommer og kjøper angrepiller, men dette gjelder i enkelte områder av landet, sier Markestad.

Hun påpeker at dette kan være utfordrende fordi da får ikke jenta som skal bruke pillen den nødvendige informasjonen.

- Ettersom det ofte er en del spørsmål rundt bruken av angrepille, særlig blant de yngste jentene, kan dette være en utfordring. Jenter bør ikke bruke pillen mer enn en gang per syklus, og apotekene er opptatt av å gi veiledning rundt bruken dersom det er behov for det, sier hun.

Les også: Abortboom etter pillekritikk

Høysesong

Tall fra Farmastat og Legemiddelindustriforeningen (LMI) viser at sommermånedene og desember og januar er høysesong for angrepiller.

- Festkulturen i førjulsmånedene er nok årsaken til denne boomen. Ikke alle har aksept for å bruke p-piller hjemme, og da brukes nødprevensjon i større grad, sier hun.

Norges Farmaceutiske Forening er likevel opptatt av at unge mennesker med et aktivt seksualliv skal bruke ordinær prevensjon.

- Dersom samme jente dukker opp flere ganger, vil vi veilede henne til å ta kontakt med lege eller jordmor for å få veiledning i prevensjon, understreker Markestad.

Eli Bjørke Hellerslien ved Apotek 1 sier at de merker presset i disse tider. Hun forteller at kundegruppen er variert. Alt fra unge til kvinner godt oppe i 40-årene.

- Vi har til og med noen gutter og yngre menn som handler angrepiller. Det synes jeg er fint. Det viser at de tar ansvar for jentene. Og det er vel også slik at noen ikke alltid stoler på den de har hatt sex med, sier Bjørke Hellerslien til Bergensavisen.

Spørsmål og svar om angrepillen:

1) Hvordan virker angrepillen?
Angrepillen er en høydose progesteronpille, som virker på tre måter. Den hindrer eggløsning, hindrer spermen i å befrukte egg og hindrer at befruktede egg fester seg i livmoren.

2) Hva er bivirkningene?
Det er lite sannsynlig at du vil få noen, men det er mulighet for kvalme og hodepine.

3) Er det noen grense for hvor ofte jeg kan ta den?
Teknisk sett er det ikke det, men hvis du tar den oftere enn én gang i måneden kan det forstyrre menstruasjonssyklusen.

4) Hvor lenge etter sex kan jeg ta pillen?
Du må ta den innen 72 timer. Den virker best om du tar den innen 12 timer, og effekten faller med timene som har gått etter samleie. Etter 24 timer er den mindre enn 95 prosent effektiv, mellom 25 og 30 timer er den 85 prosent effektiv og mellom 49 og 72 timer er den 58 prosent effektiv.

5) Hvis den ikke virker, kan det skade barnet?
Det er svært usannsynlig.

6) Vil den skade fertiliteten min?
Det er ingenting som tyder på at angrepillen skader fruktbarheten dersom den brukes riktig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer