Jeg får aldri filmene mine!

- Jeg bestilte to DVD-filmer fra en norsk nettbutikk den 28. februar. Jeg betalte med kort, og pengene ble trukket fra kontoen min allerede en uke etter bestillingen. Det eneste jeg har fått i retur er jevnlige e-poster som bekrefter at bestillingen er underveis. Hva skal jeg gjøre?

Hei, vi vet ikke hvilken norsk nettbutikk du har handlet oss, og har dermed ikke kunnet tatt direkte kontakt for å høre deres dårlige unnskyldning. For dette er selvfølgelig ikke bra nok!

I følge din henvendelse virker det som om det ikke har vært avtalt noen klar leveringstid for de aktuelle filmene. Kjøpsloven vil imidlertid komme til anvendelse her, og da er utgangspunktet (§9) at levering skal skje innen ”rimelig tid hvis ikke annet er avtalt”.

Hva som skal regnes som ”rimelig tid” må i utgangspunktet vurderes i hvert enkelt tilfelle. Du må selvsagt tåle å vente en periode, slik at selgeren får en rimelig mulighet til å behandle din bestilling. I ditt tilfelle har du imidlertid betalt allerede, i praksis er det en ”forhåndsbetaling”, noe som tilsier at ”innen rimelig tid” bør tolkes strengt.

Nå har du imidlertid ventet i nesten to måneder uten å ha fått filmene dine. Det er åpenbart ALT for lenge. Forsinkelsen er derfor å anse som et ”vesentlig kontraktsbrudd” (§25), og du kan derfor heve kjøpet og kreve kjøpesummen tilbakebetalt. Ikke glem at du også må kreve å få forsinkelsesrenter av kjøpesummen fra den dagen selger mottok betalingen. (§65.2)

I praksis

I praksis bør du først ringe, og så sende en bekreftende e-post eller fax, til nettbutikkens kundeavdeling der du forteller at du vil heve kjøpet og hvorfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de aller fleste tilfellene vil dette være nok. Feil gjøres overalt, men det som skiller gode og dårlige butikker er i praksis hvordan de behandler kundene etter at feilen har oppstått.

Har du handlet oss en seriøs nettbutikk som vil beholde deg som kunde, vil de antagelig gi deg filmene uansett, eller i det minste én av dem som plaster på såret.

Gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan det går!