Jakter på piratkopier

Selv privatpersoner kan bli rammet når merkevarene skal beskyttes.

<b>IKKE LETT Å SKILLE:</b> Det er spesielt vanskelig å skille uekte varer fra originalene dersom du handler på Internett. Pass på så du ikke for problemer i tollen.  Foto: Colourbox.com
IKKE LETT Å SKILLE: Det er spesielt vanskelig å skille uekte varer fra originalene dersom du handler på Internett. Pass på så du ikke for problemer i tollen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omfanget av piratkopierte varer bare øker, og dette har ført til at Tollvesenet og varemerkeeiernes jurister har intensivert jakten på piratkopiene i et forsøk på å komme problemet til livs. Dermed kan du som privatperson motta et krav i posten dersom du handler "fake" varer - selv når du har gjort det i god tro.

Før du setter hjertet i halsen: Forbudet mot å innføre piratkopier gjelder varer importert for videresalg eller omsetning i Norge, ikke varer til privat bruk. Problemet er at det for merkevareeier kan være vanskelig å vite med sikkerhet hva du egentlig skal med varene.

Privatpersoner kan motta krav

I forrige uke omtalte DinSide to danske kvinner som mottok et pengekrav fra Guccis advokater etter å ha importert uekte Gucci-vesker i den tro at de var ekte.

Thomas Rukin er senioradvokat i Advokatfirmaet Grette og representerer blant annet Nike, Lacoste og Hugo Boss. Foto: Advokatfirmaet Grette
Thomas Rukin er senioradvokat i Advokatfirmaet Grette og representerer blant annet Nike, Lacoste og Hugo Boss. Foto: Advokatfirmaet Grette Vis mer


Thomas Rukin, senioradvokat i Advokatfirmaet Grette, representerer merkevareprodusenter som Nike, Hugo Boss og Lacoste. Han forteller at det hender de retter krav mot privatpersoner.

- Ja, en hver person som importerer piratkopier, kan risikere å motta krav fra oss. Vi har stoppet flere privatpersoner når det har vært snakk om import av flere enheter, sier Rukin til DinSide.

>>>Hold deg unna denne nettbutikken!

- Vil ikke ta forbrukeren

Han forteller at hvis de ser at vedkommende er tilknyttet et selskap eller har registrert et enkeltpersonsforetak, og hvis de ser at samme person importerer igjen og igjen, så er de ganske sikre på at det er snakk om næringsvirksomhet.

Rukin understreker imidlertid at bevisbyrden da ligger hos varemerkeeieren.

- Vi er ikke interessert i å ta forbrukerne, men bakmennene og apparatene rundt, sier Rukin.

Etter det DinSide kjenner til finnes det imidlertid andre advokatfirmaer som kjører på med krav uansett hvor lavt kvantum er, og dette vil da kunne ramme privatpersoner.

Kan bli kostbart

Rukin medgir at det ikke er noe hyggelig å motta et krav fra varemerkeeiernes jurister. Ordlyden er som regel krass, og kravet innebærer som regel at merkevarene destrueres. Dessuten kan det komme krav om økonomisk kompensasjon.

- Når varene blir stoppet på grensen, krever varemerkeeieren som regel at de destrueres. Det du har forhåndsbetalt for varene, taper du, i tillegg til det du måtte ha betalt i toll og moms hos Tollvesenet. Deretter vil du måtte belage deg på å betale varemerkeeiers juridiske kostnader dersom du blir funnet skyldig i ulovlig import, sier Rukin.

Slapp unna med 17 vester

Det er viktig å understreke at det foreløpig ikke er ulovlig å importere piratkopier til privat bruk i Norge. Det er det imidlertid i andre europeiske land som Italia, Frankrike og nå også Sveits.

Rukin forteller at en kineser bosatt i Danmark fikk stoppet 17 boblevester i størrelse XL i den danske tollen. Tollmyndighetene mistenkte næringsvirksomhet, mens kineseren selv hevdet det var julegaver til privat bruk. Da han i rettet dukket opp med 17 familiemedlemmer i samme størrelse, ble han imidlertid trodd, og kravet frafalt.

Se opp for feller

Enten du driver eget selskap eller handler til deg selv, skal du være oppmerksom på hvordan du kan havne i situasjoner du helst ikke vil befinne deg i. Du kan bestille rimelige merkevarer fra en tilsynelatende fin nettside hvor produktene ser ekte ut, slik de danske kvinnene gjorde. Men det selskapet så gjør, er å videreformidle sendingen din til Kina, som skiper varene direkte til deg. Du blir dermed mellomledd og medskyldig, og det spiller ingen rolle om du handlet i god tro. Hvorvidt du har handlet i god tro har betydning for en eventuell straffeutmåling, men ikke for krenkelsen av varemerkeeiers immaterielle rettigheter.

- Vet ikke hva du får

Viggo Elster, rådgiver i Tollvesenet er helt klar på at jakten på piratkopier er et satsningsområde.

- Ja, dette er noe vi jobber kontinuerlig med, men 2010 vil være et år hvor vi jobber spesielt mye med beslag av piratkopier. Vi holder tilbake varer på eget initiativ og har lov til å si fra til varemerkeeierne, sier Elster.

Han er tydelig på hvorfor privatpersoner ikke bør handle piratkopier:

- En ting er at du kan bli utsatt for en skjønnsmessig vurdering om hvorvidt varene er importert til eget bruk eller ikke, hvis du for eksempel kommer over grensen med flere par uekte Nike i samme størrelse. Men jeg ville først og fremst holdt meg unna fordi du ikke vet hva du får, sier Elster.

Han forteller om dunjakker som i tillegg til dun har inneholdt hele vinger og annet gørr, og om leker som har hatt altfor høyt giftinnhold.

Artikkelen ble publisert første gang mandag 8.2, men er republisert på grunn av tekniske problemer.