Ja til mikromat

Trodde du mikrobølgeovnen bare gjorde skade? Da tar du feil, for innholdet av sunne stoffer kan øke ved varmebehandling av grønnsaker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Mikrobølgeovner setter vann- og fettmolekyler i bevegelse, og får molekylene i maten til å vibrere med så stor hastighet at det raskt frembringer varme. Det har blitt svært populært å tilberede mat på denne måten, men metoden er samtidig omgitt av en viss usikkerhet, ifølge Illustrert Vitenskap.

Mikroovn øker sjansen for spontanabort, mener noen forskere

Det har blant annet blitt hevdet at mikrobølgeovner kan føre til uønskede kjemiske endringer i maten. Men de aller fleste eksperter er imidlertid enige om at denne frykten er ubegrunnet.

Tvert i mot viser det seg nå at det kan være svært sunt å lage mat på denne måten.

Flere antioksidanter
For nå har norske forskere funnet ut at innholdet av antioksidanter i flere grønnsaker som gulrot, brokkoli og poteter, øker når de kokes, dampkokes eller varmes i mikrobølgeovn.

Antioksidanter er stoffer som hindrer skadelige virkninger på kroppens celler.

Det er en gruppe norske forskere som har analysert innholdet av antioksidanter i over tusen amerikanske matvarer, skriver Matportalen.

- Dette er interessant forsking, og det er viktig at denne type informasjon kommer på bordet. Det som er utfordringen nå er å få nordmenn til å øke inntaket av frukt og grønt, og variere mellom ulike typer frukt, bær og grønnsaker, og bruke ulike tilberedningsmåter, sier avdelingsdirektør for ernæring i Sosial- og helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad.

Hun får støtte av ernæringsekspert Jeanette Roede som også synes funnene er interessante, men mener anbefalingene likevel ikke bør endres.

Les også: Slik klarer du fem om dagen

Man mister noe og vinner noe
- Utfordringen er først og fremst å spise nok grønnsaker, og det gjør vi best ved å variere både type grønnsaker og tilberedningsmåte. Av og til er det mest praktisk med frosne grønnsaker, andre ganger passer det best med en råkostsalat, en stor grønn salat eller noen grønnsaker å knaske på. Andre ganger er det kokte, dampede, bakte eller grillede grønnsaker som passer best, sier hun.

Hun minner om at det ofte er slik at man mister noe og vinner noe på de forskjellige måtene å behandle maten på.

- Ved varmebehandling vinner man på antioksidanter og taper på innhold av vitaminer. Så ved å passe på å spise nok og å få variasjon, så mener jeg at resultatet totalt sett blir best.

I studien fant forskerne også at innholdet av antioksidanter i mat som spinat, sopp, asparges, kål, rød og grønn paprika og tomater, øker når det varmebehandles i mikrobølgeovn.

De fant også samme tendens av økt innhold av antioksidanter når de bakte eller ristet ulike typer brød. I hvit ris og spagetti ble imidlertid innholdet av antioksidanter mindre.

Les også: - Bort med brødet

Ikke gjør det for komplisert
Roede mener likevel det er viktig å ikke henge seg for mye opp i detaljer ved kostholdet.

- Det er også viktig at vi som hverdagsmennesker og hverdagsforbrukere, ikke henger oss for mye opp i detaljer ved kostholdet. Det gjør det unødig komplisert å forholde seg til kostholdet i hverdagen, og blir vanskelig å trekke inn i den praktiske hverdagen. Hvis vi har en retningslinje for oss selv, som går på variasjon og nok, ikke for mye og ikke for lite, så blir resultatet veldig bra.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition.

Les også: Slik spiser du deg frisk

Mikromat - ja eller nei?

Varmebehandler du grønnsaker i mikrobølgeovn? (Avsluttet)
Ja, jeg sverger til mikrobølgeovnen min, og tror det er helt ufarlig å forberede mat på denne måten.(50%) 107
Ja, men jeg prøver å ikke gjøre det for ofte. Jeg er usikker på om det er så lurt.(30%) 64
Nei, jeg har ikke en mikro en gang. Jeg tror det er farlig.(20%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.