Ja, du kan avbestille Paris-reisen uten kostnad

Har du bestilt reise og hotell i Paris, men ønsker ikke å reise etter helgens hendelser? Det er mulig å endre eller avbestille, uten kostnad.

DU KAN AVBESTILLE UTEN KOSTNAD: Du kan endre eller avbestille Paris-reisen dersom du er bekymret for å reise. Flyselskapene lar deg endre uten omkostninger, eller du kan bruke reiseforsikringa til å dekke både fly og hotell du ikke ønsker å benytte. Foto: SBORISOV/NTB SCANPIX
DU KAN AVBESTILLE UTEN KOSTNAD: Du kan endre eller avbestille Paris-reisen dersom du er bekymret for å reise. Flyselskapene lar deg endre uten omkostninger, eller du kan bruke reiseforsikringa til å dekke både fly og hotell du ikke ønsker å benytte. Foto: SBORISOV/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om flytrafikken går som normalt, og den har gjort det hele helga, kan det være at du ikke ønsker å reise til Paris akkurat nå, etter terrorhandlingene fredag.

Både flyselskapene og forsikringsselskapene er innstilt på å hjelpe de som allerede har bestilt en Paris-reise, men som nå ikke ønsker å reise.

Går utover UDs offisielle reiseråd

Vanligvis følger dine rettigheter med tanke på avbestilling og endring av flybilletter, samt rett til hjelp fra forsikringsselskapet, av norske UD sine offisielle reiseråd. Et offisielt reiseråd er en advarsel mot å reise til et sted, og det er ikke utstedt et slikt for reiser til Frankrike eller Paris.

Reiseråd er advarsler mot å reise

Vetaas i Tryg sier til Dinside at Tryg ofte skjeler litt til svensk og britisk UD, fordi norske UD ofte er ganske restriktive når det kommer til å utstede reiseråd.

Per nå (16. november) har verken Sveriges eller Storbritannias utenriksdepartement utstedt offisielle reiseråd mot reiser til Paris eller Frankrike.

Se Sveriges reiseråd her

Se Storbritannias reiseråd her


Frykt for å reise er vanligvis ikke noe som reiseselskap eller forsikringsbransjen anser som gyldig grunn til endring eller avbestilling av hotell og billetter - og du henvises normalt sett til reiseselskapets ordinære billettvilkår.

Du kan sjekke UDs reiseråd her.

Forsikringsselskapene har gjort egne vurderinger

Etter terrorhandlingene i Paris, uttaler flere forsikringsselskap og flyselskap til Dinside at de lar kunder endre eller avbestille reisene sine, uten ekstra kostnader.

Både forsikringsselskapene Tryg og Europeiske, sier til Dinside at de normalt sett følger UD sine reiseråd, men at de i tillegg gjør sine egne vurderinger fra sak til sak. Og det har de gjort her.

- Vi dekker avbestilling av reiser til Paris til og med onsdag, forteller Roy Vetaas, kommunikasjonsrrådgiver i Tryg, til Dinside.

- Allerede lørdag skrev vi på nett og på Facebook at vi dekket avbestillinger til og med i dag, til hele Frankrike, slik at de som hadde billetter men som ikke ønsker å reise i helgen, kunne være hjemme, sier Vetaas videre.

Beslutningen om å utvide dekningen til onsdag, gjelder imidlertid kun for reiser med opphold i Paris. Fra og med i morgen dekker altså ikke Tryg avbestillinger på reiser til øvrige Frankrike.

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: IF/EUROPEISKE
Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: IF/EUROPEISKE Vis mer


Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, sier til Dinside at de i tillegg til å dekke evakuering etter hendelsen, også dekker avbestilling for nordmenn som er hjemme i Norge, og som ikke ønsker eller tør å reise i nær framtid.

- Vi har gjennom helgen og frem til nå fått innmeldt cirka 20 saker; halvparten avbestillingssaker og resten evakuering. Vi registrerer at både flyselskaper og hoteller er fleksible i denne saken, og foretar ombookinger på en grei måte, uttaler Vennesland til Dinside.

PARIS I SORG: Ett minutts stillhet på Trocadero-plassen ved Eiffeltårnet 16. november, til minne om de mange som mistet livet under terrorhandlingene i Paris fredag. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/NTB SCANPIX
PARIS I SORG: Ett minutts stillhet på Trocadero-plassen ved Eiffeltårnet 16. november, til minne om de mange som mistet livet under terrorhandlingene i Paris fredag. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Flyselskapene lar deg endre eller kansellere

Dersom du har en flybillett med SAS eller Norwegian til Paris, vil du ha mulighet til å endre og kansellere billetter uten kostnad.

- Vi har merket nokså liten interesse for å kansellere billetter. Selv om flytrafikken til og fra Frankrike går som normalt vil vi gjerne hjelpe våre passasjerer og tilbyr derfor de som skal reise til og fra Paris muligheten til å endre og kansellere reiser uten kostnad ut dagen i dag, så lenge det er plass om bord våre fly, sier Tonje Næss, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian til Dinside.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS. Foto: BJORN H STUEDAL/SAS
Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS. Foto: BJORN H STUEDAL/SAS Vis mer


- Noen bekymrede har det vært i løpet av helgen, og det er flere som har benyttet seg av muligheten de har hatt til å booke seg om til andre avganger, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Dinside.

Han sier det har vært gratis å endre eller avbestille billetter, selv med de billigste billettkategoriene hvor dette vanligvis medfører en kostnad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer