Ja, den virker

Chipløsningen gir mindre kortsvindel, viser ferske tall fra Visa.

<b>GIR RESULTATER:</b> Visa takker chipen for at Norge har så få kortsvindelsaker sammenlignet med resten av Europa. Foto: DinSide
GIR RESULTATER: Visa takker chipen for at Norge har så få kortsvindelsaker sammenlignet med resten av Europa. Foto: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall norske kortsvindelsaker med Visa-kort er redusert med 17 prosent fra 2008 til 2009. Det meldte Visa Europe på en pressekonferanse i dag. Norge har et betydelig lavere antall kortsvindelsaker, under halvparten av det totale gjennomsnittet i Europa.

Nå har chipen på betalingskortene endelig eksistert så lenge at bransjen begynner å få målbare tall. Og ja - chipteknologien får mye av æren for at norske Visa-kunder er tryggere enn andre.

- Norge ligger veldig langt fremme når det gjelder bruk av chip, sier Christina Lind i Visa Norge.

>>>Derfor har noen teipet over

Satte fart i sommer

Visa deler inn sine svindelsaker i to hovedgrupper: ansikt til ansikt-transaksjoner og transaksjoner hvor kortet ikke er fysisk til stede. I den første gruppen har de sett nærmere på transaksjoner foretatt i områder der chipteknologien er langt fremme. Her går antall svindelsaker markant ned.

Flere norske banker fikk ekstra fart på utsendelsen av kort med chip etter at flere skimmingsaker rullet opp i sommer. Dermed kan norske bankkunder glede seg over tryggere handel - til tross for at det fortsatt er noen butikker som ikke godtar bruk av chip.

Merk deg at kortet ditt fortsatt er utsatt for skimming i de tilfellene hvor du må bruke magnetstripen. Norske minibanker er derimot regnet som svært trygge sammenlignet med en del utenlandske minibanker fordi det er montert et antiskimmingutstyr som har vist seg å fungere godt.

Falsk eller ekte minibank?

Farligere på nettet

Visas tall viser at det totale antallet kortsvindelsaker har minket ørlite grann sammenlignet med fjoråret. Samtidig øker antall svindelsaker der kortet ikke er fysisk til stede ved transaksjonen, som for eksempel ved netthandel.

Visa jobber med å bekjempe dette blant annet ved ordningen Verified by Visa, en sikkerhetsløsning for netthandel som innebærer at man som kortholder, i tillegg til å oppgi kortnummer og utløpsdato, må identifisere seg med en kode utstedt av banken.

Ingen kode, ingen handel?

Handler du varer på Internett, har du antakelig også støtt på BankID-løsningen, som også er en verifiseringsløsning for tryggere handel.

- Det kan virke som om dette dukker opp helt vilkårlig, men hvorvidt du må benytte BankID når du handler på Internett, avhenger av nettbutikken du handler i, har Mona Strøm Arnøy informasjonssjef i BankID tidligere uttalt til DinSide.

>>>Mer om BankID

Så langt har 271 norske brukersteder valgt BankID-løsningen, mens det i Europa er rundt 300.000 internettforhandlere som nå tilbyr Verified by Visa-løsningen. 37 prosent av alle Visas nettransaksjoner i Europa er verifisert gjennom ordningen, og Visa jobber med å øke andelen ytterligere i kampen mot svindel.