Ishockey skader hørselen

En fullsatt ishockeyhall kan lage støy på opptil 120 desibel, mener kanadiske forskere. Det tilsvarer lyden fra et jetfly i take-off.

Høye lyder og langvarig støy kan skade hørselen din. Men hvor mye tåler egentlig ørene?

Nå advarer kanadiske forskere mot lydvolumet i idrettshaller som ishockey. En måling av lydnivået på en fullsatt hockeyarena viser at tilskuerne ble utsatt for et gjennomsnittlig lydnivå på 100 desibel, som tilsvarer lyden av en motorsag over tre timer. På det høyeste var lyden på 120 desibel, på nivå med støyen fra et jagerfly.

- Svært skadelig
- De fleste mennesker tenker ikke over risikoen ved høy lyd når de deltar i fritidsaktiviteter. Men som denne rapporten viser, kan slike lydnivåer over flere timer være svært skadelig for hørselen.

- Risikoen for hørselsskader for de som går ofte på hockeykamper, bør bli seriøst vurdert. I våre tester ble tilskuerne utsatt for en støy som kan gi hørselskader på seks minutter, under kamper som varer i tre timer, skriver forskerne fra universitetet i Alberta i sin rapport.

Ikke i Norge
Generalsekretær Jon Norman Haukeland i Norges Ishockeyforbund kjenner seg ikke igjen i støynivået når det gjelder norske arenaer.

- Slikt støynivå er vel først og fremst en funksjon av publikumsstøy på fullpakkede arenaer. Jeg tror ikke støynivåene på en norsk hockeykamp er noe særlig annerledes enn for eksempel på en håndball- eller fotballkamp, og vi har ikke bekymret oss for denne problemstillingen tidligere, sier Haukeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Sett advarsel på iPoden

På eget ansvar?
- I arbeidstiden har vi klare regler for hvor mye støy du kan utsettes for. Men på fritiden hviler mye av ansvaret på deg selv.

- Det betyr derimot ikke at arrangørene kan fritas for ansvar dersom publikum blir utsatt for altfor høy lyd. Det bør de utfordres på, mener Anders Hegre som er informasjonssjef i Hørselshemmedes Landsforening (HLF).

Han forteller at landsforeningen er spesielt oppmerksomme på støynivåene på konserter og klubber, mens steder som idrettsarenaer hittil har vært lite i fokus på grunn av støy.

- Det er nok ikke ofte vi oppnår slike ekstreme lydnivåer på norske arenaer. Men i en fullsatt hall med publikumstrøkk, høy musikk og murvegger som kaster lyden tilbake, kan det skje. Derfor kan det jo være lurt å ta med seg ørepropper når du skal på en idrettsarena med mange mennesker og høyt støynivå.

- Men samtidig skal vi jo ikke bli altfor pirkete. Det er forskjell på når jeg går sammen med tre hundre tilskuere for å se Comet Halden og på cupfinalen med Edmunton Oilers i Canada, sier Hegre.

Les også: Proffe musikere bruker ørepropper

 

Mozon.no, 08.12.2006