Den amerikanske kjeden Denny's testet ut is med lønnesirup og bacon i fjor. Nå som baconsalget har tatt av i Norge, kanskje vi får se bacon-is i butikkene og på restaurantene her også? Foto: Reklame fra Denny's
Den amerikanske kjeden Denny's testet ut is med lønnesirup og bacon i fjor. Nå som baconsalget har tatt av i Norge, kanskje vi får se bacon-is i butikkene og på restaurantene her også? Foto: Reklame fra Denny'sVis mer

Is med en smak av bacon

Utrolig, men sant: Is med bacon slår an i utlandet. Spørsmålet er om nyvinningen kan bli populær i Norge.

Det norske matkjedeutvalget har rettet krass kritikk mot norske dagligvarebutikker, som de mener tilbyr et altfor snevert utvalg varer.

Utvalget er kanskje ikke all verden, i hvert fall sammenliknet med tilsvarende butikker i utlandet. Samtidig er det ikke alle varer vi savner like mye i norske butikkhyller.

Foreløpig har vi for eksempel til gode å finne is med bacon i frysedisken. Ja, du leste riktig: Is med bacon. Kanskje en utenkelig kombinasjon for folk flest, men trenden med å kombinere bacon søte smaker er i ferd med å bli akseptert i andre deler av verden.

Vaniljeis + lønnesirup + bacon = nam-nam

Bacon i nye matkombinasjoner skal visst være en av de store trendene i USA, og faktisk også her i Europa.

Is med bacon har blitt tilbudt på enkelte restauranter i USA i flere år, men det var ikke før den gigantiske hurtigmatrestauranten Denny's satte bacon-is på menyen i fjor, at interessen tok av. For i underkant av tre dollar kunne kjeden tilby deilig vanljeis, toppet med lønnesirup og ja, du gjettet riktig, bacon.

Her i Europa er det kanskje den spanske restauranten El Bulli utenfor Barcelona, som har vært best kjent for sin dessertrett med kombinasjonen is og bacon.

Om du får vann i munnen bare av tanken på bacon-is, kan du jo prøve å lage det selv hjemme. Den populære kokken og matbloggeren David Lebovitz har en oppskrift som skal gi et godt resultat. Det finnes også oppskrifter på YouTube, som viser deg hvordan ordentlig bacon-is skal lages.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Enorm interesse i Norge

Bacon er blitt en favoritt her i Norge, noe som antagelig skyldes en diettrend, som er så mye omtalt i mediene at vi ikke trenger å nevne den med navn her på DinSide.

Den norske kjøttgiganten Nortura har bekreftet overfor DinSide at salget av bacon har skutt i været den siste tiden. Men alle som er redde for en baconkrise, à la det som skjedde med smør før jul, trenger ikke bekymre seg.

– Det er nok av gris i Norge, så noen baconkrise blir det ikke, uttalte informasjonsdirektør i Nortura Nina Sundqvist til DinSide i februar i år.

LES OGSÅ: Du finner kanskje ikke bacon-is i norske matbutikker, men hvert år lanseres hundrevis av nye matprodukter. Her er noen av årets matnyheter.

Ny trend skapte priskutt

For en stund tilbake skrev DinSide om en annen mattrend fra USA, nemlig mat myntet mot allergikere.

For da amerikanske kokker skulle liste opp hvilke mattrender de hadde mest tro på i 2011, var glutenfri mat listet opp som en av de aller største trendene på amerikanske restauranter. De mener å se en trend der også personer som tåler mat med gluten, velger glutenfritt alternativ.

– Vi ser at kjedene satser mer på glutenfri mat. Og når omsetningen og interessen øker, blir det mer konkurranse i markedet, uttalte Knut H. Peterson, daglig leder i Norges cøliakiforening.

Bare noen måneder etter DinSide fortalte om den nye trenden, kom flere av de store butikkjedene med dramatiske priskutt på glutenfrie varer.

– Allergi- og økologiproduktene skal være med på å vise forbrukeren at vi satser på bredde, kvalitet og laveste pris, sier administrerende direktør for Rema 1000, Ole Robert Reitan, på bedriftens nettsider.