iPod skader hørselen

Forsvant gresshoppene på mystisk vis i sommer? Da kan det hende du har hørselproblemer. iPoden kan ha skylden.

Gresshoppene forsvinner sjelden av seg selv. Som regel er det hørselen som er problemet. Med hørselsproblemer klarer du ikke høre like mange høyfrekvente lyder som tidligere og problemer med hørselen kan også ramme unge mennesker.

Økende hørselssvikt
Mp3-spillere har inntatt landet for fullt, og overalt kan vi se folk med øreproppene godt plassert i ørene. Lyden som kommer ut av øreproppene kan føre til hørselstap hos unge personer.

- Det er en annen bruk enn vi har sett tidligere. Det har blitt mer av lytting hele dagen, ikke bare når du er ute og jogger, sier Robert Novak, leder for klinisk lydutdannelse ved Purude University i Indiana i USA, til Associated Press.

I følge Novak får stadig flere unge personer eldres dårlige hørsel. Denne trenden har økt siden walkmanen inntok verden.

La ørene hvile
For å dokumentere trenden, har Novak undersøkt studenter. Han fant en stor vekst i hørselstap grunnet bråk. Slik hørselstap gjør at vi mister evnen til å høre høyfrekvente lyder. Noen ganger kan en svak ringelyd i øret eller problemer med å følge samtaler i bråkete situasjoner skape problemer.

Hørselsspesialister rapporterer også at stadig flere personer i 30- og 40-årene lider av tinnitus. Tinnitus er bedre kjent som øresus, en konstant ringing i ørene. Personer i 30- og 40-årene tilhører den første walkman-generasjonen, og det kan forklare årsaken til problemene.

Men det er ikke bare øreproppene som skaper problemer med hørselen. Konserter, diskoteker og bråkete kjøretøy kan også skade ørene. Et tegn på at du har utsatt ørene dine for skadelig høy lyd, er når du har en høy ringing i ørene. Hvis du lar ørene hvile i denne perioden, kan hørselen bli bra igjen. Men ved jevnlig eksponering for høy lyd, vil hørselen stadig bli dårligere.

 

Mozon.no, 15.09.2005