iPod gjør legejobben lettere

Et nytt program for iPod gjør det lettere å vurdere kompliserte bilder og røntgenbilder for legene. Den lille MP3-spilleren kan erstatte rådyrt sykehusutstyr i fremtiden.

En sveitsisk professor har utviklet et program som gjør at kompliserte medisinske bilder kan lastes ned og vises på iPod. Programmet er gratis å laste ned og kan behandle moderne tredimensjonale bilder som før var bare var mulig med svært dyre maskiner.

- Problemet er først og fremst at slikt utstyr som kan vise og behandle medisinske bilder ikke er veldig tilgjengelig. Mange slags medisinske eksperter trenger å vurdere slike bilder, men verktøyene har til nå vært for dyre og kompliserte.

- Med vårt program kan du enkelt lagre og se på bildene på en håndholdt iPod og til en brøkdel av prisen for tradisjonelt utstyr, forteller professor Osman Ratib ved Universitetssykehuset i Geneve til CNN.

Lett å dele
Bruken av iPod gjør også at det blir lett å dele bilder og informasjon mellom flere brukere. Det er en stor fordel om man for eksempel ønsker en vurdering fra en annen lege eller spesialist. Systemet inneholder også en funksjon som fjerner all personlig informasjon om pasientene dersom bildene skulle komme på avveie.

Programmet med navnet Osirix er foreløpig bare utviklet for Mac. De siste månedene har programmet blitt stadig mer populært og utviklerne regner med at det nå finnes omtrent 6000 aktive brukere av programvaren over hele verden.

Helse på mobilen
Universitetssykehuset i Geneve har også gjennomført vellykkede forsøk med bruk av bildemeldinger på mobiltelefonen (MMS) som en del av et behandlingsopplegg. Deltakerne i prosjektet hadde forskjellige hudproblemer og sendte jevnlig bilder av huden direkte fra mobilen til legenes e-post.

En evaluering av prosjektet viser at fire av fem deltakere føler seg helt komfortable med denne formen for legekontroll. Forskerne ønsker nå å undersøke om mobil-legetjenester også kan erstatte et helt vanlig legebesøk i fremtiden.

LES HELE SAKEN HER: HELSE PÅ MOBILEN