iPhones fuktindikator er ikke nok

Butikken kan ikke nekte reperasjon bare fordi fuktindikatoren er slått ut på mobilen.

HVIT FLEKK: Her, inne i dokkingkontakten, finner du en liten hvit flekk. Forhåpentligvis. Er den rød eller rosa, betyr det at telefonen har vært utsatt for fukt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HVIT FLEKK: Her, inne i dokkingkontakten, finner du en liten hvit flekk. Forhåpentligvis. Er den rød eller rosa, betyr det at telefonen har vært utsatt for fukt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elektronikk hater fukt. Og elektronikkprodusenter hater fuktskader. Derfor står det ofte i garantier at fuktskader ikke repareres på deres regning. Er dingsen din fuktskadet kan du også miste kravet på reklamasjon, da problemet kan være skapt av deg selv.

På toppen av det hele kan forsikringsselskapet nekte deg erstatning – om du ikke er like heldig som denne mannen

Derfor har de fleste mobiler en eller flere fuktindikatorer. Dette er små merkelapper, gjerne hvite, som endrer farge om de blir utsatt for fukt. På denne måten kan verkstedet slå fast at telefonen har vært i kontakt med vann.

Men kan de konkludere med at telefonen faktisk er fuktskadet, og nekte deg reparasjon?

– Nei! mener Forbrukertvistutvalget.

HER OGSÅ: Vi klarte dessverre ikke å få et godt bilde av den, men det finnes en hvit dimp i bunnen av hodetelefon-inngangen, også.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HER OGSÅ: Vi klarte dessverre ikke å få et godt bilde av den, men det finnes en hvit dimp i bunnen av hodetelefon-inngangen, også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Viser kun til fuktindikator

I 2010 kjøpte en trønder en iPhone 4. Ett år etter fungerte ikke hjem-knappen lenger. Dette er et kjent iPhone-problem, og vi har blant annet skrevet om hvordan du klarer deg uten knappen.

Mannen leverte telefonen til reparasjon, men fikk beskjed om at han ikke kunne regne med gratis service.

"Væskeindikatoren på telefon er utslått! Din telefon har dessverre blitt utsatt for væskeskade. Skadeomfang er ukjent. Dette dekkes ikke innunder produktets garanti. Ikke mulig å reparere" stod det i rapporten fra verkstedet.

Motorola Defy skal tåle fukt – men blir den fuktskadet nektes det reparasjon.

Apple skal ifølge verkstedet nekte å reparere telefoner som har blitt utsatt for fukt, fordi man frykter "ringvirkninger". Men trønderen nektet på sin side å noen gang ha utsatt sin iPhone for fukt, og tok derfor saken videre til Forbrukerrådet, før den havnet i Forbrukertvistutvalget.

Utvalget krever nå at butikken ordner opp, i henhold til norsk reklamasjonsrett.

Har du opplevd at et produkt blir ødelagt av fukt? (Avsluttet)
Nei(46%) 1003
Ja, og jeg måtte betale selv(44%) 959
Ja, men jeg fikk reparert det gratis(9%) 198
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke godt nok bevis

Det er butikkens ansvar å bevise at problemet med varen er kundens egen feil.

Og det å kun vise til en fuktindikator er ikke bevis nok, ifølge utvalget.

"Det foreligger [...] ingen utfyllende teknisk rapport som sier noe om hvilke skader væsken har forårsaket på denne mobiltelefonen, og årsakssammenhengen mellom væskeskade og at hjemknappen ikke fungerer" skriver utvalget i sin avgjørelse.

De finner det derfor ikke "tilstrekkelig sannsynliggjort" at væske er grunnen til den defekte hjem-knappen. Om butikken ville fraskrive seg ansvaret, måtte de lagt frem grundigere rapporter om skaden, og bevise at fukt hadde skylden.

Butikken må derfor punge ut for en ny iPhone, og det er slett ikke første gang utvalget sier nettopp dette om fuktindikatorer på iPhone.

Også kondens kan fuktskade telefonen din – pass deg for kuldesjokk!

HER: Her ligger fuktindikatoren hos de ulike Apple-produktene. De er markert som en med en rød prikk.  Foto: Apple.com
HER: Her ligger fuktindikatoren hos de ulike Apple-produktene. De er markert som en med en rød prikk. Foto: Apple.com Vis mer


Her er fuktindikatorene

Mobiler har ofte flere fuktindikatorer. Og noen av disse kan du enkelt sjekke selv. På iPhone har du to slike.

Den ene befinner seg inne i dokkingkontakten i bunnen av telefonen, nederst i midten, som vist på bildet øverst i artikkelen. Den kan være vanskelig å se, men med godt lys er det fullt mulig.

Den andre ligger i bunnen av hodetelefoninngangen. Denne er vanskeligere å få øye på da den ligger dypt inne i telefonen, og enda vanskeligere å ta bilde av.

"Fuktindikatorene er designet til å ikke bli utslått av fukt og temperaturforandringer som er innenfor produktets miljømessige krav" forsikrer Apple på sine nettsider.

Har du noen fuktige mobilhistorier? Del dem under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!