Invester i aksjebrev

Glem telekort, frimerker og pins. Har du planer om å samle på noe som vil gjøre deg til millionær i fremtiden, er gamle aksjebrev tingen. Disse papirene har eksistert i 250 år, men det er bare i det siste at folk har begynt å samle på dem.

Aksjebrev er både vakkert, og verdifullt
Aksjebrev er både vakkert, og verdifullt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å samle på gamle aksjebrev kalles scripophily, og er en hobby som er i ferd med å vinne stadig større popularitet. Ettersom tilbudet av aksjebrev er begrenset, betyr dette at prisen på de eksisterende vil gå opp etterhvert som flere begynner å interessere seg for denne hobbyen. Det er imidlertid fortsatt mulig å sikre seg sjeldne aksjebrev til en god pris.

Den industrielle revolusjon

Verdens eldste "aksjeselskap" mener man er Stora Kopparberg i Sverige. Allerede på 1200-tallet ble dette selskapet organisert som aksjeselskap. Aksjebrev ble introdusert mot slutten av renessansen, og var et viktig instrument under den industrielle revolusjon. Et aksjebrev fortalte deg hvor mye aksjer du eide i et selskap, og kunne selges fritt uten innblanding av en megler. I løpet av 250 år har tusenvis av slike aksjebrev blitt trykket. Når et aksjebrev ble verdiløst, var det imidlertid mange som kastet dem, og aksjebrev i disse selskapene er ofte ekstremt sjeldne og verdifulle.

Få samlere

Det er estimert at det finnes rundt 100.000 aksjebrevsamlere i verden i dag, og bortimot 2000 av disse bor i Norge. Dette er relativt få, ettersom antall frimerkesamlere ligger langt over 15 millioner. Aksjebrev har faktisk flere likhetstrekk med frimerker ettersom de er vakre, forseggjorte, og laget på kvalitetspapir. Fordelen med et aksjebrev er også at du kan henge det på kontoret eller veggen hjemme. Det er flere detaljer som skiller aksjebrev fra frimerker. De er nummererte, har en signatur fra grunnleggeren av selskapet (eksempelvis som John D. Rockefeller ), og ofte inneholder de en vignett eller tegning inspirert av selskapets logo. Denne tegningen ble laget for å forhindre falsknere i å lage kopier, og er ofte meget detaljrik. Noen aksjebrev har også gulltråder eller segl, som bevis på ektheten.

Mye penger

Aksjebrev fra selskaper som har hatt en historisk betydning i samfunnet, en høy påtrykket verdi, og en ekte signatur, er ofte de mest ettertraktede. For eksempel er et aksjebrev fra 1876 fra Standard Oil med verdi 300.000 dollar signert av John D. Rockefeller, verdt virka 100.000 kroner idag. Det dyreste aksjesertifikatet i verden, et aksjebrev fra Bank of North Amerika fra 1783, ble solgt i 1995 for 250.000 kroner. Det dyreste norske aksjebrevet, Røros Kobberverk fra 1644 , ble omsatt i 1990 for 57.200 kroner.

De fleste aksjebrev selges nå for mellom 30 og 3000 kroner, mens sjeldne aksjebrev oppnår priser på rundt 15.000 kroner og oppover. Dette er bare småtteri i forhold til hva sjeldne frimerker omsettes for. Det er derfor gode muligheter til å bygge opp en aksjebrevsamling for en billig penge, som kan selges om noen år med pen avkastning.

Samletips

Det kan være lurt å konsentrere samlingen din innenfor et tema. For eksempel kan du spesialisere deg på aksjebrev fra oljeselskaper, hoteller eller filmselskaper. Det lønner seg også å plukke ut pene eksemplarer av aksjebrev, som ikke har tegn på slitasje. Et annet godt tips er å kjøpe boken ” The Art of Finance ”
skrevet av Keith Hollender. Dette er en slags nybegynnerguide for samlere av aksjebrev, og den inneholder også mye informasjon om europeiske aksjebrev i tillegg til amerikanske. Norsk forening for Scripophili, er også behjelpelig med å verdsette aksjebrev som du har funnet på loppemarkeder eller på loftet. De hjelper deg også komme i kontakt med andre samlere, og holder en auksjon en gang i året. Send en mail til oddvar.walle.jensen@shf.no, for mer informasjon, eller ta en titt innom deres nettsted.

Norsk selskap for scripophily

Du kan også prøve disse nettstedene.

Scripophily Emporium

Scripophily.com