Intervaller gir maks forbrenning

Glem lavintensiv trening hvis målet ditt er fettforbrenning. Da er det fullt trøkk som gjelder.

Intervalltrening er både morsomt og effektivt, så hvis du vil trene og spare tid samtidig passer intervalltrening for deg.

- All trening er bra. Med lavintensiv trening over tid bruker du energi fra fett, men det er et lavt energiforbruk. Du må trene en stund, opp mot en time, for å få effekt av treningen, sier ernæringsfysiologen Fredrik Paulún som den svenske avisen Aftonbladet har pratet med.

Når du øker treningsintensiteten vil forbrenningen bli mye mer effektiv. Ved 70 prosent av makspulsen din frigjør du så mye fett kroppen klarer å forbrenne.

Over den intensiteten hverken øker eller reduseres forbrenningen. Derfor mener noen at lavintensiv trening er det beste alternativet når du vil forbrenne fett. Men det er ikke Fredrik Paulún enig i.

Han mener at du med intervalltrening får tilsvarende resultat på maks 20 minutter.

- Hvis du løper og går i intervaller skjer det ting i kroppen. Det blir for eksempel en økt produksjon av veksthormoner. På voksne har det en fettforbrennende effekt.

Fredrik Paulin bygger dette på studier som er gjort der man han sammenlignet gåturer og intervalltrening. Resultatene viser at den høyintensive treningen er mer effektiv enn den lavintensive når man ser på reduksjonen i kroppsfett over tid.

- Det kan være fordi man bygger muskler, og muskler krever energi, sier han.

Forbrenner hele dagen
Ifølge Paulún øker fettforbrenningen utover dagen hvis man intervalltrener. Forskning har også vist at høyintensiv trening gir et høyere energiforbruk enn lavintensiv i timene etter økten - noen ganger i opptil et helt døgn.

- Desssuten blir kondisjonen bedre. Jo bedre kondisjon du har, jo mer fett forbrennes, sier han.

Hvis du vil intervalltrene på en enkel måte anbefaler Paulún deg å løpe og gå et bestemt antall intervaller. I begynnelsen skal du ta det forsiktig. Øk intensiteten og antallet intervaller etter hvert som du kommer i bedre form. Tren omtrent tre ganger i uken. Jogg i 30 sekunder, løp i 30 sekunder, og fortsett sånn en del ganger.

Bygg opp kondisen
Men det finnes også ulemper med intervalltrening. Hvis du er veldig utrent skal du kanskje ikke prøve dette med en gang. Da er det bedre å bygge opp grunnkondisjonen først.

- Kan du løpe 10-20 sekunder og hvile mellom et halvt og ett minutt og klarer å gjøre det flere ganger er det god trening.

Hvis du har slitasjeskader er intervalltrening heller ikke å anbefale.

- Det sliter på knærne, sier Paulún.

Mozon.no, 09.09.2004