Skal du på ferie til månen - husk romdrakt. Foto: tg
Skal du på ferie til månen - husk romdrakt. Foto: tgVis mer

Internettsvindel

Det er ikke bare i Donald du kan kjøpe en planet eller din egen stjerne. På Internett er nemlig alt mellom himmel og jord til salgs. Enten du vil betale for å se nakne kropper, kjøpe en bit av universet, eller delta i lotterier. Nettet har blitt svindlernes Mekka.

En viktig huskeregel når du skal handle på Internett er at hvis tilbudet høres for godt ut til å være sant - så er det som regel det. Ordet gratis blir misbrukt til de grader, og ser du tilbud som reklamerer med " Klikk her - få 2000 kroner ", skal det ikke så mye sunn fornuft til å forstå at det bare er lureri.

Kjøp strandeiendom på Månen?

Når våre forfedre utvandret til Amerika, var det flere som ble lurt til å kjøpe Frihetsstatuen. På nettsteder som Buy-A-Star og Cape Canaveral, sies det at du kan kjøpe stjerner for et par hundrelapper. Denne stjernen kan du så kalle opp etter din kjæreste, hund eller svigermor.

- Vær klar over at dette er ren svindel, forteller Kaare Aksnes, professor i Astronomi ved Universitet i Oslo. Aksnes er formann i navngivningskomiteen hos IAU (International Astronomical Union).

IAU er den eneste offisielle myndighet på denne jord som har lov til å sette navn på himmellegemer.

- Du kan ikke kjøpe deg en plass i himmelen, understreker Aksnes. Den eneste måten å bli udødeliggjort på, er å bli en kjent kunstner eller vitenskapsmann, forteller Aksnes.

På planeten Merkur, er mange av kraterene og fjellene oppkalt etter kunstnere, for eksempel Ibsen krateret, mens på månen kan du finne oppdagelsesreisende og vitenskapsmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mulig å få navnet sitt på en komet, dersom du er den første som oppdager den. Det samme gjelder astroider der du kan foreslå et navn til komiteen ved å sende inn en søknad, sier Aksnes. - Kjøper du en tomt på Månen eller Mars fra Lunar Embassy, kaster du penga ut av vinduet. Ingen eier eiendom utenfor vår planet, avslutter han.

Pass opp for svindlere

- Internett åpner nye veier for svindlere, forteller statsadvokat Inge Marie Sunde i Økokrim. - Vi har en egen datakrimavdeling som tar seg av internettsvindel i Norge. Blir du lurt av et nettsted i utlandet har vi kontakt med lignende avdelinger internasjonalt.

Hun minner om at det er viktig at du anmelder saken dersom du blir snytt for en vare, eller ditt kredittkort blir tappet. Dette sørger for at politiet kan spore opp svindlerne og sette dem bak lås og slå.

Handler du på nett er det alltid viktig at du unngår forskuddsbetaling og at du sjekker kontoutskriften regelmessig.

- Vær spesielt oppmerksom på små beløp, ettersom en vanlig type internettbedrageri er å belaste kredittkort med summer på 0 - 500 kroner. Da er det mindre sannsynlighet for at dette blir oppdaget av kortinnehaveren, sier Sunde til DinSide.

California verst

Ifølge de amerikanske forbrukermyndighetene så finner du flest internettsvindlere i USA. I California er konsentrasjonen høyest. Så kommer New York, Texas, og Florida, mens utenlandske nettsteder er helt nede på en åttende plass. Det betyr at du bør være ekstra varsom dersom du handler noe fra et nettsted i Amerika.

Antall årlige rapporter om internett svindel i USA. Foto: tg
Antall årlige rapporter om internett svindel i USA. Foto: tg Vis mer

Nettsteder som har flest anmeldelser for svindel er internettauksjoner, pyramidespill, og lotterier. De som kobler seg opp til Internett for å lure uskyldige personer for penger, kan dømmes etter en strafferamme for bedrageri. Svindler man for mer enn 75.000 kroner er seks år i fengsel regelen, og for beløp under 75.000 er strafferammen tre år. Selv om serveren sitter i utlandet, vil ikke dette frita svindleren for straff i Norge, ifølge Økokrim.