Internett: Tele2 stadig billigst

Det er store prisforskjeller på internettilknytning for privatpersoner. EUnet er 2 1/2 ganger så dyr som Tele2, som stadig tilbyr den suverent billigste internettilknytningen i Norge. Og om du tror det er en sammenheng mellom pris og kvalitet, tar du feil!

Ifjor solgte Elkjøp ett års internettilknytning i Tele2 for helt ned til 295 kroner. Og hva gjør så Tele2 når året er omme? Skrur prisen voldsomt opp? Neida, våre snille svenske brødre (som kontrolleres av Jan Stenbeck som også eier TV3) er fremdeles billigst i markedet - sålangt DinSide har bragt på det rene.

Bruk de billigste abonnementene!

Denne skribenten har brukt Tele2 i snart et år, og bortsett fra litt regularitetsproblemer i mars måned, har det fungert alldeles glimrende. Tele2s server virker vel så rask som noen av konkurrentene (basert på ren magefølelse), regulariteten er høy og prisen lav. Ved å aksessere Tele2 via et 800-nummer, betaler kundene lokale tellerskritt uansett hvor i landet de bor.

Både Telenor og Eunet har forsøkt å segmentere markedet for internettilknytning. Betaler du litt mer, får du litt flere produkter. Vi kan ikke skjønne at tilleggsproduktene er verdt prisen som kreves. Eunet gir deg for eksempel mulighet til å lese din e-post fra en rekke byer i hele verden for "bare 90 øre minuttet". Gå til Yahoo eller Lycos og skaff deg en gratis e-postkasse som lar deg gjøre det samme helt gratis (gitt at du finner en maskin med tilgang til nettet i byen du er i).

Innbakt i Telenors tilbud er også medlemskap i Scandinavia Online. Dette medlemskapet gir blant annet en del tjenester du får gratis hos DinSide. I Telenors abonnement Pluss og Total er det også inkludert "talende e-post". Du ringer et nummer, og får lest opp dine e-brev. Vi har vanskelig for å tenke oss en situasjon hvor vi hadde ønsket en slik funksjon, men..

Andre leverandører legger vekt på at nettleser er inkludert i abonnementet. Nettleserene til Microsoft og Netscape er imidlertid gratis for alle. Også e-postprogram og avtalebok får du gratis. Ikke betal ekstra for slikt.

For de travleste av oss kan det kanskje være nyttig å kunne kommunisere via håndflate-datamaskin ("Palm Pilot") og maskin som er tilkoblet internett via mobiltelefon. Men mange kan det ikke være som har bruk for dette.

Mye rart for bedrifter

Sannheten er at du får det aller, aller meste du har bruk for med et standard abonnement. Det gjelder også bedrifter. Det er veldig mange aktører derute som forsøker å sy sammen imponerende pakker til høye priser. Eget domenenavn, 15 e-postkontoer og et nærvær på internett (inkludert fem ferdige sider og bilde av direktøren) for bare 24.500 kroner pluss 3.500 kroner måneden!

Det må være helt klart at en oppvakt sekretær kan lage enkle hjemmesider på etpar dager. Og e-postkontoer får man ubegrenset av helt gratis flere steder på internett.

Mange småbedrifter kan godt klare seg med et lite antall helt vanlige internettabonnementer og likevel være fullt operative med e-post, hjemmesider og bestillingsskjemaer.

Billigst internettaksess
LeverandørTypePris/år
Tele2ISDN 128 K/Analog 56 K695
TelenorISDN 64K **)/Analog 33,6K795
HA-nettISDN 64K/Analog 33,6K1.100
DrammensnettISDN 64K/Analog 33,6K1.140
TrøndernettISDN 64K/Analog 33,6K1.140
TeliaISDN 64K/Analog 33,6K1.140
RingnettISDN 64K/Analog 33,6K1.188
EUnet *)ISDN 64K/Analog 33,6K1.800
*) Eunets abonnement inkluderer 15 timers fri bruk i måneden. Øvrig bruk faktureres særskilt. De andre omfatter ubegrenset tilkobling via 64 K ISDN eller 33,6 K analogt modem. Bare Tele2 har uttalt støtte til 56 K analogt modem i sitt billigste abonnement.**) Støtter 128 K ISDN i et dyrere abonnement.