Velg informasjonskanal for helse med omhu - og ikke la cyberkondriaen ta deg ... Foto: Colourbox
Velg informasjonskanal for helse med omhu - og ikke la cyberkondriaen ta deg ... Foto: ColourboxVis mer

Internett kan ha svaret

Slik finner du den beste helseinformasjonen.

Det amerikanske magasinet Forbes skriver om 39-årige Jola Stettler som to ganger har blitt reddet av medisinsk informasjon på internett. Hun ble diagnostisert med synlig melanom (ondartet pigmentsvulst), og ble gitt maks seks måneder igjen å leve. Legen ba henne gå hjem og nyte den siste tiden hun hadde igjen sammen med mann og barn.

Mannen hennes har funnet legehjelp som har hjulpet to ganger, og krympet svulstene - det er nå over to år siden legen fortalte henne at hun kun hadde seks måneder igjen å leve.

Vi blir eksperter på egen helse

Vit hva du kan tro på

Det er gode muligheter til å finne informasjon om sykdomsforebygging, diagnoser, behandlinger og eksperter, via internett. Du bør imidlertid vite hvilke kilder og sider du kan regne som troverdige, og hvilke som er mer til bekymring og uro, enn til hjelp.

Søker helseinfo på nett

En av 20 gode nok

Amerikanske Dr. Harlan Weinberg har brukt tre og et halvt år på å lete seg gjennom drøye 20.000 nettsteder, på jakt etter de troverdige informasjonsskildene. Dette har han brukt til å skrive en bok om medisinske ressurser på internett. Av de 20.000 nettstedene han har sjekket, er det kun 1.000 nettsteder som holder vann i forhold til legens standarder for pålitelighet og nøyaktighet - og som er omtalt i boken Best Health Resources on the Web. Dette er nettsider som Medline Plus, National Library of Medicine, the National Immunization Program, CDC and MyPyramid, USDA.

Dette er selvsagt alle engelskspråklige nettsider, men kan likevel gi nyttig informasjon til folk fra andre land. Det er selvsagt også slik at du kan finne informasjon om behandlinger i utlandet som ikke finnes i Norge. Kan du også eksempelvis tysk og fransk, har du videre flere muligheter til å søke utenlandsk informasjon om behandlinger og forskning.

Slik finner du troverdige kilder

Her er tips til hvordan du kan finne den beste, mest nøyaktige og mest pålitelige medisinske informasjonen på internett:

Googling: Googling av sykdomsnavn er ikke nødvendigvis det som gir det beste og mest pålitelige svaret. Søk heller på nettsider i offisiell regi, som for eksempel det norske Folkehelseinstituttet eller det amerikanske folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet
Helsedirektoratet
Medline Plus

Dersom du likevel googler sykdommen, så vær kritisk til hvilke nettsteder du velger å kikke på - og sjekk påliteligheten til de du faktisk leser, før du gjør deg opp en mening om det er informasjon som er verdt å stole på.

Helsebiblioteket.no gir deg lenker til oppslagsverk for det meste.

Vurdering av pålitelighet: Søker du medisinsk informasjon og råd, bør du alltid vurdere påliteligheten av nettsiden. Er det en nettside drevet av offentlige instanser, så som Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet eller sykehus? Eller er det kommersielle interesser bak informasjonen? Når er sidene sist oppdatert? Dette er aspekter som kan hjelpe deg til å avgjøre om det er pålitelig og uavhengig informasjon eller ikke.

Vurderer du alternativ behandling? Se informasjon på nettsidene til nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling.

Cyberkondria: Ikke la paranoiaen ta deg når du søker etter medisinsk informasjon på nettet. En studie gjort av Microsoft om internettbruk og medisinsk forskning, viser at av 11.100 søk, eskalerte 5,3 prosent av søkene. Et søk etter "hodepine" eskalerer til "hodepine svulst" og deretter til "hjernesvulst behandling" ...

Ta legen med på råd: Den fornuftige internettbrukeren kan finne mye nyttig informasjon om sykdom, behandling og andre eksperter på området, men du bør ta med legen din på råd og la han/henne hjelpe deg med å analysere informasjonen med den nødvendige medisinske ekspertisen. Synes du ikke at legen er interessert nok i det du har funnet av informasjon, og at du ikke får hjelp til å vurdere eventuelle andre behandlinger: Det er alltids mulig å bytte fastlege eller oppsøke privatlege.

Her bytter du fastlege: nav.no
Husk at du har fritt sykehusvalg: frittsykehusvalg.no

Alle er unike: Er du snurt på legen fordi han har foreskrevet en behandling som du ikke er komfortabel med, eller blir du nektet en behandling som kontakter på debattforum eller blogger har fått? Husk at alle er unike, og at selv om dere har samme symptomer og samme diagnose, er det andre forhold som er med i vurderingen når legen finner behandlingsform: alder, kjønn og livsstil.

Nettmedisin er risikosport

Preventiv informasjon: I stedet for å bruke nettet til å gi næring til hypokonderen i deg når du har et mindre helseproblem, kan det like så godt benyttes til å søke kunnskap om forebygging av helseproblemer. Du kan lese om trening, kosthold, slanking og røyeslutt. Dr. Weingberg anbefaler ifølge Forbes American College of Sports Medicine og Centers for Disease Control and Prevention.

I Norge er det Folkehelseinstituttet som gir råd om forebygging.