<B>AUTOMATISK:</B> Du trenger ikke lenger levere egenandelskort for å få frikort.Fra 1. juni i 2010 ble frikort automatisk sendt i posten til alle som har har krav på det. Foto: Kim Jansson
AUTOMATISK: Du trenger ikke lenger levere egenandelskort for å få frikort.Fra 1. juni i 2010 ble frikort automatisk sendt i posten til alle som har har krav på det. Foto: Kim JanssonVis mer

Innfører automatisk egenandelskort

Og øker grensene for egenandelen på helsetjenester.

I neste års statsbudsjett kommer regjeringen med gode nyheter for folk som ofte bruker helsetjenester. I løpet av 2010 skal hele ordningen moderniseres, og egenandelstaket oppjusteres.

Dagens ordning innebærer at du må føre opp alle egenandeler på et eget kort. Når du har nådd egenandelstaket, må du selv sende inn egenandelskortet til Nav for å få tilsendt et frikort.

Med den nye ordningen slipper du hele denne tunge prosessen. Egenandelene dine vil bli registrert i et datasystem, og når du når egenandelstaket, vil du automatisk få tildelt et frikort. Dette frikortet gjør at du slipper å betale for nødvendige helsetjenester.

Statsbudsjettet 2010: Slik blir din hverdag påvirket

En lettelse

Som DinSide tidligere har skrevet, er det mange som har etterspurt en slik ordning.

Interesseorganisasjoner som Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har uttalt at den nye løsningen vil være en lettese for mange mennesker.

- En automatisk frikortordning vil bety en stor lettelse for brukere av helsetjenester. Det vil også på en bedre måte enn i dag kunne sikre at alle som har rettigheter får frikort - også de som ikke selv kjenner rettighetene sine godt nok eller greier å følge dem opp, melder organisasjonen.

Flere får gratis medisiner

I tillegg til å modernisere egenandelskortene, vil beløpet for egenandelstak 1 øke fra 1.780 kroner, som det er i dag, til 1.840 kroner. Egenandelstak 1 omfatter blant annet utgifter til legehjelp, pasienttransport og legemidler på blå resept. Egenandelstak 2 beholdes uendret på 2.560 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg foreslår regjeringen å heve aldersgrensen for gratis helsetjenester (under egenandelstak 1) fra 12 til 16 år. Det betyr at langt flere barn og unge vil få gratis medisiner og helsetjenester.