Inneholder matvaren palmeolje?

Sjekk innholdet av palmeolje i all slags mat.

I Grønn hverdags palmeoljeguide kan du sjekke innholdet av palmeolje i svært mange matvarer. Foto: Berit B. Njarga
I Grønn hverdags palmeoljeguide kan du sjekke innholdet av palmeolje i svært mange matvarer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De gjeldende reglene for merking av ingredienser i matvarer tillater at innhold av palmeolje i matvarer merkes med vegetabilsk fett.

Dermed kan det være svært vanskelig for forbrukere å finne ut om en matvare inneholder palmeolje eller ikke. Dette har Grønn hverdag gjort noe med.

Ved hjelp av deres palmeoljeguide kan man søke opp innholdet av palmeolje i forskjellige matvarer.

– Det er vanskelig, les umulig, å finne ut om matvarer inneholder palmeolje. Guiden er et direkte hjelpemiddel til forbrukere som ønsker å unngå den ødeleggende oljen, for det finnes palmeoljefrie alternativer, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn hverdag til DinSide.

Slik bruker du guiden

Bakgrunnen for palmeoljeguiden er at produksjon av palmeolje fører til store miljøødeleggelser, blant annet i form av nedhogging av regnskog.

– Nordmenn spiser opp regnskog - uten at de vet det. Store miljøødeleggelser av regnskog er konsekvensen av en økende bruk av palmeolje i blant annet matvarer, sier Granaas.

I tillegg er palmeolje ugunstig for helsa.

På palmeoljeguiden, som skal kunne brukes både på PC, mobil og lesebrett, kan man velge blant kategorier av matvarer, og få en oversikt over innholdet av palmeolje i de enkelte produktene. Og, som Granaas påpeker, finne frem til produktene som ikke inneholder palmeolje.

image: Inneholder matvaren palmeolje?


– Produktene er merket, røde, gule eller grønne. Da er det enkelt å velge for de som ønsker å unngå palmeolje, sier Granaas.

Er produktet merket med rød farge, inneholder det fem prosent palmeolje eller mer.

Enkelte av produktene i Grønn hverdags palmeoljeguide har et innhold på hele 40-50 prosent palmeolje.

Coop Delikatessemargarin er et eksempel på dette. Søk selv etter matvarer i Palmeoljeguiden her.

Les også: Sjekk hvor lite steinbit det var i steinbitkakene

Skal endre regelverket

Nye EU-regler vil etterhvert kreve at innhold av palmeolje må merkes spesifikt på matvarene, men dette ligger fortsatt noen år frem i tid, når den nye matinformasjonsforordningen trer i kraft i EU i desember 2014.

Forordningen må tas inn i EØS-avtalen for å gjelde også for Norge.

– Det forventes at forordningen om matinformasjon til forbrukerne, som blant annet sier at vegetabilsk opprinnelse må oppgis, er vedtatt i Norge innen 13. desember 2014, sier Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver i Mattilsynet til DinSide.

Allerede nå er det fritt frem for produsentene å opplyse om innholdet av palmeolje i sine produkter - selv om svært mange produsenter altså velger å holde denne informasjonen skjult for forbrukerne.

– Å merke etter de nye kravene med angivelse av oljers opprinnelse allerede nå, er ikke i konflikt med dagens merkeregelverk, sier Lødemel.

Les også: Nylig trakk de denne brusen fra markedet

Sist oppdatert 21. juli 2012

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!