Det er lurt å se seg for når man er ute og sykler. Har du ikke forsikring kan det koste deg dyrt hvis du kjører på noen.  Foto: Colourbox.com
Det er lurt å se seg for når man er ute og sykler. Har du ikke forsikring kan det koste deg dyrt hvis du kjører på noen. Foto: Colourbox.comVis mer

Innboforsikringen dekker mer enn du tror

Visste du at innboforsikringen kan dekke erstatningskravet om du sykler på noen? Av: Håvard Ruud

Sommeren er like rundt hjørnet, og flere og flere finner fram sykkelen. Mange er ikke klar over hva slags ansvar man kan få om man sykler på noen. De fleste tenker nok at de er den sårbare og myke trafikanten mens de sykler blant biler, men det kan få katastrofale følger om man treffer en fotgjenger med sykkelen.

– Er du ute og sykler bør du ha innboforsikring. Kjører du på noen, kan du få et erstatningskrav på kanskje fem millioner. Men hvis du har innboforsikring, vil det "bare" koste deg 5.000 kroner for å erstatte sykkelen, forteller forsikringsansvarlig i Finansportalen.no, Jon Erland Madsen.

KALKULATOR: Her finner du billigst innboforsikring

Den største katastrofen

Det er heller ikke bare eventuell skade du påfører andre som kan koste dyrt. Det er også viktig å være forsikret hvis du selv ikke skulle være i stand til å jobbe mer.

Jon Erland Madsen er forsikrings-ansvarlig i Finansportalen.no.
Jon Erland Madsen er forsikrings-ansvarlig i Finansportalen.no. Vis mer


– Den største katastrofen som kan inntreffe i livet er at man blir arbeidsufør. Tanken på at det kan skje er ganske ubehagelig og folk vil helst ikke tenke på det. Da glemmer de fort å forsikre seg mot det også, sier Madsen.

Hvis du blir arbeidsufør for resten av livet, går du glipp av mye penger. Dess yngre du er når ulykken skjer, dess mer vil du potensielt gå glipp av. Med en uføreforsikring vil du være sikret fremtidig arbeidsinntekt. Dette kommer godt med for å kunne fortsette å ha en viss levestandard og for å fortsatt ha et sted å bo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så lett får du billigere forsikring

Viktigst for barna

Har du et forsørgeransvar, forteller Madsen at det er minst like viktig å forsikre seg selv, som å forsikre barnet.

– Det er verre for barnet å miste deg, enn at det selv blir ufør. Det er tross alt du som skal forsørge barnet i 20 år, sier Madsen.

Hvis du har en jobb eller hobby som innebærer en risiko for ulykker, bør du vurdere å skaffe deg en relativt dyr, men god ulykkesforsikring. Er du lett utsatt for sykdom bør du i tillegg forsikre deg i tilfelle sykdom. Ifølge Madsen er sjansen for å bli arbeidsufør av sykdom ti ganger større enn ved en ulykke.

Kan ikke forsikres mot alt

Madsen understreker at ingen har råd til å forsikre seg mot absolutt alt. Han oppfordrer til å se på de viktigste tingene i livet når du skal skaffe forsikring.

– Det viktigste er å sikre seg i tilfelle arbeidsuførhet. Ikke tegn idiotforsikringer fra butikken hvis du for eksempel kjøper deg ny mobiltelefon. Disse forsikringene er dyre og varene er som regel dekket av garanti eller innboforsikring, sier Madsen.

Kan være penger ut av vinduet: Tenk deg om før du kjøper denne forsikringen

Unge glemmer å forsikre seg selv

Informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If, Jack Frostad, forteller at ungdom ofte glemmer å forsikre seg selv.

– Det stjeles mange datamaskiner fra lesesaler og lignende, og derfor forsikrer mange studenter ting og tang, men tenker ikke på uføreforsikring, sier Frostad.

Flere av de store forsikringsselskapene tilbyr pakketilbud hvor man får reise-, innbo- og ulykkesforsikring til en rimelig pris. Frostad mener slike pakker er et godt sted å starte for unge som skal forsikre seg for første gang.

Det er ikke Finansportalens Jon Erland Madsen enig i.

– Vi opplever at det kan være vanskelig å skifte forsikringsselskap senere, hvis man har tegnet en slik forsikring. Sjekk heller priser på enkeltforsikringer, oppfordrer Madsen.

Prøv også Finansportalens forsikringskalkulator - samleforsikringer.

Selv om de ikke deler samme syn på forsikringspakker, er de enige om at forsikringsvilkår er omfattende og varierte. Begge oppfordrer derfor til å lese det som står med liten skrift. Det finnes ingen offentlig definisjon på hva en ulykke er. En type uhell kan være dekket av ett selskap, men ikke av et annet.

Vet ikke hva forsikringen dekker: Har du lest den lille skriften?