Inkontinens kan være arvelig

Risikoen for å utvikle inkontinens kan gå i arv mellom mor og datter, viser norsk forskning.

Forskerne fra Universitetet i Bergen har tidligere funnet ut at kvinner med mødre som lider av inkontinens har 30 prosent høyere risiko for å utvikle sykdommen. Å ha en søster med inkontinens øker risikoen med 60 prosent.

Omtrent 300.000 nordmenn lider av inkontinens.

- Dette er den første studien som viser at genetiske faktorer kan spille en rolle i utviklingen av inkontinens, sier doktor Yngvild S. Hannestad til Reuters Health.

Hun legger til at det er for tidlig å forutsi hvordan disse resultatene eventuelt kan hjelpe kvinner som har dette problemet, men sier at legen kanskje kan gi kvinner med inkontinens i familien råd om hvordan de kan unngå sykdommen.

For eksempel utvikler ofte kvinner inkontinens etter et svangerskap, og de som har en familiehistorie med inkontinens kan ha nytte av bekkenbunnsøvelser, sier Hannestad.

6000 mødre
For å undersøke om inkontinens kan gå i arv gikk Hannestad og hennes kolleger gjennom informasjon hentet fra 6.021 mødre, 7.629 døtre, 332 barnebarn og 2.104 storesøstre til 2.426 lillesøstre.

I det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal skriver de at det ser ut som om inkontinens kan gå i arv. Kvinner med mødre som lider av inkontinens har 30 prosent risiko for å utvikle sykdommen. Å ha en søster med inkontinens øker risikoen med 60 prosent.

Og dersom moren har en spesielt alvorlig form av inkontinens har døtrene 90 prosent høyere sjanse for å utvikle symptomene.

 

Mozon.no, 09.05.2006