Inkassoversting?

LÅN: Brevet i postkassen bekrefter at du har blitt kredittsjekket. Dersom det står "intet negativt funnet" nederst på arket, puster du antagelig lettet ut. Men ikke føl deg for trygg - du får nemlig ikke vite alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Forbrukerrapporten som igjen har satt søkelyset på kredittsjekkernes kredittvurdering.

Hver gang noen har tatt en kredittsjekk av deg, skal du få en kopi i posten. Dette brevet bekrefter hvem som har kredittsjekket deg, og kan virke beroligende. Det du antagelig ikke vet er at kredittsjekkerne også har gitt deg en karakter. Denne karakteren skal fortelle andre långivere hvor god betaler kredittsjekkeren tror at du er.

Bak din rygg selges så karakteren din videre til andre långivere, og husk: Har du for dårlig karakter, kan det bli svært vanskelig å komme inn på lånemarkedet.

Sammensurium av ukjente variabler

I karakteren inngår personlige opplysninger selskapet har om deg.

Dette er blant annet skattetall (inntekt, formue og betalt skatt de siste tre årene), kjønn, alder, bosted, eventuelle næringsinteresser, eiendomsforhold og pant i bil eller båt fra Løsøreregisteret.

Ifølge Forbrukerrapporten stopper det heller ikke der, også andre opplysninger tas med. Alle opplysningene grupperes sammen, og over 100 slike gruppevariabler kan telle i din karakter. Så ser man statistisk på hvor bra betalerne i denne gruppen er, og det inngår i din karakter.

Minimaliserer risiko

- Vi vil finne ut hvilke kjennetegn dårlige betalere har. Da kan vi hjelpe kunden vår, for eksempel en mobiloperatør, til å redusere sin risiko, sier produktsjef for online-tjenesten i Lindorff, Per Fjærestad til Forbrukerrapporten.

- Når de konkrete personopplysningene vi får lov til å bruke ikke er nok, leter vi etter kjennetegn i statistikken. Og her må vi nøye oss med gruppeopplysninger, forteller han.

Lindorff er et av de tre dominerende kredittopplysningsbyråene i Norge.

Hva innvirker på karakteren din?

Forbrukerrapporten nevner disse momentene:

  • Flytter du ofte? Det er flere dårlige betalere blant de som flytter ofte enn i andre grupper
  • Har du betalingsanmerkninger? Har du det, kan du nok i praksis glemme lån og kreditter. Det blir i beste fall svært vanskelig og meget dyrt
  • Har du stabil inntekt? Så viktig er stabilitet, at stabil inntekt gir flere poeng enn økende inntekt. Fallende inntekt er selvsagt verst.
  • Har du næringsinteresser?
  • Har du eget firma? Eget firma er ikke noe fordel - folk med daglig lederansvar er dårligere betalere enn andre.
  • Er du gift? Å være enslig, er verre enn å være gift. Å skille seg, er verre enn å forbli gift. Kanskje skulle par i skilsmissetanker låne til hver sin leilighet mens de ennå er gift, under mottoet «vi holdt sammen på grunn av kreditt-ratingen».
  • Mann eller kvinne? Menn er dobbelt så dårlige betalere som kvinner. Men kjønn kan snart ikke brukes som kriterium lenger, etter ordre fra likestillingsombudet.
  • Drømmekunden: Den tryggeste betaleren er en gift kvinne, godt voksen, med stabil, god inntekt, ikke nødvendigvis så høy, gjerne statsansatt, som har bodd lenge i den samme selveide boligen i et godt strøk.

Kilde: Forbrukerrapporten

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!