Inkassosakene øker mest blant eldre

Men det er fortsatt de «unge middelaldrende» som er verstingene.

<strong><b> UNNGÅ GJELD:</strong></b> I prinsippet har du 42 dager på deg til å betale - før regningen går til namsmann eller forliksråd for en rettslig inndriving.  Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE
UNNGÅ GJELD: I prinsippet har du 42 dager på deg til å betale - før regningen går til namsmann eller forliksråd for en rettslig inndriving. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om inkassoutviklingen generelt sett er stabil og flater ut i flere skyldnergrupper, øker antallet inkassosaker innen to aldersgrupper:

Blant eldre over 65 år og blant de mellom 18-24 år, viser tall fra Kredinor for første halvår av 2015.

- Vi ser nå stadig tydeligere at den nye generasjonen av eldre er vant til å bruke penger, og heller ikke i samme grad som tidligere generasjoner har tilpasset forbruket til den lavere inntekten pensjonisttilværelsen innebærer, sier administrerende direktør Tor Berntsen i Kredinor SA i en pressemelding.

LES OGSÅ: Pengebruken stadig flere sliter med

Skylder 700 millioner mer

Tall samlet fra inkassobransjen frem til midten av juni viser at 12.361 personer over 65 år har pådratt seg hele 43 854 betalingsanmerkninger det siste året. På samme tid i fjor gjalt dette 11. 244 personer , som fikk 36 855 betalingsanmerkninger.

De eldre skylder totalt 3,2 milliarder kroner så langt i år, mot 2,5 milliarder på samme tid i fjor. Kredinor kaller økningen i misligholdte beløp på 700 millioner kroner som svært betydelig, og mener dette er urovekkende tall.

Også blant de yngste, nærmere bestemt i aldersgruppen 18 til 24 år, har det vært en økning på 2 prosent i antall inkassosaker.

Samtidig er de desidert dårligste betalerne hos Kredinor de «unge middelaldrende» mellom 40-44 år, som skylder drøyt 1 milliard kroner til Kredinors oppdragsgivere.

Det er også verdt å merke seg at Finanstilsynet tidligere i år varslet om et generelt høyt og økende gjeldsnivå, som gjør husholdningene stadig mer sårbare.

Størst økning i Agder-fylkene

Også geografisk skjer det endringer, viser Lindorffs inkassoanalyse fra tidligere i juli. I Aust- og Vest-Agder vokser nemlig inkassogjelden per innbygger raskere sammenlignet med i resten av landet.

I Vest-Agder er gjeldsnivået 15 prosent høyere enn for et år siden. I Aust-Agder har økningen vært åtte prosent.

Flaut å slite med økonomien

At mange sliter med å betale for seg, viser også en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av BlueStep Finans, Norge.

1 av 5 nordmenn har manglet penger til å betale regninger innen fristen i løpet av det siste året. Og bare halvparten av de spurte sier at de alltid har penger igjen på konto når måneden er omme.

Dessuten syns 36 prosent av nordmenn at økonomiske problemer er det mest tabubelagte samtaletema i samfunnet - foran både kriminell fortid, helseproblemer og seksuell legning.

LES OGSÅ: Mathilde søkte om 350.000 kroner i forbruksgjeld

Dette risikerer du ved å betale for sent

Å vente med regningene blir som kjent dyrt, og i prinsippet har du 42 dager på deg til å betale - før regningen går til namsmann eller forliksråd for en rettslig inndriving.

Her kan du se gangen når en regning går til inkasso, og et tidligere eksempel på hvor dyrt dette faktisk blir.

Det lønner seg og å betale statlige krav, som NRK-lisens og studielån, i tide. Hvis ikke risikerer du å havne i den såkalte utleggsdatabasen, og du kan bli trukket i lønn for å betale kravene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer