Ingen vanilje i Pin-Up og Sørlandsis

"Vaniljeis" bruker heller etylvanillin og vanillin, som stammer fra olje og papirproduksjon.

IKKE VANILJE: Hverken Sørslandsis Vanilje fra Hennig-Olsen eller Pin-Up fra Diplom-Is inneholder vanilje.  Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE VANILJE: Hverken Sørslandsis Vanilje fra Hennig-Olsen eller Pin-Up fra Diplom-Is inneholder vanilje. Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slår du opp "vanilje" i Store Norske Leksikon får du sannheten midt i fleisen: "Vaniljesmaken i matvarer kommer ofte fra kunstig fremstilte forbindelser, ikke ekte vanilje".

Dette gjelder også is. For mens du i sommer smatter i deg det du antar er vaniljeis, sitter isprodusentene og kjenner sannheten: Is med vaniljesmak inneholder ofte ikke et spor vanilje.

Få også med deg: Dette betyr alle de kryptiske ingrediensene på isen du spiser

Hvilke is bør du ikke spise i år? Vi har testet nyhetene!

Ingen vanilje i Pin-Up

Pin-Up ble lansert allerede i 1950 under navnet "Sjokoladepinne", fikk det nye navnet sitt etter en dristig reklameplakat og er en av Norges desidert mest kjente istyper. På fronten kalles den "ekte norsk fløteiskrem", mens den på Diplom-Is sine nettsider beskrives som "vanilje fløteis". Og de fleste vil nok også tenke på den som en vaniljeis.


Men den inneholder ikke så mye som et eneste vaniljekorn. Det nærmeste vi kommer er den siste ingrediensen på listen, og dermed også det isen inneholder minst av: "aroma (etylvanillin, vanillin)".

Har du opplevd hodepine når du spiser is, såkalt "brain freeze"? Her er forklaringen!

Vanillin kan også kalles det langt mer usmakelige 3-metoksy-4-hydroksibenzaldehyd, og er en kjemisk forbindelse. Den finnes i naturlig vanilje, men fremstilles nå syntetisk fra blant annet rester av papirproduksjon. Etylvanillin er et annet syntetisk tilsetningsstoff, som lages av petrokjemiske produkter som igjen stammer fra olje.

– Dette er vaniljesmaken nordmenn har vokset opp med i forskjellig møter med søtsmak, som i "vaniljekrem" og "vaniljepulver", forteller salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is til DinSide.

Anførselstegnene er hans egne, og henviser til at disse produktene, samt vaniljesukker, ofte også lages med kunstig vaniljesmak.

NATURLIG VANILJE: Slik ser naturlige vaniljestengler ut. Disse kan du se avbildet på produkter som ikke inneholder vanilje.  Foto: Tim McKenna/Tahiti
NATURLIG VANILJE: Slik ser naturlige vaniljestengler ut. Disse kan du se avbildet på produkter som ikke inneholder vanilje. Foto: Tim McKenna/Tahiti Vis mer


Ingen vanilje i Sørlandsis Vanilje

Når det gjelder iskrem på boks er Sørlandsis Vanilje en gammel kjenning, og har ifølge Hennig-Olsen hatt den samme oppskriften siden 1924. I og med at denne har vanilje i navnet, er det rimelig å anta at den også har vanilje blant ingrediensene.

Men nei. Akkurat som i Pin-Up kommer smaken herfra fra følgende punkt i ingredienslisten: "aromaer (etylvanillin, vanillin)".

Også produktutvikler Målfrid Kolbjørnsen i Hennig-Olsen Is viser til at det er denne vaniljesmaken nordmenn kjenner og ønsker.

– I nyere varianter av vaniljeis har vi de siste ti årene kommet med varianter som bare inneholder vaniljeekstrakt. Vår erfaring er at forbrukere vil ha smakene de kjenner fra før. Endrer vi vaniljesammensetningen i en iskrem fra aroma til vaniljeekstrakt, blir smaken helt forskjellig, sier Kolbjørnsen til DinSide.

Vil du ha vanilje, kan du lage isen selv. Vi har testet iskrem-maskiner!

Vanilje i Easy og Royal Vanilje

HAR VANILJE: Royal Vanilje har både bilde av vanilje og vanilje i oppskriften.  Foto: Diplom-Is
HAR VANILJE: Royal Vanilje har både bilde av vanilje og vanilje i oppskriften. Foto: Diplom-Is Vis mer


Men det finnes produkter som med rette kan kalles vaniljeis, for eksempel boksisen Royal Vanilje fra Diplom-Is og pinneisen Easy fra Hennig-Olsen. Begge disse bruker blant annet vaniljekorn og vaniljeekstrakt for vaniljesmaken sin. Vaniljeekstrakt fremstilles av ekte, naturlig vanilje, mens vaniljekorn kommer direkte fra vaniljeplanten.

Men her er noe du kanskje ikke visste: Vaniljekornene smaker ingenting.

– Vaniljekorn er tilsatt kun for det visuelles skyld. Smaken som en gang var i vaniljekornene har vaniljeprodusenten ekstrahert ut av frøene og laget vaniljeekstrakter av, avslører Kolbjørnsen hos Hennig-Olsen.

Grunnen til at de bruker vaniljeekstrakt og ikke vaniljekorn for smak, skal være for å få en jevn smak i all isen. Små vaniljekorn som flyter rundt i iskremen er vanskelige å kontrollere, så de bruker heller flytende ekstrakt slik at hver liter fra de 10.000 liter store istankene får klin lik smak.

Etter å ha lest dette, er du skuffet?

(Avsluttet)
Nei, visste at vanilje ofte er kunstig(49%) 1640
Ja, antok at vanilje var vanilje(41%) 1364
Bryr meg ikke om hvor vaniljesmaken kommer fra(10%) 342
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men hvor mye vanilje?

Det danske forbrukerrådet sjekket i sommer hvor mye naturlig vanilje det var i antatt ekte vaniljeis. Tre av de ti viste seg å ha ekstremt lite eller ingen.

Så hvor mye vanilje inneholder egentlig de norske vaniljeisene? Ikke vet vi, for produsentene vil ikke svare.

– Det er en resepthemmelighet, sier Kruse i Diplom-Is.

– Type og mengde aroma, og type og mengde stabilisator og emulgator, er den store hovedforskjellen mellom iskremprodusentene. Dette er vår hemmelighet, sier Kolbjørnsen hos Hennig-Olsen.

Husk at de større iskremene kan inneholde like mange kalorier som en sunn middag!

Hva synes du? Føler du deg lurt, eller er det helt greit at is som smaker vanilje ikke inneholder vanilje? Si din mening under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!