Hvordan skrive åpen søknad?

Ingen utlyste stillinger?

Send en åpen søknad - her er eksperttipsene.

KAN RESULTERE I INTERVJU: Det er gull verdt å legge ned en ekstra innsats i jobbsøkeprosessen. Send en åpen søknad selv om det ikke er utlyst noen stilling hos firmaene du ønsker å jobbe hos, så kan det hende du får napp. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
KAN RESULTERE I INTERVJU: Det er gull verdt å legge ned en ekstra innsats i jobbsøkeprosessen. Send en åpen søknad selv om det ikke er utlyst noen stilling hos firmaene du ønsker å jobbe hos, så kan det hende du får napp. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er arbeidsmarked tøft, og mange bedrifter må heller kutte arbeidskraft enn å hente inn ny. Er du på jobbjakt må du ofte legge ned ekstra innsats for å få napp hos aktuelle arbeidsgivere.

Det betyr blant annet at du gjør lurt i å sende en søknad selv om bedriften ikke har utlyst noen stilling. Dette kalles åpen søknad.

Så hvordan går du fram da? Ekspertene gir deg gode tips.

Før du sender søknaden

Når du har funnet potensielle bedrifter og firmaer du kan tenke deg å jobbe i, bør du gjøre en grundig undersøkelse rundt arbeidsgiveren før du i det hele tatt skriver og sender en åpen søknad, råder Torill Guzman, leder Office & Finance ved Adecco Norge.

RESEARCH: Det viktigste før du skriver og sender en åpen søknad, er å gjøre en grundig undersøkelse rundt firmaet du vil søke hos, råder Torill Guzman, leder Office & Finance ved Adecco Norge. Foto Adecco.
RESEARCH: Det viktigste før du skriver og sender en åpen søknad, er å gjøre en grundig undersøkelse rundt firmaet du vil søke hos, råder Torill Guzman, leder Office & Finance ved Adecco Norge. Foto Adecco. Vis mer

– Gjør god research i forkant. Ring eventuelt resepsjonen og spør hvem i firmaet det kan være lurt å sende søknaden til. Gjør også research på for eksempel LinkedIn om hvem som jobber i firmaet, kanskje kjenner du noen som jobber der fra før? Følg gjerne søknaden din opp med en melding på LinkedIn og knytt kontakt med de du sender søknaden til, sier Guzman.

Mette Ljungquist Marstrander, partner og seniorrådgiver ved Karrierehuset, er enig med Guzman, og hun understreker at det her er viktig å være strategisk.

KONTAKT RIKTIG PERSON: Det råder Mette Marstrander, partner og seniorrådgiver ved Karrierehuset. Foto: Karrierehuset.
KONTAKT RIKTIG PERSON: Det råder Mette Marstrander, partner og seniorrådgiver ved Karrierehuset. Foto: Karrierehuset. Vis mer

– Når du tar kontakt med selskapet må du prøve å få tak i den som er beslutningstaker enten for hele selskapet eller den avdelingen du er interessert i. Det er viktig at du får snakket med rette person som har innsikt i det fagfeltet og den avdelingen som er relevant. Da kan du få tak i om det er noen muligheter eller ikke, sier Marstrander.

Dersom du oppfordres til å sende inn en åpen søknad, vis til samtalen du har hatt og med hvem, fortsetter hun.

Kortfattet og presis

Du kan altså lett havne i en tilfeldig bunke om du ikke gjør god research i forkant. Så om du treffer riktig mottaker, kan den åpne søknaden din ha en god effekt, mener Guzman.

– Mottakeren har ikke nødvendigvis en stilling ledig akkurat nå, men du vil bli husket på, og eventuelt bli tatt kontakt med ved en senere anledning, sier hun. Når du skriver søknaden, må du fokusere på å få den så kortfattet og presis som mulig.

Men husk at den skal inneholde nok til at du blir interessant for arbeidsgiveren, råder de to ekspertene.

Nøkkeltips

Her er Guzmans og Marstranders beste tips:

  • For å skille seg ut, både her og i vanlige søknadsprosesser, må du være tydelig og konkret i forhold til etterspurt kompetanse i både cv og søknad.
  • Skriv om motivasjonen for søknaden, og om hvorfor du ønsker å jobbe i akkurat dette firmaet.
  • Trekk frem dine faglige styrker og personlig egenskaper, og skriv hva du kan bidra med til firmaet.
  • Presisere hvordan selskapet kan dra nytte av din kompetanse og hvorfor du er aktuell som en kandidat her.
  • Husk alltid å legg ved din cv.
  • Følg opp med telefon eller mail etter en uke eller to. På den måten vil mottakeren vite at du har et sterkt ønske om å jobbe i deres firma. Her er det viktig med en balansegang mellom det å være oppsøkende og interessert til å være masete.
  • Gjør deg synlig i sosiale medier, følg bransjer og selskaper slik at du får en idé om når de eventuelt skal oppbemanne eller utvider i en eller annen form. Smi mens jernet er varmt!


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!