<strong>FORTVILET:</strong> Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp må bruke mye tid i sommer på svindel. De informerer kundene sine så godt de kan via sosiale medier og egne nettsider, men frykter at mange likevel blir lurt av falske Elkjøp-konkurranser. Foto: Elkjøp
FORTVILET: Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp må bruke mye tid i sommer på svindel. De informerer kundene sine så godt de kan via sosiale medier og egne nettsider, men frykter at mange likevel blir lurt av falske Elkjøp-konkurranser. Foto: Elkjøp Vis mer

Svindlere misbruker Elkjøp i spam og falske konkurranser

- Ingen tvil om at de får hjelp av nordmenn

Elkjøp fortviler over falske e-poster og konkurranser i deres navn.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi merka i forrige uke at en ny bølge begynte å rulle. Og den bølgen er temmelig kraftig.

Det forteller Elkjøps kommunikasjonssjef Øystein Schmidt til Dinside.

Elkjøps merkevare har i mange år blitt misbrukt av svindlere, blant annet for å lokke nordmenn med falske Elkjøp-konkurranser.

Men i sommer får Schmidt og kollegene hans rekordmange henvendelser fra usikre nordmenn – rundt 50 om dagen, bare på Facebook.

Og svindlerne er flinkere enn noen sinne til å få de falske Elkjøp-budskapene til å se ekte ut.

- Svindlerne har blitt langt mer sofistikerte, og har helt tydelig begynt å luke ut kjennetegnene på svindel, advarer Schmidt.

<strong>MANGE VARIANTER:</strong> Elkjøp-svindelen sendes ut i flere utgaver, men felles for dem alle er at de påstår at du har vunnet en trekning, og må følge en lenke for å få premien. Du blir da bedt om betalingsinformasjon som svindlerne kan misbruke. Foto: Elkjøp
MANGE VARIANTER: Elkjøp-svindelen sendes ut i flere utgaver, men felles for dem alle er at de påstår at du har vunnet en trekning, og må følge en lenke for å få premien. Du blir da bedt om betalingsinformasjon som svindlerne kan misbruke. Foto: Elkjøp Vis mer

«Du har vunnet, fort deg!»

Her er det som kjennetegner svindelen som sirkulerer akkurat nå:

  • Budskapet kan komme som en tekstmelding, men som oftest i en e-post, og utgir seg for å være fra Elkjøp. Svindlerne har stjålet alt fra logoer til Elkjøps fargepalett, og gjerne noe «om oss»-tekst fra nettsidene deres.
  • Det påstås at du har vunnet en konkurranse. Premien er som oftest en iPhone, en 55-tommers Samsung-TV eller et Elkjøp-gavekort. Du får beskjed om at premien bare er gyldig så og så lenge, og at det dermed haster. Svindlerne spiller dermed på begge sine to favoritter: Fristelser og frykt.
  • Svindlerne skriver videre at premien er gratis, men at du må betale et mindre beløp likevel, for eksempel for porto.
  • Du blir bedt om å følge en lenke, hvor du kan bli bedt om bankkort for å betale det lille beløpet. Svindlernes egentlige hensikter er å ta penger fra kortet ditt uten å gi deg noe som helst, eller tegne abonnementer du egentlig ikke ønsker.
<strong>ABONNEMENT:</strong> Noen av lenkene som sendes ut vil lure deg inn i abonnementer, som dette nettstedet. Med liten skrift står det at du blir med i trekningen av et gavekort, ikke at du faktisk har vunnet det, slik e-posten sier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ABONNEMENT: Noen av lenkene som sendes ut vil lure deg inn i abonnementer, som dette nettstedet. Med liten skrift står det at du blir med i trekningen av et gavekort, ikke at du faktisk har vunnet det, slik e-posten sier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- De har blitt langt mer kreative i hvordan de utformer e-postene. Før var det bare en enkel tekst, forteller Schmidt i Elkjøp.

Tror nordmenn hjelper

Dinside fortalte tidligere i år hvordan nordmenn etter all sannsynlighet hjelper svindlere med å skrive teksten i slike e-poster og nettsider.

- I noen tilfeller vil jeg tro at svindlerne har fått nordmenn til å oversette for seg, sa da produktsjef Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenter.

Dinside har dessuten snakket med flere norske oversettere som skal ha blitt tilbudt å oversette svindel. Schmidt i Elkjøp er sikker på at nettopp dette skjer med dem, også.

- Det er ikke tvil om at de får hjelp av nordmenn. Før kunne man bare lese et par linjer og se på språket at det var svindel. Nå er slike feil totalt luket bort, sier han til Dinside.

<strong>KREATIVT:</strong> Svindlerne blir kanskje litt vel kreative av og til, som ved denne «Elkjøp-bingoen». For å få ofrene stressa, teller en klokke ned før det er for sent. Men klokka er selvfølgelig falsk. Foto: Elkjøp
KREATIVT: Svindlerne blir kanskje litt vel kreative av og til, som ved denne «Elkjøp-bingoen». For å få ofrene stressa, teller en klokke ned før det er for sent. Men klokka er selvfølgelig falsk. Foto: Elkjøp Vis mer

Noen blir lurt

Schmidt tror Elkjøp misbrukes på grunn av deres sterke merkevare. Mange har handlet noe på en Elkjøp-butikk det siste året, og tenker kanskje at de blir kontaktet nettopp derfor.

Elkjøp ønsker naturlig nok å slå ned på svindelen, men mener det ikke er stort de kan gjøre. Kjeden har blant annet vært i kontakt med politiet, foreløpig uten hell.

For svindlerne sitter som regel helt andre steder i verden; noen spor ender i Øst-Europa, andre i Tyrkia.

- Jeg ble oppringt av en dame fra Kristiansand, helt pågråten. Hun hadde ødelagt telefonen sin like før hun fikk en hyggelig e-post om at hun hadde vunnet en iPhone 7. Hun forstod akkurat for seint at det var en svindel, forteller Schmidt, som råder ofrene til å sperre bankkortene sine.

- Ser dere noen ende på dette?

- Jeg skulle ønske jeg kunne svare ja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer