- Vi merka i forrige uke at en ny bølge begynte å rulle. Og den bølgen er temmelig kraftig.
Det forteller Elkjøps kommunikasjonssjef Øystein Schmidt til Dinside.

Slik avslører du svindel-spam
Elkjøps merkevare har i mange år blitt misbrukt av svindlere, blant annet for å lokke nordmenn med falske Elkjøp-konkurranser.
Men i sommer får Schmidt og kollegene hans rekordmange henvendelser fra usikre nordmenn – rundt 50 om dagen, bare på Facebook.
Og svindlerne er flinkere enn noen sinne til å få de falske Elkjøp-budskapene til å se ekte ut.
- Svindlerne har blitt langt mer sofistikerte, og har helt tydelig begynt å luke ut kjennetegnene på svindel, advarer Schmidt.

«Du har vunnet, fort deg!»
Her er det som kjennetegner svindelen som sirkulerer akkurat nå:
- Budskapet kan komme som en tekstmelding, men som oftest i en e-post, og utgir seg for å være fra Elkjøp. Svindlerne har stjålet alt fra logoer til Elkjøps fargepalett, og gjerne noe «om oss»-tekst fra nettsidene deres.
- Det påstås at du har vunnet en konkurranse. Premien er som oftest en iPhone, en 55-tommers Samsung-TV eller et Elkjøp-gavekort. Du får beskjed om at premien bare er gyldig så og så lenge, og at det dermed haster. Svindlerne spiller dermed på begge sine to favoritter: Fristelser og frykt.
- Svindlerne skriver videre at premien er gratis, men at du må betale et mindre beløp likevel, for eksempel for porto.
- Du blir bedt om å følge en lenke, hvor du kan bli bedt om bankkort for å betale det lille beløpet. Svindlernes egentlige hensikter er å ta penger fra kortet ditt uten å gi deg noe som helst, eller tegne abonnementer du egentlig ikke ønsker.

- De har blitt langt mer kreative i hvordan de utformer e-postene. Før var det bare en enkel tekst, forteller Schmidt i Elkjøp.
Tror nordmenn hjelper
Dinside fortalte tidligere i år hvordan nordmenn etter all sannsynlighet hjelper svindlere med å skrive teksten i slike e-poster og nettsider.
- I noen tilfeller vil jeg tro at svindlerne har fått nordmenn til å oversette for seg, sa da produktsjef Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenter.
Dinside har dessuten snakket med flere norske oversettere som skal ha blitt tilbudt å oversette svindel. Schmidt i Elkjøp er sikker på at nettopp dette skjer med dem, også.
- Det er ikke tvil om at de får hjelp av nordmenn. Før kunne man bare lese et par linjer og se på språket at det var svindel. Nå er slike feil totalt luket bort, sier han til Dinside.

Noen blir lurt
Schmidt tror Elkjøp misbrukes på grunn av deres sterke merkevare. Mange har handlet noe på en Elkjøp-butikk det siste året, og tenker kanskje at de blir kontaktet nettopp derfor.
Elkjøp ønsker naturlig nok å slå ned på svindelen, men mener det ikke er stort de kan gjøre. Kjeden har blant annet vært i kontakt med politiet, foreløpig uten hell.
For svindlerne sitter som regel helt andre steder i verden; noen spor ender i Øst-Europa, andre i Tyrkia.
- Jeg ble oppringt av en dame fra Kristiansand, helt pågråten. Hun hadde ødelagt telefonen sin like før hun fikk en hyggelig e-post om at hun hadde vunnet en iPhone 7. Hun forstod akkurat for seint at det var en svindel, forteller Schmidt, som råder ofrene til å sperre bankkortene sine.
- Ser dere noen ende på dette?
- Jeg skulle ønske jeg kunne svare ja.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.